Как да поддържате мозъка си в добро състояние
Какво можем да направим за нашия мозък за да поддържаме ментално здраве и щастлив живот?
Както всяка машина, мозъкът също има нужда от поддръжка и внимание. За съжаление, съветите за поддържане на оптималната му дейност, които можем да намерим в публичното пространство, често са доста объркващи и противоречиви, затова се постарахме да изберем само тези, зад които стоят научни доказателства и факти. Прочетете и открийте 6-те най-обещаващи начина за добро ментално здраве и щастлив живот.
1. Не губете вяра във възможностите си
Със сигурност ви се е случвало да влезнете в стаята и да осъзнаете, че сте забравили причината защо сте там. Навярно си мислите, че това има нещо общо с възрастта и отслабването на паметта? В действителност това се случва еднакво често на млади и възрастни и няма нищо общо със остаряващия мозък, а по-скоро с начина на обработване на информацията постъпваща от околната среда. Просто не бързайте да правите негативни заключения, защото те лесно могат да се реализират като лични предсказания.
За изминалите 10 години, Дейна Таурон (Dayna Touron) от Университета в Северна Каролина открива, че с възрастта сме склонни да губим вяра в менталните си способности, въпреки че в повечето случаи те са напълно адекватни. Причината – често разчитаме на външни помощни средства като GPS и други смарт-устройства. Ироничното тук е, че без усилие да докажем противното на самите себе си, допринасяме за личния упадък. Така че, следващият път когато се озовете на прага на другата стая без да можете да си спомните защо сте отишли там, отделете малко повече усилие и време за да си спомните.
2. Пазете слуха си
Мозъкът разчита на сетивата и страда когато е откъснат от тях. Според проучване, елиминирайки полезни сетивни усещания, като например загубата слуха, намаляват значително сивата материя в мозъка; според друго проучване, рискът от когнитивна деградация се увеличава с 24% в периода от 6 години след загубата на слуха.
Използване на сешоар за 15 минути на ден може да навреди на слуха – следователно и на мозъка.
Независимо от възрастта, е добре да внимавате за ситуации, които могат да имат негативно въздействие върху слуха. Слушането на силна рок музика (поради високочестотното си естество) само за 15 секунди на ден може да увреди слуха, дори използването на сешоар е в състояние да разруши клетките улавящи звуковите вибрации. Ако мислите, че вече имате проблем със слуха, потърсете лекарска помощ – улавянето на проблема още в зародиш може да забави негативните последици върху мозъка.
3. Изучавайте нов език или музикален инструмент
Вместо да се борите с приложение трениращо менталните ви умения (което често имат ограничени ползи), може би е добре да обмислите по-амбициозно предизвикателство, като например уроци по пияно или изучаването на нов език. И двете разчитат на широк спектър от умения, упражнявайки паметта, вниманието, сетивното  възприятие и двигателното управление.
Музикантите имат 60% по-малка вероятност да развият деменция.
Това ще помогне да развиете по пъргав ум, с потенциално дълготрайни ползи до старини. Миналогодишно проучване установи, че вероятността за развиване на деменция при музикантите е с около 60% по-малка, в сравнение с хора, които не свирят на музикален инструмент; друго проучване показва, че владеенето на поне един чужд език може да забави появата на болестта на Алцхаймер за 5 години.
Най-малко, насърчавайки себе си да учите нови неща ще ви помогне да оцените настоящите си способности. И ако случайно установите, че вашата работа е прекалено взискателна, ангажираща и нямате никакви сили за изучаване на ново умение, считайте себе си за късметлия: силно ангажиращите професии изглежда имат положителен ефект върху менталните способности, макар че може да не намерите ползи от това.
4. Избягвайте нездравословната храна
Затлъстяването може да навреди на мозъка ви по много начини. Натрупването на холестерол в артериите ограничава притока на кръв към мозъка, оставяйки го гладен за кислород, без който той не може да функционира. Нещо повече, невроните са силно чувствителни към нивата на хормона инсулин произвеждан в червата.Злоупотребата със сладко и калорична храна изменя инсулиновата сигнализация, предизвиквайки каскадни промени, което води до натрупване на плака в мозъка.
Добрата новина е, че определени хранителни вещества – като омега 3 мастни киселини, витамини D и B12, забавят мозъчните увреждания настъпващи с възрастта. Това може да обясни защо възрастни хора консумиращи типично средиземноморска храна показват познавателни умения, като на 7-8 години по-млади.
5. Поддържайте добра физическа форма
Свикнали сме ясно да разграничаваме мозък и мускули, но в действителност, влизането в добра физическа форма е най-сигурния начин за изграждане на здрав ум. Физическата активност не само създава по-добър приток на кръв към мозъка, но също предизвиква прилив на протеини, които участват в изграждането и поддържането на невронните връзки.
Физическата активност е най-сигурния и добър начин за изграждане и поддържане на ментално здраве.
Ползите от физическата активност изглежда се простират от люлката до гроба: деца, които ходят пеша на училище получават по-добри оценки, а една приятна разходка би стимулирала концентрацията и паметта на пенсионера. От лека аеробика до вдигане на тежести – всички те имат положителен ефект върху мозъка, просто изберете режим, който отговаря на текущото ви физическо състояние.
6. Купонясвайте като на 20
Ако това ви звучи като “мисията невъзможна”, имайте предвид, че социалният мозък е здрав мозък. Иначе казано, ние хората сме социални същества, и нашите приятели и роднини ни въздействат, предизвикват ни да опитваме нови преживявания, и ни помагат да се освободим от стреса и лошото настроение.
Проучване върху 70-годишни пенсионери разкрива, че най-социалните лица са с около 70% по-малко склонни да развият когнитивна деградация в продължение на период от 12 години, в сравнение с хората със слаб социален живот. Всичко, от паметта и вниманието, до цялостното психично здраве и скорост на обработка на информацията, се възползва от общуването с другите около нас.
В крайна сметка учените напомнят, че не съществува магически трик за поддържане на мозъка в добро състояние. Най-добре е животът ни да включва по малко от всичко: разнообразен хранителен режим, стимулиращи дейности, и кръг от любящи приятели. Все пак това не изисква много, а гарантира здрав и добре работещ мозък, както и много положителни емоции.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *