Канелата подобрява процеса на учене в мозъка
Учени откриха доказателство, че консумацията на канела може да има позитивен ефект върху способността на мозъка за учене.
Изследването засега е направено само върху мишки, но ако се потвърди, това откритие може да предложи чудесен домашен метод за помощ при проблеми с ученето, както и да помогне на учените да разберат по-добре механизмите в мозъка, които контролират самия процес.
Причината поради която някои учат по-бързо от други си остава мистерия, но учените имат идея, че способността за научаване се контролира от хипоталамуса – частта, която организира, генерира и запазва спомените.
Известно е също така, че хора с проблеми с ученето имат по-малко CREB – протеин от жизненоважно значение за създаването на спомени, както и повече GABRA5 – протеин който забавя работата на мозъка.
За целите на проучването, учените от университета Ръш хранят мишки с канела, тъй като при процесите на метаболизъм канелата се превръща в натриев бензоат, съставка която се използва за третиране на увреждания в мозъка.
Хипотезата е, че когато тази съставка достигне мозъка, може едновременно да повиши нивата на CREB и намали GABRA5, а по този начин се засилва процеса за създаване на спомени, което означава по-добра памет, гъвкавост на мозъка и повишена способност за учене.
За да тестват теорията, учените първо определят кои мишки учат по-добре от други чрез прост тест с намиране на изхода в лабиринт. След това се анализира подобрението на лошите ученици, след като са били инжектирани с канела (учените не уточняват количеството за целта).
Резултатите показват, че лошите ученици показват подобрение, докато при добрите няма промяна. Това означава, че канелата може да е лесен и евтин метод за подобряване на ученето в домашна обстановка, но естествено добрите ученици не извличат ползи от нея.
Чрез анализиране на мозъчни клетки на мишките след експеримента, се оказва, че наистина невроните са станали по-гъвкави и отворени за новости.
„Успяхме успешно да използваме канела за положителна промяна на биохимични, клетъчни и анатомични процеси, които се случват в мозъка на мишки с ниска способност на заучаване.“ – Kalipada Pahan
Учените се надяват скоро да могат да проведат и тестове с хора.
Това не е първият път, когато екипът тества канела за медицински цели. През 2014 година те откриват, че канелата подобрява състояние на пациенти с Паркинсон и засилва моторната функция при мишки.
Различни други изследвания свързват ароматната подправка с противовъзпалителен ефект, намаляване холестерола и за регулиране на кръвната захар (стига да не се консумира в кексчета), както и като вероятен помощник в борбата с рак.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *