Костна туберкулоза
Квантифероновия тест –
Нова и модерна диагноза за туберколозата

Туберкулозата е заболяване известно от древността ,запазила се и до днес.45-55 милиона годишно боледуват от туберкулоза,а всяка година заболяват 3 милиона души и умират 2 милиона.Най-разпространена е в страните с нисък стандарт на живот.

В последните години се наблюдава ,че заболяват и хора,които имат добър начин на живот,но са подложени на стресиращи организма професии или при хора дълго време приемащи препарати поттискащи имуногенезата в организма или други боледуващи от опортюнистични инфекции,които не са диагностицирани навреме и лекувани.

В съвременния свят човек работи 12-14 часа дневно затворен в офис, обикновено пред компютър, с други като него, ограничава се в храната до минимум с цел поддържане на ниско тегло , приема само определен вид храни ,води застоял начин на живот или спортува също в затворени помещения,вечер се разтоварва в клубове в задимена среда и с други на вид леки и безобидни „екстри”.Така се създават предпоставки при поява на заразен с туберкулоза много лесно да се предаде инфекцията.

Една голяма група хора страдащи от различни системни заболявания също много дълго време приемат медикаменти,които подтискат имунната система.Те също в последните години са в групата засрашени от туберкулозно заболяваване.

Има много бактерии и вируси,които се предават от човек на човек и при които не се наблюдава остро заболяване ,а обикновено някакво временно неразположение,което не кара забързания в бизнеса човек да отиде при лекар или, ако потърси медицинска помощ лекаря не поставя точна диагноза,заболяването обикновено преминава и не оставя видими нарушения на здравето,но при някои от тази категория пациенти при среща със заразоносители също може да се развие туберкулоза.

Туберкулозата обикновено протича хронично.От болестта боледуват хора животни и птици.Типичния причинител на туберкулозата се казва Микобактериум туберкулозе и е открит от Роберт Кох през 1882г.Изолирани са микобактерии при животните и птиците,някои от които могат да предизвикат заболяване у човека.Човек може да се зарази при контакт с друг човек,който може само да пренася бактериите и да не знае/това са група хора ,които са се заразили, но не са развили заболяване или прекарали туберкулоза и не са лекувани,защото не им е поставена диагноза/.Освен от човек на човек ,туберкулозата се разпространява и при консумиране на продукти от болни животно най –често от крави.Безконтролното продаване по улиците на прясно мляко от частни производители е много честа причина да се зарази човек с туберкулозни бактерии.При някои от консумиралите мляко се развива заболяване ,при други не, но те могат да бъдат разпространители на бактериите.

Туберкулозата е заболяване което протича хронично.Обикновено в началото пациентите нямат оплаквания,които да ги карат да отидат на лекар, а и отивайки не винаги се поставя тази диагноза,защото подобни оплаквания имат и много хора,които не са болни от туберкулоза.Туберкулозата най -често засяга белите дробове.Клиничната картина се характеризира с повишаване на температурата, обикновено до 38гр.,задух,кашлица, отделяне на жълтеникави и кръвенисти храчки.Болните отслабват на тегло,чувстват се отпаднали и се оплакват от нощни изпотявания.

Може да има и други форми на туберкулоза-на мозъчната обвивка,на централната нервна система,на червата и перитонеума,на лимфните възли,костно-ставна,уро-генитална,кожна.С други думи туберкулозата може да порази почти всички органи в човешкия организъм.

Друга форма на туберкулозата е латентната туберкулоза т. е. това са тъй наречените дремещи инфекции.Човек се е заразил с туберкулозния бактерии, не се е развило заболяване,но не е изключено той да се разболее.

Поставянето на диагнозата има две страни :от едната по оплакванията и клиничното състояние установено от специалиста и потвърдено от рентеновото изследване .Другата страна е доказването на микробиологичния причинител по лабораторен път.

Често обаче няма подходящ материал, от който може да се изолира туберкулозния причинител или не се изолира бактерия ,а клинициста мисли,че става въпрос за туберкулоза.Доскоро съществуваше само един метод за допълнително изследване на туберкулозната инфекция , а именно кожната проба на Пирке и вътрекожната на Манту.Това са методи за доказване на туберкулозната инфекция , при които са се използвали в началото убити туберкулозни бактерии,а по късно заместени от протеинови вещества наречени PPD.След въвеждането на задължителната имунизация за туберкулоза, диагностичната стойност на този тест е значително намалена,тъй като и имунизираните хора,могат да дадат положителна реакция.

От години фирмата „Cellestis” е създала нов метод за доказване на туберкулозната инфекция –КВАНТИФЕРОНОВ ТЕСТ.

В този тест се използват специфични антигени,които се намират само в Микобактериум туберкулозис и липсват във всички ваксинални щамове и при почти всички видове микобактерии,разпространени при животни и птици.

Тестът е уникален със своята специфичност и чувствителност .Пробата дава ясен отговор дали има или няма инфекция.Той доказва заболяване при пациенти ,които са били в контакт с болни и заразоносители,независимо дали пациента има клинични оплаквания или не.Това прави теста лесен за употреба за скринигови изследвания.При всички форми на туберкулозата включително и латентната форма, тестът е едиствения сигурен метод за поставяне на диагнозата.

Този тест дава отговор и за наличието на имунен отговор на пациента,т.е.дали е нарушен имунния статус.

Извършва се чрез вземане на венозна кръв по специална методика и в точно определени за това епруветки и затова може да бъде извършван само на мястото на изследването. Кръвта се инкубира16—24 часа, след което се извършва изследването.

Квантифероновия тест е сравнително нов метод за нашата страна,но в много страни той се заплаща от здравната каса и е широкодостъпен.Широкото му приложение има изключително значение за много пациенти,които трябва дълго време да приемат противотуберкулозни препарати ,многократни визити и изследвания при лекари,посещения в болници,нарушаване на социалния статус на човека.

 източник: http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?t=21899

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *