Кисти на Тарлов: причини, симптоми и лечение

Кисти на Тарлов, известни също като периневрални кисти, са кисти, пълни с течност, обикновено разположени в сакралната област на гръбначния стълб – последните долни прешлени в основата на гръбначния стълб. Най-често се появяват около задните нервни корени.

Възможно е пациентът да има една или повече кисти на Тарлов. Те не трябва да причиняват симптоми – малките кисти обикновено не причиняват симптоми, но големите. Много пациенти никога не откриват, че имат кисти на Тарлов, защото не причиняват симптоми или защото лекарите бъркат симптомите с тези на други гръбначни заболявания.

Причини за кисти на Тарлов

тарлов
тарлов

Причината за тези периневрални кисти не е известна, но са открити няколко причини за тяхното уголемяване, както и за появата на специфични симптоми. Физическата травма може да накара кистите на Тарлов да се запълнят с течност и могат да се появят симптоми. Основните причини за травма са:

  • Развалини
  • наранявания
  • Принуждаване на гръбначния стълб чрез грешни движения.

Симптоми на киста на Тарлов

Често кистите на Тарлов не са симптоматични. Но ако се подуят поради натрупването на течност, те могат да окажат натиск върху нервните окончания и по този начин се появяват симптомите.

Болката е най-честият симптом, причинен от кисти на Тарлов. Ишиасът възниква, когато кистата оказва натиск върху седалищния нерв – в тази ситуация болката излъчва към гърба или краката. Симптоми като изтръпване или изтръпване в областта също могат да се появят.

В изключително редки случаи кистите на Тарлов стават много големи и по този начин причиняват запек, загуба на контрол над пикочния мехур и сексуална дисфункция.

Рискови фактори Кисти на Тарлов

Жените са по-изложени на риск от кисти на Тарлов, но няма обяснение за повишената честота сред жените.

Диагностика на кисти на Тарлов

Тъй като това е много рядко състояние, но и тъй като не се знае много за него, кистовете на Тарлов са трудни за диагностициране.

Неврохирургът ще може да открие тези кисти, като използва образни тестове като ЯМР или компютърна томография.

 

 

Лечение на киста на Тарлов

Има ситуации, при които кистите на Тарлов не изискват лечение, тъй като не се проявяват по никакъв начин. Ако обаче те са се увеличили в обем и причиняват болка, е необходимо лечение.

Съществува нехирургичен метод за лечение на тези кисти – става въпрос за източване на течностите от кистите, така че те да намалят размера си и да се намали натискът върху нервните окончания. Недостатъкът на такава процедура е, че има голяма вероятност течностите да се натрупат отново в дренираната киста.

Съществуват и хирургични процедури, които могат да се използват при кисти на Тарлов. Те имат трайни ефекти и се препоръчват при хронична болка, уринарна инконтиненция и кисти, по-големи от 1,5 cm. Тези процедури включват трайно отстраняване на кисти чрез операция.

В случай на кисти на Тарлов прогнозата е благоприятна. Повечето пациенти, които имат такива кисти, никога няма да имат симптоми, което означава, че и те няма да се нуждаят от лечение. Само 1% от тези с кисти на Тарлов се справят със симптомите и голяма част от тях ще подобрят ситуацията с помощта на нехирургични процедури.

Кистите на Тарлов не представляват риск от усложнения и не представляват заплаха за благосъстоянието и живота на пациента.

Ако сте диагностицирани с периневрални кисти, потърсете опитен неврохирург или неврорадиолог, който може да ви насочи по отношение на лечението. Препоръчва се да се избягва операция, тъй като тя често излага пациента на ненужни рискове.

Ако тези кисти засягат функционирането на пикочния мехур (симптоми като уринарна инконтиненция или повтарящи се инфекции на пикочните пътища), се препоръчва урологична консултация.

Заедно със специалисти в областта, пациентът ще вземе най-доброто решение за лечението на кисти на Тарлов.

източник: https://bg.koshachek.com/articles/tarlov-kisti-prichini-simptomi-lechenie.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *