Теломерите (от гръцки telos — край и meros — част) са окончанията на хромозомите. Едно нагледно сравнение за мястото на теломерите в хромозомата ги оприличава на накрайници на връзките за обувки. Теломерните участъци на хромозомите се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция. (така се осъществява стареенто, като процес)

Защитете теломерите 

Ние можем да остаряваме плавно със силата на храненето. Има достатъчно научни доказателства, че една здравословна диета, съчетана с висококачествени хранителни добавки, може да помогне да се поддържа дължината на теломерите. Ще видите как четири обикновени витамина могат да реверсират нежеланото скъсяване на теломерите и да предотвратят негативните ефекти от стареенето.

Витамин D

Проучванията показват, че високите нива на витамин D са свързани с по-дълги теломери.
В проучване от 2012, публикувано в International Journal of Obesity, участниците с наднормено тегло, които вземали 2000 IU витамин D дневно, увеличили дължината на теломерите си близо с 20%  –  едно значително удължаване.
В друго проучване, жените с най-високи нива на витамин D са имали теломери пет години “по-млади”, отколкото жените с най-ниските нива.
Изследователите смятат, че витамин D запазва дължината на теломерите чрез насърчаване на активността на ензима теломераза. Можете да увеличите приема на витамин D с мазна студеноводна риба като сьомга и с черен дроб от говеда на паша, жълтъци от органични яйца или сурово мляко.

Витамин С

При проучвания на човешки съдови клетки витамин С има драматичен ефект върху скъсяването на теломерите,  намалявайки го до 62%, в сравнение с нетретирани клетки. Като мощен антиоксидант, витамин C също така намалява щетите върху нашите клетки от свободните радикали.
В едно скорошно изследване на клетъчен модел на синдрома на Вернер, разстройство от преждевременно стареене, витамин С се оказал най-ефективният от многобройни съединения, прилагани за удължаване на теломерите, намаляване производството на възпалителни цитокини и подобряване на клетъчните ядра.
Можете да увеличите приема си на витамин C с хранителни добавки и диета, богата на цитрусови плодове, като портокали и грейпфрути; киви, червени чушки, ягоди, плюс изобилие от тъмно зелени листни зеленчуци, като къдраво зеле (кейл).

Витамин Е

Витамин Е, който съществува в осем различни форми на разнообразни токофероли и токотриеноли, е доказано, че буквално “ремонтира” теломерите чрез коригиране на неизправности. Подобно на витамин С, витамин Е може да намали химичните стресори, които скъсяват теломерите.
В интригуващо изследване на стареенето на човешките клетки учените открили, че третирането им с богата формула токотриенол, реверсирало свързаните с възрастта промени, правейки третираните клетки да приличат на “младите” клетки – чак до по-дълги теломери, увреждането на ДНК било намалено, а способността за репликиране подобрена.
Беше установено, че формата алфа-токоферол на витамин E драматично забавя свързаното с възрастта скъсяване на теломерите скъсяване – с постоянен ефект на удължаване дори като достигнат средна възраст клетките.
Добри източници на витамин Е са органични бадеми, спанак, пшеничен зародиш, Butternut скуош и слънчоглед.
Допълнителни начини за защита на теломерите
Каротеноидите, жълтият пигмент, намиращ се в моркови, тиква и други зеленчуци, са тясно свързани с витамин А. Установено е, че хората с високи нива на каротеноидите лутеин и зеаксантин имат значително по-дълги теломери, отколкото тези с по-ниски нива.
Рибеното масло, което е богато на омега-3 мастни киселини, може да намали възпалението и увреждането от свободни радикали, които са известни със съкращаването на теломерите. И накрая, използването на зелен чай, който има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, се свързва с по-дълги теломери, както и с по-дълъг живот.
Проучванията върху теломерите са в ход, учените продължават да изследват връзката между дължината на теломерите и продължителността на живота – тема от голямо значение за всеки, който се интересува от по-дълъг живот в добро здраве.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *