Професионално представяне на Николай Ангелов Христов

     Роден е на 11.10.1966г., в гр. Плевен. Николай Христов притежава висше специално образование по рехабилитация, което е придобито в медицинския колеж гр. Плевен през 1993г. През 2007г. завършва надграждащо бакалавърско ниво по мед.рехабилитация и ерготерапия в МУ гр. Плевен. Специализирал е в Китай през 1993 година. Там той изучава специален източен масаж “ЮМЕЙХО”, като една година по- късно придобива и преподавателски ценз по тази профилакто- терапевтична система.
Един от първите ученици в България на известния професор Массайуки Сайонджи с IV преподавателска степен придобита през 2000г. ЮМЕЙХО представлява компилативен метод разработен на базата на терапевтични техники създадени в манастира “ШАО-ЛИН”. Това са техники на манипулиране на ставите и дълбок масаж, като основната цел е да се балансира центъра на тежестта и да се уравновеси мускулния дисбаланс.
От 1992г., г-н Христов активно практикува ТАЙ-ДЗИ-ЦЮАН и ЦИ-ГУН стил /ЯН/ като повишава своите познания по време на специализацията си в Китай. Основните аспекти в неговата ТАЙ- ДЗИ практика са най- вече в профилакто- оздравително направление. През 2000г. Николай Христов завършва курс за медици по Ароматерапия към “МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА АРОМАТЕРАПЕВТИТЕ” със седалище в Лондон. От тогава работи активно по приложението на Ароматерапията като психосоматичен метод във физикалната терапия. Издава две авторски книги по ароматерапия: ” Българска енциклопедия на етеричните масла”- 2008г; ” Ароматни симфоний”- 2011г.
Преподавал е като хонорован преподавател в медицинския колеж гр. Плевен, НСА и СУ” Св. Климент Охридски”- педагогически факултет, СДК по Ароматерапия и “ЮМЕЙХО” . Обучавал е и в редица частни учебни центрове. Обучил е по двете методики над 1000 студенти и курсисти. Паралелно с това провежда занимания по ТАЙ-ДЗИ-ДОНГ и ЦИ-ГУН.
Разработил е собствена авторска методика- “КАН-МАСАЖ” ; “КАН ТЕРАПИЯ“, която е плод на дългогодишния му практически опит. Методиката е лице на неговата Школа и съдържа както неговото лично виждане по отношение на една холистична профилакто- терапевтична система, така и негови разработки по отношение на продукти прилагани върху пациентите / Свещички за уши, етеричномаслени смеси и мехлеми при различни болестни състояния и др./. Във връзка с метода Кан Терапия, разработва и патентова рецептура на масажен крем” Кан Крем”, който се прилага като допълващ  Кан терапията фактор.
От 2008г. създава Лицензирана Школа по масаж „ Свети Никола”, където се провеждат обучения по различни масажни и източни методики. Школата разполага с най-богатата колекция от етерични масла в България, като предлага и различни масажни консумативи и аксесоари свързани с работата на масажистите.
През 2022г. Н. Христов повишава своята професионална квалификация завършвайки магистърска програма по специалноста ” Психология на здравето” към Философски факултет на Софийски университет ” Св. Климент Охридски”, придобивайки и професионална квалификация ” Здравен психолог”. Работи активно по темата ” Приложение на МПДТД ( ментална практика с движение тай дзи) при високи нива на социална тревожност и преддепресивитет), споделяйки своя професионален опити и концепция по отношение на МПДТД като психофизичен фактор на въздействие.

Какво е Кан Терапия?

 

Въведение в Кан масажа

Неконвенционална Рехабилитация

Кан- масаж е една профилактично-терапевтична, балансираща система, включваща в себе си елементи на Ароматерапията ( Етерично-маслен масаж), специални източни техники, и най-вече, акцент върху познания от богатия опит на древния Български профилакто-терапевтичен фолклор. Съчетавайки ефективността на гореспоменатите системи, Кан- масажа има за цел възраждането на древни български лечебни традиции, като поставя техния потенциал на една научна база, за постигането на следните цели и задачи: 1/ Уравновесяване на мускулния дисбаланс. 2/ Балансиране на центъра на тежестта. 3/ Премахване на напрежението в меките тъкани и подобряване динамиката на ставите чрез отстраняване на функционалните блокажи. 4/ Отстраняване на възпалителни процеси, използвайки средствата на Ароматерапията. 5/ Активиране циркулацията на жизнена енергия в човешкото тяло.12714107_10207009044798160_1900226381_n

6/ Изграждане на нови стереотипи: 7/ Изграждането на трайни рефлекторни стимули. 8/ Създаване на етерично маслено депо с цел-повишаване на имунитета. 9/ Постигане на хормонален баланс на база комбинирания подход.

Както виждате Кан- масажа има подчертан холистичен подход. Идеята е да се постигнат гореспоменатите цели, като се използват предимно алтернативни методи адаптирани към съвременните концепции на модерната рехабилитация и кинезитерапия. Използвайки информацията от съвременните диагностични средства на Академичната медицина с този метод е възможно да се постигнат забележителни терапевтични резултати без риск от усложнения вследствие безсмислена мистификация. Той може да се постави на широка научно-изследователска основа, което да гарантира неговата динамичност и адаптивност.

Следвайки основната концепция на метода, а именно, промяна на негативните стереотипи, можем значително да подобрим качеството си на живот, спестявайки си тежки заболявания водещи до оперативна намеса и инвалидизиране.От особено значение е постигането на съдържанието на т.6. Овладяването на вредните последствия от стреса /особено актуален днес/, токсикацията от вредните хранителни навици и използването на модерни гастрономични приумици, както и неправилното натоварване на опорно-двигателния апарат, гарантира постигането на тази задача. Разбира се това не може да стане за една-две процедури, а като следствие от системно и програмирано въздействие, което може да ангажира месеци, дори години.

IMG_6535 - Копие - Копие

Бих искал да ви разясня какво се разбира под “неправилно натоварване на опорно-двигателния апарат”. Всеки жив организъм има свой индивидуални зони на физически комфорт. Те се определят както от неговата структура, така и от енергийния му статус/състояние/, който е твърде динамичен и се повлиява както от ежедневните микрокосмични циркулации, така и от въздействието на макрокосмичните цикли.

Всеки жив организъм е програмиран за определена доза натоварване, след което той се нуждае от съответстваща почивка. Извън тази програма той се дебалансира и започва да се руши. За да се увеличи неговия физически потенциал е нужна натренираност, която се постига с продължителни и добре планирани тренировки.

С други думи, еднакво вредно е да седим целодневно и ежедневно зад бюрото или по същата схема да извършваме тежък физически труд. А още по-зле се подреждат нещата, ако след целодневен престой зад бюрото посетим фитнес залата и изконсумираме пълен пакет от услуги, които не са съобразени с нашия индивидуален и моментен статус.Тогава нашия организъм със сигурност ще се чуди какво точно искаме от него. Това разбира се допълнително го стресира и дебалансира.

     За да илюстрирам каква е същността на т.6., смятам за необходимо да ви разкажа една моя любима притча. Драмата започва в един спокоен уравновесен биотоп. В него нашия приказен герой си е създал екологична ниша, в която се намира в абсолютен еквилибриум със заобикалящите го същества. За да извършва дейностите от ежедневния си живот, той натоварва по адекватен начин опорно-двигателния си апарат т.е., всяка една става и всеки един мускул получават полагащата му се доза натоварване.

1Този наш герой се храни с естествено чиста храна, богата на естествени минерали и витамини, които не отравят организма с трудно абсорбируеми съставки. Тези биологично активни съставки са разтворени в достатъчно количество вода, което гарантира тяхното безпроблемно включване в метаболитните процеси. Разбира се, че се излага на епизодични стресови ситуации, но те нямат перманентен характер, което не води до хипер секреция на адреналин, който да остава неусвоен от организма, а това- до допълнително отравяне.

Но в един черен за нашия приказен герой ден, изневиделица се появява homo sapiens recens /ЧОВЕК-“разумен”/. Той с присъщото си чувство за неограничена властност и безнаказаност, подкрепено от бездънната му ЕГОЦЕНТРИЧНОСТ, заявява “Я, какво сладко животинче! Защо пък да не го затворя в клетка!?Така няма да го търся по цял ден в гората, а ще му се любувам когато си пожелая”. И така нашия труженик се отзовава в тясна и твърде неудобна клетка. В нея той е защитен от врагове и грижите с търсенето на храна са решени като проблем /оправдание на ловците на животни от началото на миналия век/. Но възникват куп нови проблеми. Лишен от естествената си среда, нашия герой не натоварва опорно-двигателния си апарат по правилен и добре дозиран начин, вследствие на което възникват мускулния дисбаланс и ставните дегенерации /разрушения/. Неговия “доброжелател” му осигурява нужните храна и вода, но в повечето случаи те не са с естествен произход, а са обогатени със синтетични минерали и витамини /както в нашите аптеки и хранителни магазини/- като следствие се отлагат хранителни токсини /най-често в околоставните меки тъкани/.

Освен това, животинчето е изложено на безброй гукания и свирукания, плод на неадекватните, не естествени възприятия на неговия “закрилник” за между видови комуникации. Тази ситуация го поставя в условията на перманентен стрес, гарантиращ производството на колосални количества адреналин, който не може да бъде усвоен и довежда до усложняване на цялостната, и без това нерадостна картина. Поставен в тези незавидни условия, нашия приятел започва да боледува от неясни и непознати патологични картини /заболявания/, които са твърде нетипични за неговите предци.В повечето случаи те са трудно лечими или нелечими .

Опитайте да направите една диференциация между нашия приказен герой и съвременния човек! Ще видите, че разликата е единствено в размерите на клетката! Ние сме затворени в клетката на съвременната цивилизация и ставаме все по-зависими от нея. Това е причината за ново появилите се заболявания, развиващи се на базата на отдалечаването и пренебрегването на природните закономерности. Много често ми задават въпроса “А какво мога да направя срещу това?”. Всичко е във вашите ръце, просто въпрос на избор!

Кан- масажа ви дава възможност да направите правилния избор. Неговия компилативен подход увеличава силата на редица алтернативни методи, включени в неговата уникална схема с адаптация към основните концепции в холистичната медицина и съвременната рехабилитация:

1/Да не вредим! 2/Да има цялостност! 3/Да има динамика и адаптивност!

 

АВТОР НА МЕТОДА: Николай Христов

   Phone 0898 604 751    0886 638 311

   Email yumaromanik@yahoo.com

www.stnikola.net