Лечебни свойства на тиквата
Тиквата съдържа много елементи от жизнено важно за обмяната ни значение.
Сдъдържа:
  • калций, който задоволява нуждите на организма по-добре и по-пълноценно от сиренето и млякото.
  •  калий, който подхранва и стимулира както сърдечния мускул, така също и скелетнта мускулатура.
  • желязо, което помага на кръвообразуването и на ред важни процеси в организма.
  • фосфор и магнезий, които подпомагат образуването на костите нормалната дейност на нервната система и т.н.
Тиквата води и до изхвърлянето от организма на излишните количества натрий и хлор, което определя диуретичния и /пикочогонен/ ефект.
  • витамини от групата В, които укрепват нервната система и по-малко витамин С. Изключително богата е на бета-каротин, нареждат я сред най-богатите, дори преди морковите,
  •  бета каротинът е един от главните ни вътрешни защитници срещу рака.
  •  много органични киселини, които подпомагат дейността на черния дроб, храносмилането, лекуват запек, има и пектин, който намалява холестерола, успокоява възпалените лигавици на стомаха и червата и нормализира отделянето на солна киселина в стомаха.
Хората, страдащи от диабет трябва да внимават с консумацията на тиква, независимо в какъв вид.
Плодовото семе на тиквата има ниско съдържание на белтъчини и мазнини и високо на захари, което прави добре узрялата тиква питателна, сладка и зареждаща с много калории. Препоръчва се тиквата  да се консумира печена, а ако е сварена, добре е да се изпива и водата, в която се е варила, защото в нея се отделят важни елементи, които имат лечебно действие.
Тиквата е ефективно лечебно средство, което засилва съкратителната мощ на сърдечния мускул. Ето защо се препоръчва при повечето сърдечно-съдови заболявания. Подходяща храна – лекарство при високо кръвно налягане, висок холестерол, при прекаран инфаркт.
Подходяща храна е за хора с проблеми при храносмилането, защото регулира секреторната дейност на стомаха и влияе защитно на стомашната и чревната лигавица. Има слабителен ефект и е подходяща при упорит запек.
Препоръчва се и при болести на бъбреците и пикочния мехур /цистит/ понеже улеснява пикочоотделянето и нормализира алкално-киселинното равновесие.
Подходяща храна – лекарство при заболявания на черния дроб и жлъчката, при малокръвие, атеросклероза, остеопороза, наднормено тегло и др.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *