Какво е аурикулотерапия?
11e439_5f9f99b3db2196d951a4b7a70cf2a0dc.jpg_srz_p_426_648_75_22_0.50_1.20_0Аурикулотерапията е източен лечебен метод, въздействащ на целия организъм чрез обработване на енергийните точки по ушната раковина. Енергийните точки могат да бъдат обработвани чрез масаж, микроигли или семенца, закрепени с пластир.
Лечението на болката, неразположението, повлияване на психологически състояния чрез въздействие на определени зони на ушната раковина се използвали още от древни времена (5-3 в. До н.е.) от източните народи Перси, Египтяни, Корси, Араби.
Съществуват писмени данни за аурикулотерапията, които датират от времето на „Хуанди Ней Цзин“, в тях се говори за тясната връзка на енергийните меридиани, вътрешните органи и целия организъм с ушната раковина. В други трудове се споменава, че ухото представлява областта където се съединяват всичките енергийните канали.
В същите тези източници се говори за това, че ушната раковина е тясно свързана с вътрешните органи и най- вече с бъбреците, формата на раковината и бъбреците си приличат. По състоянието на ухото може да се съди за функцията на бъбреците, в зависимост от това дали са меки, респективно твърди, зачервени или бледи, дали ушната мида е голяма или малка, всичко това може да покаже енергийното състояние на бъбреците недостиг или излишък и т.н. Още в древността знахарите са забелязвали, че плоската раковина означава малки бъбреци, които не работят достатъчно добре. Колкото повече стърчи и е релефно ухото, толкова по-активни в дейността си са вътрешните органи. Твърдите уши отговарят на бъбреци с отлични функции, а тънките са показател за бъбречна недостатъчност. От древни времена лекарите се опитвали да правят диагнози на вътрешните органи по вида на ушната мида.
По ушите са проектирани всички органи на нашето тяло. Ушите ни са обсипани с биологично активни точки. Затова стимулирането им бързо мобилизира силите на тялото. В резултат моментално може да се повдигне нервния тонус на организма, да спадне рязко умората, да се разбудят дълбоки резерви, да се отключат енергийни извори.
Аурикулотерапията може да излекува ефективно редица заболявания като главоболие, лумбаго, болки в гърба, ишиас, безсъние, загуба на апетит, смущения в храносмилателната система, проблеми с черния дроб, безпокойство, безсъние, менопауза, импотентност и др.
Любопитно…
11e439_7cc88a5b82a6640d25317e185f8d57ac.png_srz_p_485_435_75_22_0.50_1.20_0Човечето в ухото. Акупунктуристите откриват, че акупунктурните точки в ухото образуват очертанието на едно миниатюрно човече. Д-р Тери Олесън, психобиолог във факултета по медицина на Калифорнийския университет в Лос Анджелос, смята, че това е така, защото тялото е холограма и всяка от неговите части съдържа образ на цялото.
Олесън използва електрическата стимулация на акупунктурни точки в ухото, за да лекува хронична болка, проблеми с теглото, загуба на слух и действително всички видове пристрастяване към нещо. В едно изследване на 14 пристрастени към наркотици лица Олесън и неговите колеги използват ушната аку-пунктура, за да елиминират зависимостта от дрогата при 12 от тях средно за 5 дни и при само минимални симптоми на абстиненция. Ушната акупунктура се оказва наистина толкова успешна за бърза наркотична детоксификация, че клиниките в Лос Анжелос и Ню Йорк използват техниката, за да лекуват улични наркомани.
Защо акупунктурните точки в ухото са очертани във формата на миниатюрен човек? Олесън смята, че е така поради холографската природа на ума и тялото. Точно както всяка част от една холограма съдържа образа на цялото, така всяка част на тялото също може да съдържа образа на цялото. „Ушният холограф е, логично, свързан с мозъчния холограф, който на свой ред е свързан с цялото тяло – твърди той. – Начинът, по който ние използваме ухото, за да влияем върху останалото тяло, е като работим чрез мозъчната холограма.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *