Какво разкрива цветът на очите?
Окото за хората е прозорец към вселената. Всички сме оборудвани с тези супер сложни биологични камери в главите си, които по невероятен начин превръщат светлинни фотони в триизмерния образ пред нас. Очите са едно от чудесата в човешкото тяло.
Много често приемаме за даденост щастието да имаме очи, с които да виждаме. 39 милиона хора по света са слепи, а близо още шест пъти повече са хората с различни нарушения в зрението. Ако четете това в момента, приемете това като благословия.
Освен, че е чудо на природата, окото впечатлява и със способността си да разкрие изключително много за интересите, характера, способностите, здравето и дори миналото на притежателя си.
Според учени от университета в Питсбърг, жени със светли очи изпитват по-малка болка при раждане в сравнение с жени с тъмен цвят на очите. Светлооките хора също така консумират значително по-малко алкохол от тъмнооките, тъй като смуглите хора се нуждаят от по-малко количество, за да почувстват опиянение.
Причината се свежда до гените. Учени от био-молекулярния център към университета в Ливърпул обясняват, че цвета на очите се базира на 12-13 индивидуални вариации в гените на хората. А тези гени отговарят и за други неща в човешкото тяло.
Например меланина, който е причина за тъмните очи, също така прави хората по-податливи на алкохол. Когато психолози от държавния университет в Джорджия изследвали близо 12 хиляди доброволци, се установило, че тези със светли очи консумират значително по-голямо количество алкохол, в сравнение с тъмнооките. А причината тъмнооките да пият по-малко, и с това да имат по-малки шансове да развият алкохолизъм, е, че им трябва по-малко алкохол, за да почувстват ефекта му.
Меланина не само определя цвета на очите, той е също така изолатор за електрическите връзки между клетките в мозъка. Колкото повече меланин има в мозъка, толкова по-ефективно, бързо и точно може да работи мозъка, според учени.
Според друго проучване, тъмния цвят на очите и наличието на повече меланин си е направо очевидно предимство при възприятието за скорост. Така тъмнооките като цяло са по-добри в хвърлянето на фризби към определена цел, и удрянето на летяща топка с ракета.
Подобно проучване, направено в университета в Луисвил е открило, че забавеното време за реакция на хора със светли очи, всъщност помага в дейности, които изискват повече планиране, като учене или игра на голф.
Очите са не само прозорец към душата на човек, но и прозорец към гените му. А причината да имаме оцветен ирис, е, че по този начин се регулира колко светлина навлиза в окото и се предпазват вътрешни органи от вредното UV лъчение.
Процеса на оцветяване на очите е дълъг. Повече меланин означава по-тъмен цвят. Клетките, които са отговорни за цвета на очите, и произвеждат и съхраняват меланин, се наричат меланоцити. Те са разположени по цялото тяло, с изключение на дланите и стъпалата, и определят не само цвета на очите, но и на косата и кожата.
Когато се роди бебе, то е почти напълно лишено от меланин, в резултат на което е със сини очи. По време на бременността меланин не е нужен, тъй като бебето е предпазено от UV лъчение. С течение на времето меланоцитите започват работа, за да създадат цвета на окото, като този процес отнема от 6 до 36 месеца. Дори бебета от азиатски и тъмнокож произход се раждат синеоки, и едва в последствие добиват нормалния си цвят на очите. Така че синеоко бебе при тъмнооки родители е напълно нормално.
Дълго време се е смятало, че тъмния цвят е доминиращ над светлия. Съвременната наука обаче е доказала, че определянето на цвета очите зависи от комбинация от гени, а не само един. Двата основни гена са ОСА2, който контролира близо ? от цветове, и HERC2. Съществуват по две копия от тези гени – по едно от всеки родител, като по този начин се получават множество възможни комбинации.
Днес учените знаят, че цветът на очите съвсем не е кафяв, син и зелен, а всичко във спектъра от най-светлото синьо до най-тъмното кафяво, благодарение на комбинациите от различните гени.
Хората от европеидната раса притежават най-голямото разнообразие от цветове на очите. Оказва се, че кафявото е най-разпространения цвят, а зеления – най-редкия. И тъй като с поколенията цветът на очите се изменя, синия цвят се среща все по-рядко. А синия цвят е възникнал случайно и всички хора, които го имат, произхождат от този един и същ прадядо, който е бил първият човек със сини очи.
Необичайно е хората да имат различни по цвят очи, но се случва. Това се нарича хетерохромия, и означава, че гените са създали два различни по цвят ириси, или всеки ирис има по два различни цвята. Такива очи с неопределен цвят се наричат пъстри.
Друг необичаен цвят на очите имат албиносите, които не произвеждат никакъв меланин. При тях не само кожата и косата са изключително светли, а и ирисите са бели, само че изглеждат розови или червени, тъй като можем да видим кръвоносните органи.
Очите не произвеждат пигмент непрекъснато, за разлика от косата и кожата. Затова се случва с времето цвета да стане по-светъл или по-тъмен, ако броя на пигментите намалее, или те се увредят.
Учените откриват непрекъснато нова информация относно това какво означава цвета на очите ни. Но при всички положения, този цвят определя кои сме, той е част от нашата самоличност.
Инфографика
Какво разкрива цветът на очите - инфографика
източник: http://fresh-science.com/kakvo-razkriva-tsvetat-na-ochite/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *