ДЪРВОТО НА СИБИР

Основната област на разпространение на кедровия бор или сибирския кедър е Сибир и следователно историята на това великолепно дърво е тясно преплетена с материалната и духовната култура на народите, населявали тези земи от древни времена. Например, според легендите на евенките, сибирският кедър е източник на сила, красота и благородство. В легендите и приказките на нанайците от Амурския регион се казва, че в сибирския кедър се заселват само добри духове, защото това е най-щедрото дърво. Казаците, дошли в Урал, наричат ​​кедровия бор „сибирски великан“, а селяните от Тоболск – „ заветното дърво“. За други народи пък  е било „ дърво- крава” и „  дърво- утроба”. За мнозина дори сега сибирският кедър остава царят на тайгата, чудотворното дърво, патриархът на северните гори. Сред хората той винаги е бил наричан с любов „ хранител” , „ лечител”. Жителите на Урал, Сибир, европейския север са ценели и защитавали това дърво от незапомнени времена.  Използвали са го целият, до последната игла за безбройни необходимости в бита.

Кедрова бъчва ( използва се като индивидуална билкова сауна)

В древен Новгород кедърът е бил използван за направата на черпаци за пиене, вани, сауни ( кедрови бъчви)  и други предмети от бита. Смятало се, че консервираните храни и напитки в кедрови съдове придобиват животворна сила и удължават живота. Цар Петър I използва кедър в корабостроенето за вътрешна украса на корабите (въпреки че цената на един кедров ствол бил 1 рубла, а боровия – 6-7 копейки.) Сибирският кедър отдавна се използва от жителите на Предуралието за украса на жилищата си. Значителната дебелина на дървото дава възможност получаването на широки дъски. В много градове на Урал и Сибир са запазени сгради, украсени с дървени “дантели”, издълбани от кедрови дъски. В един от храмовете на Тоболск е построен иконостас  изцяло от кедър. Кедровото дърво има характерен балсамов мирис, плътен, приятен розов цвят, с красива текстура. Благодарение на хомогенната си структура се обработва перфектно: лесно се разпробива, рендосва, полира, изсъхва без напукване. Изделията и конструкциите от кедрово дърво са много издръжливи, като и днес се  използва от майстори на художествената  дърворезба, от него се правят мебели, скулптури, моливи и дъски за рисуване. Малко парче дърво, поставено в килера, може да се използва против  молците. В съдовете от кедрово дърво млякото не вкисва дълго време, вероятно поради високата бактерицидност .

Кедрова сауна

Изработват се резонансни дъски за музикални инструменти, арфи, рояли, китари от кедър, защото дървесината  има прекрасни резонансни свойства. В недалечното минало германските фирми, възползвайки се от факта , че резонасноста на кедъра не била широко известна, купували  масло от сибирските производители, като им поставяли условието то да се изнася само в бъчви, направени от кедър, а дебелината на дъските да е поне двойна от необходимата. Тайната на това странно изискване била проста: в Германия бъчвите от сибирско кедрово масло  внимателно се разглобявали, като дъските били изпращани във фабриките за музикални инструменти. Чрез този  “златен” трик,  бизнесмените печелили не по- малко от колкото от самото масло.

Музикални инструменти от кедрова дървесина

Кедровите кутии били високо ценени в Русия и в чужбина. Те дори били съществена част от доходите на руската държава. Големи доставки на мебели и кутии били транспонтирани от Урал и Сибир до Индия, Китай, Амстердам и оттам по целия свят. Вълнените изделия безопасно  се съхранявали в кедрови скринове, което се обяснява с високото съдържание на фитонциди в кедровата дървесина.

                                                                                            кутия за пури от кедрова дървесина

                                                                                Кедрова кутия за съхранение на тютюн и бижута  

                                                                                                 Кедрова кутия с влагомер

Между другото, за фактът, че кедърът е бил считан за държавна собственост, много красноречиво свидетелстват защитните законови мерки, предприети от властите при добив на кедрова дървесина. Във фабриките за производство на кутии имало държавен служител, който стриктно следял за производството на кутиите и мебелите да се използва само мъртъв, паднал кедров ствол. Дървесината на дърво, което е загубило способността си да дава плодове и се е превърнало в мъртва такава, не губи техническите си качества и може да се използва за производството на всякакви изделия в продължение на няколко години. Служителя подбира дървения материал в горите и поставя специални маркировки на определени дървета, след което дървесината се доставя в завода, където той стриктно проверява наличието на тези знаци. Ако стволовете не са маркирани, на собствениците се налага огромна глоба, а работниците отивали в затвора или  са наказвани по друг начин, понякога дори със смъртно наказание.

Развитието и изучаването на сибирските гори, като източник на основни държавни доходи, са държани под строг контрол. Сибир е предизвиквал голям интерес сред пътешественици, изследователи и заселници, преди всичко като богати на самур земи и източник на ценен хранителен продукт – кедровите ядки. След присъединяването на Сибир към Русия, първите руски селища са създадени точно в близост до кедрови гори, растящи по бреговете на реките. Жителите на Сибир отдавна са забелязали, че унищожаването на кедрови гори води до намаляване на лова на самур. Козината от самура, заедно с другите ценни кожи (“меки скъпоценности”) в Древна Русия дълго време били използвани като разменни монети и са били основният източник на доходи за царската хазна.

Кедрови шайби за съхраняване на дрехи от молци

Кедрови топки за съхранение на дрехи

Вещите хора отдавна са забелязали, че растенията не понасят човешкото насилие проявено към тях,  без да си отмъстят за това. Например, ако събирането на кедрови шишарки се извършва чрез биене на дървета с огромни чукове, тогава гигантските кедри отмъщават на хората за жестокото им отношение. От удари с чук, дървото не само “плаче”, защото се унищожават  основните  защитни  функции –  кората, подкоровите тъкани. Старосибирските ловци и събирачи от  тайгата казват, че за такъв  побой кедрите отмъщават на хората не само с градушка от сухи игли, насочени като стрели, а и реколтата от кедрови ядки от „бити“ дървета никога няма да бъде щедра и няма да се получат желаните количества кедрови ядки.

Лечебните свойства на сибирския кедър са описани с много  внимание в  творбите на натуралиста академик П.С. Палас от Санкт Петербургската академия на науките. Той пътувал много, изучавайки флората и фауната на Русия. В сибирските експедиции от 1792 г. той събира най- богатите материали, включително информация за кедъра. Академикът отбелязал, че плодовете на сибирския кедър възстановяват мъжката сила и връщат младостта на човек, като значително повишават устойчивостта на организма към различни заболявания.

Още в древни времена най-ценното растително масло се е получавало от кедрови ядки, което освен хранителни свойства има и редица лечебни свойства. „ Постно кедрово мляко”, приготвено от кедрови ядки, се използвало за лечение на белодробна туберкулоза, бъбречни заболявания и нервни разстройства.

кедрово масло от семена

Кедрово масло от вършината

Иглите на сибирския кедър, подобно на ливанския, имат висока фитонцидност, способността да дезинфекцират околния въздух. Кедровата смола се използвала за лечение на рани и абсцеси, настинки и туберкулоза.

От средата на 20-ти век дървесината от сибирски кедър е била добита в толкова големи количества, че в момента ресурсите на кедрови гори значително са намалели. Благословеното дърво, което векове наред не само са  почитали, но и  защитавали  най-различни народи като божествен тотем е силно застрашено от изчезване… Факт за който сериозно трябва  да се замислим.

Следва продължение….                                                                                     Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *