КЕДРОВОТО МАСЛО В  ТРАДИЦИОННАТА

И  

КОНВЕНЦИОНАЛНАТА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

 КЕДРОВОТО МАСЛО В  ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

Маслото, получено от ядките на кедровия бор, в традиционната медицина винаги се е смятало за чудесно средство за лечение на туберкулоза, атеросклероза, високо кръвно налягане, заболявания на стомашно- чревния тракт – гастрит, булбит, хроничен панкреатит, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника. Кедровите масло, сметана, мляко показват отличен терапевтичен ефект при заболявания на кръвта и лимфата. Препоръчвани  са и от народните лечители при лечение на трахеит, ларингит, остри респираторни инфекции. Лечителите съветват кедрово масло за намазване върху кожата при екзема, дерматоза, невродермит, уртикария, псориазис, диатеза, суха кожа.

В народната медицина също се е приема като ефективно средство за лечение на рани от залежаване, трофични язви. Препоръчва се масло от кедрови ядки при разширени вени – 2 пъти на ден е необходимо да се намазват вените с кедрово масло, като се извършва лек масаж с върховете на пръстите, а също така трябва да се приема маслото вътрешно.

Маслото от кедрови ядки, според традиционната медицина, има благоприятен ефект при различни изгаряния и измръзване, има тонизиращо действие и помага за премахване на синдрома на хроничната умора. Вътрешния прием на кедрово масло се предписва на страдащите от плешивост, повишена чупливост на косата и ноктите, живеещи и работещи в неблагоприятни климатични и екологични условия, заети в трудови дейности  с повишена консумация на енергия и прекомерно психо- емоционален стрес. Традиционната медицина особено цени кедровото масло при храненето на децата за по- добро развитие  на растящия организъм. Като натурален хранителен продукт, кедровото масло няма противопоказания за консумация и употреба, както за хранителни, така и за терапевтични и профилактични цели.

КЕДРОВОТО МАСЛО В КОНВЕНЦИОНАЛНАТА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

 Масло от кедрови ядки при лечение на гастрит, ерозивни и язвени лезии на стомаха и дванадесетопръстника.

(От методическите препоръки на д-р Е.И. Филченко, MD С. В. Низкодубова, д.м.н. н. В. И. Карпицки, А. Г. Петренко)

Маслото от кедрови ядки се различава от другите добре познати лечебни масла, които се използват широко при лечението на различни заболявания. Богато е на различни видове лечебни фактори и е натурален продукт, който отдавна се използва в народната медицина. Изследвана е група пациенти с намалена секреторна функция на стомаха. Двама пациенти от 30 са имали реактивен панкреатит, а четирима са имали хроничен неактивен хепатит. Всичките 30 пациенти са имали чревни двигателни дискинезии. В резултат на лечението коремната болка е напълно спряна при всички пациенти. При нито един пациент не са наблюдавани диспептични разстройства (гадене, киселини, оригване, повръщане). При 28 пациенти функцията на червата се нормализира. 20 дни след лечението, в резултат на изследването, 10 пациенти показват пълно заздравяване на язви и ерозии в стомаха, намаляване на възпалителните елементи в стомашната и дуоденалната лигавица и намаляване на размера на язвите при останалите 15 пациенти с ерозивни и язвени лезии на лигавицата. Броят на пациентите с дуоденален рефлекс, фиксиран чрез ендоскопски и лабораторни параметри, е намалял наполовина. При оценка на лабораторните параметри се забелязва леко намаляване на киселинността на стомашния сок при индивиди с първоначално повишен брой. Количеството жлъчка, отделена от жлъчния мехур, се удвоява. Коефициентът на холатохолестерол се увеличава от 6 на 12 (лабораторна норма 6-8). От получените данни можем да заключим, че кедровото масло има терапевтичен ефект, понася се добре от пациентите и може да се използва за лечение на заболявания на храносмилателната система. Особено ефективен при ерозивни и язвени лезии на стомаха и дванадесетопръстника. Може да се използва в  остър стадий на заболяването с цел противовъзпалително и аналгетично действие. Тъй като активността на процеса затихва, фонофорезата на кедрово масло трябва да се извършва в проекционната зона на патологичното огнище за пълен и дълготраен терапевтичен ефект. Когато се разрежда с мляко, кедровото масло има противовъзпалителен ефект при холецистит и хепатохолецистит.

Показания:

 • Пациенти с ерозивни и язвени лезии на стомаха и дванадесетопръстника.

 • Пациенти с холецистит и хепатохолецистит.

 • Пациенти с повърхностен гастрит и булбит.

 • Пациенти с хроничен панкреатит.

 • Пациенти с нарушения след резекция поради пептична язва.

Противопоказания :

 • Няма противопоказания за употреба.

Масло от кедрови ядки при лечението на нарушения след резекция при пациенти, оперирани от рак на стомаха

(От методическите препоръки на д-р Т. Я. Кучерова, MD С. В. Низкодубова, д.м.н. н. В. И. Карпицки, А. Г. Петренко)

Оперативните интервенции, извършени при рак на стомаха, водят до сериозни нарушения на отделните системи и на тялото като цяло. Сред нарушенията след резекция, възпалителните заболявания на лигавицата на стомашно- чревния тракт са доста високи. В повечето случаи има комбинирани патологични нарушения на стомаха и хранопровода. Най-често се открива гастрит на пъна на стомаха и анастомозата, по-рядко – езофагит. Възпалителните заболявания в стомаха са предимно фокални. Много по-рядко се открива тотално възпаление на лигавицата на пънчето на стомаха. Проявата на възпаление на лигавицата на хранопровода се наблюдава предимно близо до долния езофагеален сфинктер. Описаните по-горе разстройства след резекция често се комбинират с различни видове други заболявания на оперирания стомах и са най-трудни за лечение на етап рехабилитация. Томският изследователски институт по балнеология и физиотерапия и Научноизследователският институт по онкология проведоха изследвания за разработването на терапевтични методи за лечение на пациенти, оперирани от рак на стомаха в различни следоперативни периоди, използвайки масло от кедрови ядки на етапите на рехабилитация. Основата за използването на масло от кедрови ядки при възстановително лечение е високият противовъзпалителен ефект на това масло, както и способността му да влияе на метаболитните процеси в тялото, които се случват на клетъчно ниво, особено от храносмилателната лигавица, и да засилва репаративни процеси. Проведените наблюдения при пациенти, радикално оперирани от рак на стомаха, разкриха способността на кедровото масло да премахне напълно възпалителния процес в хранопровода и резецирания стомах или да намали степента му. Освен това се наблюдава подобрение на проходимостта на хранопровода със стеноза поради наличието на възпалителна реакция от лигавицата при редица пациенти. Разкрити са и благоприятни моменти от терапевтичния ефект на предложеното масло върху имунните процеси при пациенти с първоначално намален фон, биохимични параметри, отразяващи функционалното състояние на черния дроб и панкреаса. Методът за рехабилитация, който включва използването на кедрово масло в комплексното лечение на пациенти, радикално оперирани от рак на стомаха, е доста ефективен при лечението на усложнения след резекция, особено следрезекционен гастрит, езофагит и анастомоза. Този метод на лечение не е по-нисък, а в някои случаи и превъзхожда по ефективност от предложените по-рано методи за заместваща лекарствена терапия и противовъзпалителни лекарства.

Показания:

 • пациенти, радикално оперирани от рак на стомаха, не по-рано от един месец след резекция, при наличие на различни видове пострезекционни нарушения, причинени от възпалителния процес.

 • Гастрит на пъна на стомаха, анастомоза, езофагит.

 • Стеноза на хранопровода, поради наличие на възпалителен процес от страна на лигавицата.

Противопоказания:

 • Няма противопоказания за употреба.

  Терапевтична и профилактична употреба на масло от кедрови ядки при пост- чернобилски синдром

(От съобщението на председателя на лекарската комисия на Томския клон на Чернобилския съюз, кандидат на медицинските науки, доцент, ръководител на катедрата по военна епидемиология и военна хигиена, капитан 1-ви ранг Ф. Салеев и председател на Томск клон на Чернобилския съюз А. Шардаков)

През 1992 г. е проведено проучване за терапевтичния и профилактичен ефект на маслото от кедрови ядки при група хора, участвали в последствията от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986-1987 г. Под наблюдение са били общо 11 души. Групата включва хора с изразена проява на пост-чернобилския синдром (стенизация, психопатизация, изразена възбудимост на симпатиковата нервна система). Преобладаващите оплаквания са повишена умора и нарушена работоспособност следобед (всички 11 души), лош сън (8 души), чести невропсихични сривове (7 души), повтарящи се главоболия (7 души). Освен това 4 души са страдали от хроничен гастродуоденит и 3 от хроничен ларинготрахеит. Курсът на лечение с продължителност от 30 до 40 дни включва ежедневно поглъщане на кедрово масло под формата на 50% емулсия в мляко. Практикуваха се два варианта за приемане на лекарството: 1 път на ден на празен стомах, сутрин в количество от 1 супена лъжица. лъжици (около 20 g) и 3 пъти на ден преди хранене в количество от 1 чаена лъжичка (около 7 g). Резултатите от приема на кедрово масло от всички пациенти се оценяват положително. Всички 11 души отбелязват подобрение в общото благосъстояние, повишаване на работоспособността, значително стабилизиране на нервната система и нормализиране на съня. Изчезнали (при 4 души) или станали по-слабо изразени (при 3 души) главоболие. Благоприятен ефект е отбелязан и от страна на стомашно-чревния тракт – симптомите на гастрит практически не се появяват. Нормализирана функция на червата. Напълно изчезнали явленията на ларинготрахеит при 3 пациенти, страдащи от това заболяване. Никой от пациентите не е развил грип или друго остро респираторно заболяване, докато е приемал лекарството. Трябва да се подчертае, че не е възможно да се постигне нормализиране на здравословното състояние на този контингент с приеманите медикаменти.

Начин на приложение:

 • При язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит: сутрин 30 минути преди хранене и вечер 2 часа след последното хранене по 1 чаена лъжичка (може да се разреди с мляко 1:1. Курсът на лечение е 21 дни. Ако е необходимо, повторете курса след 10 дни.

 • При атеросклероза, 0,6 ml 1 път на ден преди хранене. Курсът на лечение е 30 дни. Ако е необходимо, повторете курса на лечение.

 • При изгаряния и измръзване намажете засегнатото място или наложете превръзки с масло от кедрови ядки до излекуване.

 • При кожни заболявания намазвайте болното място 2 пъти на ден и приемайте 1 чаена лъжичка масло веднъж дневно сутрин.

 • При алергични заболявания се приема 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка масло преди хранене. При сезонни заболявания (например пролетна сезонна треска) е препоръчително да се започне профилактично лечение един месец преди очакваното повторение на заболяването.

Следва продължение…..                                                     Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *