КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЧИСТИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

         Безопасност за използване и полезни съвети

Етеричните масла могат да бъдат изключително полезни, когато се използва правилно. Не забравяйте да следвате тези указания!
– Тъй като етеричните масла са концентрирани веществата, винаги трябва да се разреждат в базисно масло, като например: сладък бадем, гроздови семки, ленено семе, зехтин, слънчогледово масло или масло от сусам, преди да ги използвате върху кожата. Ако възникне силно дразнене на кожата при използване на етерични масла, за да успокоите бързо зоната приложете още базисно масло, за да увеличите разреждането или измийте мястото с течаща вода. Ако проявите алергия, можете веднага да изпиете 1-2 чаши гореща вода, за да предизвикате изпотяване и по този начин дразнителя да се отстрани от тялото.
– При използване на етерични масла, ако попадне капка или концентрирани изпарения в очите, промийте ги под течаща вода или капнете капка от сладък бадем.
– Да не се консумира алкохол (с изключение на една чаша вино с храна) при използване на етерични масла.
– Бременните жени трябва да внимават повече при използване на етерични масла. Тези масла се считат за безопасни, когато се използва в малки количества. Трябва да се знае, че повечето етерични масла в големи количества имат абортивно действие. Особено неприложими в този период са : кардамон, кориандър, здравец, джинджифил, лавандула, лимон, лимонена трева, лайм, мандарина, маточина, нероли, палмароза, петигрийн, мента, иланг- иланг, жасмин.
– За тези, които проявяват силна алергия, ето един прост тест за определяне на вашата чувствителност към определено масло. На първо място, разтрийте с базисно масло в горната част на гърдите. След 12 часа, проверете за зачервяване или обрив на кожата. Ако кожата е чиста, на същото място намажете смес от 1 капка от избраното етерично масло разтворено в 15 капки от същото базисно. Ако не се прояви кожна реакция след 12 часа, вероятно тази смес е безопасна за използване.
– След прилагане на цитрусови масла , избягвайте излагане на слънчева светлина, тъй като тези масла правят кожата много чувствителна.
– Тъй като етеричните масла дразнят кожата, нужно е да се съобразявате с някой от тях при използването им, особено ако имате суха кожа. Такива са: канела, карамфил, грейпфрут, лимон, лимонена трева, лайм, мандарина, маточина, черен пипер, мента лютива, мента обикновена, кубеба, индийско орехче.
– Ако имате чувствителна кожа, при използване на арома-вана трябва да намалите количеството етерични масла предвидени по рецептура с 50%.
– Приложението на етеричните масла може да катализира медикаментозно лечение. За това при перманентна медикация, трябва да се консултирате с лекуващия лекар ако желаете да използвате ароматерапия в домашни условия. Най- добре е, приложението им да става под контрола на специалист медик запознат с принципите на ароматерапията и свойствата на етеричните масла..
– Етеричните масла трябва да се съхраняват  на място, недостъпно за малки деца.
– Винаги да се съхраняват в тъмни стъклени шишенца, плътно затворени, на хладно и тъмно място. По този начин ще можете да запазите вашите масла от деструктивното действие на светлината и окисляване.
– Срока на годност на рафинирани базисни масла е една година. Нерафинираните масла са с по-кратък срок на годност, съхраняват се  в хладилник.
Срока на годност на повечето етерични масла е около 3-4 години. При правилно съхранение той значително може да се удължи.


 Получаване

Получаването на етеричните масла е процес който гарантира и  определя качеството и чистотата им. Препоръчително е да се информирате за начина по който е получен продукта преди да го  закупите, било то базисно или етерично масло.
1). Парна дестилация – Най- разпространената технология днес. При този метод водната пара ( 120 градуса ) се използва за извличане на етерични масла от растителен материал. След това, парата се охлажда и се кондензира във т.нар. „ флорентински съд”, където става и масло- отделянето от водната маса. Ароматерапевтите предпочитат парната дестилация, тъй като чрез нея се постига сравнително добро качество на етерично масло.
2).  Мацерация- Цветовете на растенията се накисват в затоплено базисно масло. С този метод обаче, не може да се дозира прецизно количеството етерично масло.
3).  Екстракция – извличането на етеричните масла се извършва с летливи разтворители. Този метод е по-евтино в сравнение с други методи, както и добива на етерично масло е по-голям. Недостатъка на този метод е че маслата са по-агресивни с по- силно изразени негативи.

Избиране на качествени етерични масла

Никога не използвайте синтетични масла, както и такива, извлечени чрез химични разтворители. На пазара има много парфюмни масла със синтетичен произход, които по аромат наподобяват този на естествените масла.Синтетичните ароматни масла не притежават полезните свойства на чисти есенциални растителни масла. Освен това много от синтетичните компоненти може да окажат множество негативи върху организма. Маслата, извлечени с разтворители съдържа токсични остатъци, които са вредни за организма. Те могат да се използват само за създаване на ароматичен фон. За предпочитане е, при избора си на етерично масло или базисно масло, да избирате продукти получени чрез парна дестилация, пресоване или извличане чрез въглероден диоксид.

Взаимозаменяемост на масла

Много етерични масла са доста скъпи. За да спестите средства при правенето на етерично маслени смеси, може да замените някои етерични масла с техни аналози, като запазвате над 90% от ефективността на рецептата. Ето някои от тях:
Оригинално масло                         Масло заместител
Жасмин                                                    Иланг-иланг
Нероли                                                     Мандарина + петигрийн
(Равни части)
Лавандула                                                Лайка
Роза                                                           Розово дърво
Бергамот                                                    Грейпфрут
Чаено дърво                                       Каяпут + лавандула
(Равни части)
Маточина                                           Лимон + петигрийн
(Равни части)
                                                             Или Лимонен Евкалипт
Сандалово дърво                               Бензое + Кедър атласки
(Равни части)
Салвия склареа                                  Салвия + индийско орехче
(Равни части)
– Ето един евтин начин да направите свое анфлюрирано масло. Купувате си смирна на смола или гранули, след което я смилате в мелничка за кафе. След това получения прах се добавя към базисното масло. Сместа се нагрява на водна баня в продължение около 30 минути и се оставя да преседи няколко дни. Ако сместа ви се струва прекалено гъста, филтрирайте през филтър за кафе.
– Можете да използвате и следните замествания.
Лимон – лайм
Мента обикновена – Лютива мента
Портокал – мандарина- Червен портокал
Грейпфрут – лимон
Автор: Николай Христов

Школа по масаж “Св. Никола”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *