Какво трябва да знаем за алкохола
Знаете ли, че редовната употреба на алкохол подтиска синтеза и усвояването на ценни витамини и минерали в тялото?
Само като се има предвид, че алкохолът е силен депресант е достатъчно ясно колко негативни последици може да има за психическото и ментално здраве, в последствие водещи до цикъл на „самолечение“ със същата субстанция. Нека разгледаме някои от негативните последици върху тялото от продължителната употреба на алкохол.

Канцерогенно вещество

Много съвременни проучвания показват ясна връзка между консумацията на алкохол и раковите образувания. Умерената до редовна употреба на алкохол може да бъде причина за развитие рак на: хранопровода, черния дроб, стомаха и червата, както и рак на гърдата.
„Базирано на подробни научни изследвания, е открита силна връзка между консумацията на алкохол и развитието на няколко типа ракови заболявания.“ National Cancer Institute

Понижаване производството на витамин B12

Други проучвания в областта показват, че алкохолът в по-големи количества компрометира значително витамин B12. Недостигът на този жизнено важен витамин драстично влошава цялостното здравословно състояние на организма. Скорошно проучване разкрива, че дори и умерената употреба на алкохол може да повлияе негативно нивата на витамин B12 и енергийния баланс.

Занижени нива на витамин D и калций

Алкохолът взаимодейства с панкреаса и възпрепятства усвояването на калций и витамин D. Алкохолът засяга черния дроб, който активира витамин D, който път е необходим за правилното усвояване на калций в организма. Тази каскада от причини и следствия води до остеопороза.

Увреждане на черния дроб и цироза

Чернодробната цироза се развива, когато черният дроб е вече увреден, и докато причините могат да бъдат различни, то основната остава злоупотреба с алкохол. Чернодробната цироза е много сериозно състояние, като почти винаги оперативната намеса е неизбежна.

Депресант

Дори за момента да повдига самочувствието и самоувереността, както и да сваля задръжките, алкохолът преди всичко е депресант, който намалява нивата на серотонин в мозъка. Често хората се обръщат към алкохола да преборят депресия, но в действителност благодарение на него я доразвиват и задълбочават, което за много от тях се превръща в порочен кръг.

Проблеми с паметта

Консумацията на алкохол забавя процесите в мозъка, често водейки до частична загуба на памет. А прекаляването с алкохол дори може да доведе то пълна временна загуба на памет. С времето това може да създаде проблеми с паметта дори в трезво състояние.

На следващия ден – махмурлук

Алкохолът дразни стомаха и червата, което причинява възпаление на стомашните тъкани и забавя дефекацията.
Организмът се обезводнява значително, консумацията на само 50 g чист спирт разредени в 250 mL вода (около 4  питиета) карат организма да губи от 600 mL до 1 L вода в следващите няколко часа.
Алкохолът спомага производството на глутамат, стимулант държащ ни будни. Когато обаче количеството алкохол в кръвта стигне нула (когато започне махмурлука), тялото реагира с прекомерна продукция на глутамат, което нарушава съня, когато е най-много нужен.
Според проучване, възможна причина за махмурлука е, че алкохолът нарушава баланса на невротранспитерите хистамин, серотонин и просталгин.

Колко много е прекалено много?

Според канадски учени от Център за зависимости и психично здраве, жените не трябва да пият повече от 10 питиета за седмица, не повече от 2 на ден. А мъжете не трябва да пият повече от 15 питиета за седмица, не повече от 3 на ден. Като най-важното правило е, съветват учените, да не се пие всеки ден.
Някои ползи от спирането на алкохола
  • Повишено настроение
  • Спестявате
  • Без махмурлук
  • Повече време за значими неща
  • Без съжаления и угризения
  • По-добра памет
  • Здравословен живот

Какво мислите?

Ако се наслаждавате на чаша добро вино с вечеря, или разпускате с няколко бири от време на време, може спокойно да пренебрегнете написаното в тази статия. Но ако си пийвате редовно, или използвате алкохола за прикритие, тази информация наистина може да ви е от полза.
Защо не опитате да спрете временно алкохола, да проверите дали настроените ви ще се подобри? Ако използвате алкохола за справяне със стреса, защо не опитате други алтернативи, като разходка или джогинг, защо не сауна или масаж, че дори и медитация. Опитайте нещо позитивно в борбата със стреса, вместо да го заобикаляте с алкохол.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *