КЕДЪР

Както е добре известно, днес екологичната ситуация в световен мащаб далеч не е благоприятна. Освен това, както единодушно отбелязват експертите, в условията на икономическа нестабилност структурата на храненето на населението претърпява значителни промени в посока на влошаване и дисбаланса на основните компоненти в диетат. Междувременно „ изключените“ от основната диета вещества – витамини, минерали (особено микроелементи), полиненаситени мастни киселини, органични съединения от растителен произход – са от първостепенно значение за регулирането на метаболитните процеси и функционирането на отделните органи и системи. В следствие на това расте общата заболеваемост и броят на случаите на инвалидност. Продължителността на живота се удължава, но драстично намалява качеството му. Какъв е изходът? –

„ Дните от живота на Авраам, които той живя, бяха сто седемдесет и пет години;

И Авраам умря, и умря в добра старост, стар и пълен [с живот]… ”Се  казва в Битие (25: 7-8).

Не става въпрос за чудо: животът трябва да бъде праведен и труден, сърцето трябва да бъде отзивчиво и търпеливо, а храната трябва да бъде проста и чиста. Запазете това, което ви е останало, и умножете се, и благодатта ще остане в живота ви.

Най- удивителното е, че природата остава наша майка, дори когато безсрамно я предаваме. Неизмеримо ограбени, естествените хранителни складове все още не са „ опоскани ” напълно, което означава, че всички имаме шанс. Шанс за живот. Да бъдеш здрав или да станеш здрав за хиляден път, използвайки най- добрите лекарства от тези своеобразни хранилища. Едно от тези лекарства е даровете на кедровите дървета. Поредицата от предстоящи публики ще е посветена на историята на това мистично дърво, както и на неговите чудесни свойства и възможности.

Кедровия бор или сибирския кедър е дървото, което крие в шишарките си невероятни ядки, които по хранителна и лечебна стойност наистина могат да се сравнят със смарагд.  Техните хранителни и вкусови качества са много високи, а продуктите, получени от тях, превъзхождат животинските аналози по отношение на калоричността, усвояемоста и други показатели. Изчислено е, че ако се събере и преработи годишната реколта от кедрови ядки, тогава световната нужда от растително масло може да бъде задоволена. Сибирските народи от векове използват този Божествен дар като основна храна и лекарство.

Протойерей Аввакум нарича сибирските кедрови гори „ от Бога кедрови гори “ именно заради дара на ореха. И такова уважително, отношение изпълнено с възхищение  е разбираемо – в някои години брутната реколта от ядки достига милион и половина тона! От това количество е възможно да се получи:

  • 220 хиляди тона хранителен протеин – висококачествени и лесно смилаеми,

  • 150 хиляди тона нишесте,

  • 500 хиляди тона  кедрово масло.

Между другото, в сравнение със слънчогледа, за да се получи същото количество растително масло, трябва да се засяват повече от милион хектара от най- плодородните земи. По хранителни качества кедровото масло превъзхожда както слънчогледовото  и по нищо не отстъпва на провансалското или зехтина.

Но нека преди всичко да изясним въпроса с разновидностите кедър!

 КЕДЪР ИЛИ КЕДРОВ БОР?

Оказва се, че кедърът и кедровият бор не са едно и също растение. Вярно е, че и двете дървета принадлежат към семейство борови, но пък се различават значително по своите ботанически характеристики.  Кедър е име, дадено на вечнозелени дървета, които растат в Северна Африка, по средиземноморското крайбрежие – Ливанския кедър, а в Южна Азия- Хималайския и Атлаския кедър.

Ливански кедър

Кедърът е от род иглолистни вечнозелени дървета от семейство Борови. Известни са четири вида, в планините на Северозападна Африка, Мала Азия и Югозападна Азия, и Хималаите. Три вида (атласки, ливански, хималайски) се отглеждат като декоративни растения в Крим, Закавказието, по Черноморското крайбрежие на Кавказ и Южна Централна Азия. Ливанският кедър дори е включен в дизайна на държавната емблема на Ливан. Кедрите са топлолюбиви, вечнозелени дървета. На земята са останали много малко естествени гори от тези дървета. Най- голямата кедрова гора (ливански кедър) има само осем дървета, като възрастта им е повече от 1500 години. Чрез изкуствено отглеждане кедърът започва да се култивира в Европа, Франция, Крим. Кедровите дървета не произвеждат ядливи семена, въпреки че тяхната триъгълна форма е подобна на ядките на кедровия бор. От кората и вършината се извличат невероятни етерични масла. Кедров бор е името, дадено на дървета, растящи в иглолистно- тайговата зона на северната част на Евразия, Китай, Япония, Северна Корея, Монголия, а също и в Северна Америка. Общата площ на горите, образувани от тези дървета, е 120 милиона хектара. Известни са следните видове: сибирски кедров бор (сибирски кедър), европейски кедров бор, корейски кедров бор, клек, копринен бор в Япония, бор Арманд в Китай, бор с бял ствол и калифорнийски кедров бор в Северна Америка. На територията на Руската федерация са разпространени основно три вида кедров бор: това са така наречените сибирски кедър, клек и корейски (или манджурски) кедър.

Атласки кедър

Кедров бор–  това са  дървета, от семейство борови, даващи ядливи семена (т. нар. кедрови ядки). Известни са осем вида в горите на Евразия и Северна Америка. В Русия най- големите площи са заети от сибирски бор (сибирски кедър), растящ в североизточната европейска част и почти в целия Сибир. Кедровите ядки са ценен хранителен продукт, от които се получава кедрово плътно масло. Поради гъстите корони на дърветата в такава гора е доста тъмно, а пухкавите клони на огромните дървета и младите фиданки придават на горския здрач мистериозен чар.  Руският писател Дмитрий Мамин- Сибиряк, възхищавайки се на сибирските кедри, ги сравнява с „ боляри в кадифени палта “. И през зимата, и през лятото кедровата гора има свой собствен микроклимат. Това е своеобразна кислородна фабрика, наситена с отрицателни йони и фитонциди, идеална среда за здравословен отдих на човека. В такава гора в 1 кубичен метър  въздух има средно само 200-300 микроорганизма, тъй като кедровите фитонциди имат изразено бактерицидно действие. Въздухът в кедровата гора може да се счита за практически стерилен, тъй като според медицинските стандарти дори за операционни зали са допустимиот  500 до 1000 непатогенни микроби. В момента кедровите гори също се създават изкуствено заради високите им декоративни качества. Мощните силноразклонени кедри правят пейзажите по- живописни, а по време на така наречения цъфтеж, според очевидци, просто горите стават приказни. Ето как арбористът Игнатенко описва това явление: „ Сред  меки, като коприна, пухкави тъмнозелени иглички, мъжките „съцветия“ припламват с ярък пурпурен цвят, образувайки причудливи, фантастични шарки. В размножителния период  кедърът, играейки с цветовете, създава уникално красива картина: зелено (от иглите), червено (от съцветията) и лилаво (от шишарките). Не без причина, възхищавайки се на сибирския гигант, съветският писател Владимир Чивилихин твърди, че кедърът си струва да се засади в градините и парковете, за да може поне веднъж годишно да се види такава яростно- спокойна, противоположно- уникална красота.

Хималайски кедър

Освен истински кедри и кедрови борове на всички континенти, разбира се, с изключение на Антарктида, има много дървесни видове, не само иглолистни, но и широколистни, които местното население нарича кедри (за някои от тях ще прочетете повече в следващите публикации). В Южна Америка това е  бразилски, гвиански  или перуански кедър. В Азия – цедрела тоона, или бирмански кедър. В Африка – гвардията на Томпсън, или просто ароматен кедър.

Сибирски кедър

Голяма група иглолистни дървета, идентифицирани като фалшиви кедри,  расте главно в горите на Северна Америка: Подобен на туя кипарис (бял кедър); кедър Нуткан (Аляски жълт кедър); туя гигантска (червен кедър); туя западна (северен бял кедър);  Вирджински кедър (източно червен); Калифорнийски кедър, или тамян, наречен така заради необичайно ароматната си дървесина. Освен това в Африка расте стройна хвойна или африкански моливен кедър, чието име говори за специфичното използване на дървесината. В Далечния изток, предимно в Япония, расте криптомерия, която често се нарича японски кедър. Всеоще се срещат предстаители на криптомерията които растат на един от малките острови в Япония, и са на повече от 7200 години! Много по- млад е друг дълголетен японски кедър, който краси един от парковете в префектура Чиба-  той е на повече от 400 години.

Следва продължение                                                                                                                                                                           Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *