Копайба Балсам

 ( Copaifera officinalis)

Суровият балсам представлява вискозна, жълтеникаво- кафява или зеленикаво- сива течност, която се втвърдява при излагане на въздух. Характеризира се с  мек, дървесен, леко пикантен аромат. Маслото , бледожълта или зеленикава мобилна течност има мек, сладък, балсамово- пикантен аромат.

В литературата може да се срещне със следните синоними:  Копаху балсам, копаиба, копаива, йезуитски балсам, балсам Маракайбо, пара балсам. Добива се от диво растящо тропическо дърво с височина 18 метра с гъста корона. Разпространено е  в североизточна и централна Южна Америка. Произвежда се главно в Бразилия, но също и във  Венецуела, Гвиана, Суринам и Колумбия.

Суровият балсам се събира чрез пробиване на дупки в стволовете на дърветата. Това е един от най- изобилните природни парфюмни материали. Етерично масло се получава чрез суха дестилация от суровия балсам. За дестилация се използват главно „парабалсамите“ с високо съдържание на масло (60-80 %).

Олеорезинът се използва във фармацевтични продукти, особено за производството на лекарства против кашлица и диуретици.

В Европа се е прилагало  за лечение на хроничен цистит и бронхит, а също за лечение на хронична диария и чревни проблеми.

Н.Х

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *