ЛЕЧЕБНОТО МАСЛО ОТ КЕДЪР

ДРЕВНО ПРОИЗВОДСТВО НА МАСЛО, МЛЯКО И СМЕТАНА

Занаятът за производство на кедрово масло е изначално руски, сибирски, но, както отбелязват експертите, за съжаление е унищожен през съветския период, като сакралните тайни за добива на масло все още се смятат за изгубени. През втората половина на 19 век кедровото масло вече можело да се купи на почти всички пазари в Сибир. Произвеждало се е предимно в домашни условия на  занаятчийски начала. Добре е да се отбележи, че лечебните свойства на маслото, направено по такъв начин, далеч надхвърлят свойствата на фабричното масло. Ядките се изсушавали, сортирали, обелвали. Много често почистването се извършвало ръчно. Ядките се натрошавали в дървени хаванчета до получаване на каша, която се прехвърляла в меден съд, облицован с тухли. В горната част на съда е имало дренаж за масло, а вътре е била поставена бъркалка с четири остриета, която също се задвижвала ръчно. Когато масата във ваната се затопли, към нея се добавя гореща вода и се разбърква с бъркалката. Маслото изплува на повърхността и изтича през дренажния улей в специална купа.

Маслото от кедрови ядки се получавало и чрез студено пресоване. Такова масло е по- ценено както заради съдържанието на калории, така и заради лечебните си качества. Вкусът на кедровото масло е приятен, цветът е светложълт или златисто- кехлибарен с лек орехов  аромат.

Ядките също се подлагат на горещо пресоване. Резултатът е много висококачествено изсушаващо масло.  Такова масло се използва за нуждите на медицината, парфюмерията, при производството на лакове, бои и др.

Жителите на Сибир приготвяли “постно мляко” и “растителна сметана” от кедрови ядки. Ядките се отстранявали от изсушените орехи. Подлагали се на допълнително изсушаване и почистване от люспите, смилайки се в ръцете. Сухите ядки се натрошавали в дървени хаванчета, като се добавяло малко по малко гореща вода. Получената кашева маса се изсипвала  в чугунен или глинен съд и се загрява до кипене във фурна – и така сметаната е готова. Преди употреба към сметаната се добавя преварена вода и се получава постно или кедрово мляко. По отношение на съдържанието на мазнини сметаната от кедрови ядки е два пъти по- богата от сметана от краве мляко, 2,5 пъти по- богато от месото и  1,2 пъти повече от пилешките яйца. Калоричното съдържание на кедровата сметана е по- високо от това на всички тези продукти. Сметаната и млякото, като лечебно средство, се използват от народната медицина от древни времена. Академик П. С. Палас, вече многократно цитиран в предишни публикации, пише през 1786 г., че растителната сметана „… се използва в аптеките, от тях се прави мляко, което се приписва при гръдни заболявания.”

 

ХРАНИТЕЛНИ И ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА КЕДРОВОТО МАСЛО

Маслото от кедрови ядки е уникален природен продукт, който няма аналози в природата, синтезът му е невъзможен.

Кедровото масло винаги се е смятало за деликатес. Дори сега то е много по-добро от най-добрите сортове зехтин от Прованс, лесно се усвоява от организма, има високи хранителни и лечебни свойства и е необичайно богато на витамини и минерални елементи. Кедровото масло може да замени всяко растително масло ( зърнастец, репей, кокос, зехтин, бадем и др.) във всички случаи на медицинска употреба. Самото кедрово масло не може да бъде напълно заменено с нищо! „ Кедровото масло ще прогони струпейте от тялото и ще излекува различни язви от него, а въшките ще бягат от него“, посочва В. М. Флорински в своята колекция от народни рецепти от руски билкари. По отношение на калориите маслото от кедрови ядки превъзхожда телешките и свинските мазнини, а по смилаемост е много по- добро от пилешкото яйце. Съдържанието на витамин Е е 5 пъти по-високо от зехтина и 3 пъти от кокосовото масло. Като силен антиоксидант витамин Е придава на маслото антиоксидантни свойства, което намалява вероятнотта от холестеролови натрупвания. Освен това, колкото по-високо е съдържанието на този витамин, толкова по- устойчиво е маслото на гранясване. Но най- важното е, че кедровото масло всъщност е концентрат на витамин F – в маслото има 3 пъти повече витамин F, отколкото в препарат на основата на рибено масло, продаван в аптеките. Съдържа незаменимите мастни киселини: палмитинова (като процент от общото количество мастни киселини до 4,1%), стеаринова ( до 3,2%), както и  ненаситени мастни киселини като: олеинова (до до 35,8%), гадолеинова (до 1,04%), линолова и линоленова.

Маслото от кедрови ядки съдържа особено голямо количество линолова и линоленова киселини, които имат активността на витамин F. Тези киселини са изключително важни за човешкия организъм – помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Тъй като линоловата и линоленовата киселини не се синтезират в тялото ни, храните, които ги съдържат, трябва да присъстват в диетата. Ако те не са достатъчни в храната, хората са по- склонни да развият респираторни заболявания, отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове се увеличава. Децата са много чувствителни към липсата на тези киселини: кърмачетата развиват дерматит.

Резултатите от тестове, проведени в редица институти на Руската академия на медицинските науки, клиники, изследователски медицински центрове, свидетелстват за високата терапевтична ефективност на кедровото масло при лечението на:

 • ларингит и остри респираторни инфекции (настинка, грип и др.);

 • псориазис, невродермит и други кожни заболявания;

 • трофични язви;

 • язви на стомаха и дванадесетопръстника;

 • благоприятен ефект при различни алергични разстройства.

В допълнение, той има следните терапевтични и превантивни свойства:

 • има общоукрепващо действие;

 • допринася за премахване на синдрома на хроничната умора;

 • повишава физическата и умствената работоспособност.

Използването на кедрово масло е особено полезно при страдащи от кожни заболявания, оплешивяване, повишена чупливост на косата и ноктите, живеещи и работещи в неблагоприятни климатични и екологични условия, работещи в среда с повишена консумация на енергия и прекомерно психоемоционално напрежение. Много е препоръчително децата редовно да използват кедрово масло ( като се вземат предвид съставните му елементи) за по-пълно формиране на растящ организъм.

Експертите също така смятат, че кедровото масло да помага за премахването на солите на тежките метали от тялото. Като натурален хранителен продукт, кедровото масло няма противопоказания за консумация и употреба, както за хранителни, така и за терапевтични и профилактични цели. Но това не е всичко. Кедровото масло се използва във всички основни продукти (парфюми, одеколони, тоалетни води, ексфолианти, кремове, лосиони, шампоани) на водещи парфюмерийно- козметични компании. Във фармакологията се използват различни екстракти и концентрати от маслото. За тази индустрия регионите на Сибир са единствените райони с отглеждане на сибирски бор в света, които имат най- богат състав, както в количествено, така и в качествено отношение, в сравнение с други места, където расте сибирския бор.

Важно е да се отбележи! Според експертите контактът на кедрово масло с метал е силно нежелан (тоест металните съдове не могат да се използват за съхранение или консумация). Ето как е обяснено във Екатерининбургската фондация „ Странник”, един от производителите на продукти от кедър: „ Контактът на масло с метал предизвиква превръщането на ненаситени мастни киселини в наситени, което значително намалява антиоксидантните свойства на маслото. Естествената природна информация в молекулата на маслото, също се неутрализира. Проверката на ” правилното” масло е доста проста. Трябва да излеете малко количество масло върху чиния от стъкло или  порцелан и да го измиете със студена вода. „Правилното“ масло ще се отмие без затруднения и чинията ще започне да скърца.”

Състав на кедрово масло

Маслото от кедрови ядки, според съвременните изследователи, съдържа широк спектър от полезни за организма вещества, включително:

 • есенциални полиненаситени мастни киселини;

 • фосфатиден фосфор;

 • витамини;

 • микроелементи.

По съдържание на витамин Е и витамин F е 5 пъти по- високо от зехтина и 3 пъти от кокосовото масло.

Съдържанието на есенциални полиненаситени мастни киселини в кедровото масло е както следва:

 • олеинова киселина – средно 15%;

 • линолова киселина – средно 57% ( до 71,8%);

 • линоленова киселина – средно 21% ( до 27,75%). Основните витамини, съдържащи се в кедровото масло:

 • витамин В1 (тиамин) – 0,39-0,66% ( дневна потребност на организма – 1,3-2,6 mg);

 • витамин В2 (рибофлавин) – 0,14-0,17% ( дневна потребност на организма – 1,5-3,0 mg);

 • витамин B3 (PP, или ниацин) -1,05-1,40% ( дневна потребност на организма – 14-28 mg);

 • витамин Е (токоферол) – 9 – 10,12% ( при дневна потребност на организма – 12-15 mg).

Следва продължение….                                                                                                                                         Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *