Лечение с пчелно млечице: Топ 20+ приложения, прием и дозировка
Лечение с пчелно млечице: какво точно може да се лекува с това загадъчно вещество, как се прави то и дали всеки би могъл да го изпълни успешно?
Желе роял или пчелно млечице е специфичен секрет, който определен вид пчели отделят за хранене на новоизлюпените екземпляри през първите три дни от живота им, както и за пчелата майка през целия й живот.
Пчелите, които продуцират този секрет – белезникава течност със специфична миризма, са наричани кърмачки. Съставът на секрета пчелно млечице е различен – зависи от това кого храним с него.
В отделеното пчелно млечице за пчелата майка има по-високо съдържание на пантотенова киселина и някои други компоненти.
Лечебният ефект от пчелно млечице за човека се дължи на биоактивните му съставки – незаменими аминокиселини, витамини от В-групата, протеини, антиоксиданти, имунопротектори (newage.bg).
Приема се вътрешно в точно определени дози; подпомага лечението при анемия, хипертония, ставни заболявания, страдания на нервната и сърдечно-съдовата система, очни заболявания, препоръчва се при затруднена лактация у кърмачки и при трудно зарастващи рани и чести инфекции. Стабилизира имунната система и подобрява метаболизма и клетъчното хранене.
Лековитото пчелно млечице се приема вътрешно, прилага се външно – при терапии на трудно зарастващи рани; използва се и в козметиката за кремове, лосиони и продукти за поддържане на кожата и косата.

Женшен с пчелно млечице

Комбинацията от женшен и пчелно млечице е един от популярните продукти на източната, по-точно на китайската медицина. Съчетава действията на всеки от компонентите, подсилени от добавения чист пчелен мед.
С екстракти от женшен се постига баланс на имунната система, забавят се процесите на клетъчно стареене, подобряват се показателите на жизнена енергия и се оптимизират функциите на сърдечно-съдовата и нервната система
Добавеното пчелно млечице насища организма с незаменими аминокиселини, попълва възможните витаминни дефицити – особено на тези от В-групата.
Комбинацията от посочените съставки подобрява адаптивните способности на организма към стрес и промени на външните условия, действа оздравително при инфекции и възпаления на вътрешни органи от рода на хепатит, подобрява концентрацията и вниманието, упражнява защитни функции при радиоактивни облъчвания, стрес и въздействие на химически дразнители.
Аптечната мрежа разполага с различни марки от продукта, както и с препоръки за приложението им. Обикновено се препоръчва за профилактика в преходните сезони – есен и пролет, като е необходимо да се приема в продължение на един месец (framar.bg).
Понякога се включва в комплексна терапия при тежки заболявания.

За деца и бебета

Пчелно млечице по препоръки на специалистите може да се дава на бебета и малки деца в съответстваща на възрастта им доза. Добро е за укрепване на имунитета, за апетит и за балансиране на развитието и растежа. Трябва обаче да сме сигурни, че детето няма алергия към мед и пчелни продукти (framar.bg).
Дозите пчелно млечице при бебета и деца под 3-годишна възраст трябва да се коментират с педиатър. За по-големите възрастови групи има стандартен рецептурник, като приемът може да е или под формата на лиофилизирани таблетки, или на дозирани капсули.

Дозировка и прием (начин на приемане)

пчелно млечице

По тази тема има доста спорове и част от тях не са приключили. Привържениците на терапии със сурово пчелно млечице твърдят, че лечебен или траен профилактичен ефект имат дневните дози от 1-5 г сурово пчелно млечице, приемани в продължение на 30-90 дни (pchelari.com). Дозите се приемат на гладно, 15-20 минути преди хранене.
Има варианти – например тези за деца, при които доза пчелно млечице се смесва с мед и се консумира по лъжица сутрин на гладно. Класическа “рецепта” е в пчелното млечице да се топне клечка за зъби и да се оближе.
Има и други варианти за терапии с пчелно млечице, които са базирани на преработена суровина – например лиофилизираните таблетки или капсули. Намират се и специални детски таблетки с пчелно млечице. Приемът на пчелно млечице винаги трябва да се обсъжда с лекар, вещ в апитерапията. При някои болести продуктът е противопоказан – например Адисонова болест или възпаления на надбъбречните жлези. Суперпродуктът пчелно млечице се дава на новоизлюпените пчели през първите три дни от живота им

За тонус и енергия

Приемът на пчелно млечице балансира енергийните запаси и тонизира организма; помага да се преодолее физическата и умствената преумора и изтощение. Продуктът оптимизира функциите на нервната система, помага да се преодолеят състоянията на изчерпване при стрес и силни напрежения (framar.bg).
Това въздействие на прочутото пчелно млечице се дължи на състава му – както вече стана дума, то е богато на протеини, мазнини и въглехидрати; има висока енергийна стойност, зарежда с витамини от В-групата.
Особено добро въздействие за възстановяване на енергията има съчетаването на пчелно млечице с екстракт от женшен. Този компонент допълнително подобрява способността на приетото пчелно млечице да действа като адаптоген, така че организмът се приспособява към потребността от изразходване на голям обем жизнена енергия – както и към необходимостта от възстановяването й в организма.

При рак, вкл. и на гърдата

пчелно млечице

Най-лесно пчелно млечице се приема смесено с мед

Изследвания на водещи японски учени доказват способността на натуралното пчелно млечице да блокира разпространението на ракови клетки.
Това ориентира науката към изследвания в тази посока и намиране на терапии с натурални продукти, които предотвратяват злокачествените процеси в клетки и тъкани (pharmacy-bg.com).
При вече започнал онкологичен процес е възможно той да бъде ограничен и да се предотврати появата на метастази. Това въздействие на пчелно млечице се дължи на способността му да блокира негативното влияние на свободните радикали.
Продължаващите изследвания върху ефектите от терапии с пчелно млечице дават надежда, че на основата на негови съставни компоненти могат да бъдат разработени продукти за лечение на рак на млечната жлеза и маточната шийка (lechitel.net).

За щитовидна жлеза и при Хашимото

При понижена функция на щитовидната жлеза и особено при автоимунното заболяване на жлезата, популярно като Хашимото, е добре да се стабилизира имунната система. С пчелно млечице е възможно това да бъде постигнато без проблеми (hapche.bg).
Известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов препоръчва рестарт на имунната система чрез прием на клеева тинктура и пчелно млечице. Достатъчно е 10 г пчелно млечице да се смесят с 200 г мед и от тази смес да се взема всяка сутрин по една чаена лъжичка. Стабилната имунна система не позволява да се задълбочават процесите на автоимунни атаки към щитовидната жлеза.

Маска за лице против бръчки

Компонентът пчелно млечице присъства в не един козметичен продукт, предназначен да забавя стареенето на кожата и “враг” на бръчките. Става дума за различни кремове, емулсии и маски (framar.bg).
Маските за лице против бръчки с пчелно млечице обикновено съчетават няколко активни биокомпонента в очакване на видимия ефект. Пчелно млечице в тях се съчетава с масло от пшеничен зародиш, зехтин, пчелен прашец, мед, суров жълтък от прясно яйце, зелен чай.
Ролята на съставката пчелно млечице е да подобри клетъчното хранене, да съхрани еластичността и сияйния вид на кожата и да насърчи регенеративните процеси в епитела.

При високо кръвно

С пчелно млечице могат да се нормализират стойностите на артериалното налягане, тъй като продуктът подобрява еластичността и пропускливостта на кръвоносните съдове. Освен това тонизира функционирането на сърдечния мускул, ускорява мастната обмяна и създава здравословни условия за жизнено важните процеси в организма (zemianazaem.com).

При холестерол

Самостоятелно или в комбинация с жен шен пчелно млечице може да се използва за нормализиране на мастната обмяна и стойностите на холестерола. Подобрява адаптивността на организма и балансирана трансформация на мазнините в енергия (pharmacy-bg.com).

За отслабване

Сместа от пчелно млечице и мед – 10 г пчелно млечице на 200 г мед, може да се използва в очакване на няколко ефекта. Един от тях е редукцията на теглото. От споменатата смес всяка сутрин се взема по една чаена лъжичка : това е достатъчно за оптимизиране на метаболизма и създаването на усещане за ситост (zajenata.bg). Така по-лесно се контролира апетитът и се избягва приемът на храна, без да е налице усещането за глад.

При безплодие и за забременяване

Известно е, че приемът на продукти с пчелно млечице подобрява и регулира функциите на яйчниците – това без съмнение дава повече шансове на репродуктивната система да изпълни предназначението си (zajenata.bg).
Пчелно млечице може да се приема в натурален вид – освен във фабрично приготвени комбинации и дозировки. При необходимост натурално пчелно млечице се приема с капкомер: 10 капки под езика за възрастен, и 3-5 за дете.

При гастрит

Пчелно млечице в натурален вид или в добавки и продукти за вътрешен прием с пчелно млечице – това специалистите препоръчват при заболявания на стомашно-чревния тракт, чувствителен стомах и гастрит. При гастрит може да се използва следната рецепта: 2-3 пъти дневно се приемат по 60 мг пчелно млечице, половин час преди хранене.
Този режим се поддържа в продължение на 1-2 месеца, докато симптомите на гастрит се неутрализират (pchelniotvodki.com).

При грип

Натуралното пчелно млечице има доказан терапевтичен ефект при заразяване с вирусите на грип (pchelniotvodki.com). Приемът на пчелно млечице при грип блокира развитието на вирусната инфекция, като в същото време оптимизира функциите на имунната система, подкрепя енергийния баланс и осигурява мобилизацията на защитните сили на организма.
Така с пчелно млечице се овладяват по-успешно симптомите на грипната зараза и не се допускат тежки усложнения.

За надбъбречни жлези

Една от важните съставки на нашето пчелно млечице е дехидроепиандростеронът – това е т.н. хормон на енергията, който увеличава енергията и оптимизира тонуса, подобрява клетъчното хранене и забавя процесите на стареене.
На този компонент се дължи подобрената функция на надбъбречните жлези (hoseyni.com). Някои източници сочат обаче, че при болестни състояния на надбъбречните жлези и проблеми с хормоналния баланс трябва конкретно да се прецени дали приемът на пчелно млечице няма да е във вреда на общото здраве.

При лупус

Специалисти коментират в сайтове за лечение с мед и пчелни продукти свойството на пчелно то млечице за лечението на лупус или вълчанка (nikolaikolev.com). Както е известно – става дума за тежко автоимунно заболяване, което не може да се излекува напълно и задачата на терапиите е да го държи под контрол (puls.bg).
Контролът се изразява в прием на различни медикаменти, сред които нестероидни противовъзпалителни, кортикостероиди, имунопресори.
Дългосрочните терапии овладяват болестта, но се отразяват на други органи и системи. Затова замяната на един или друг медикамент за кратко или за по-дълъг период с пчелно млечице дава глътка въздух на болното тяло. Възможно е например кортикостероидите да бъдат заменени с пчелно млечице.

При депресия

Пчелно млечице при депресия: дали има ефект?
При неврози, безсъние и депресивни състояния приемът на пчелно млечице балансира състоянието на нервната система и психиката (pchelniotvodki.com). Продуктът е считан за естествен тоник с ревитализиращ ефект (pchelari.com).

При диабет

Системните наблюдения показват, че приемът на пчелно млечице намалява стойностите на кръвната захар при диабетици – както впрочем и при здрави хора. Освен това се подобрява чувствителността към инсулина, което балансира натоварването на панкреаса и действа оздравително при диабет от втори тип (pchelenmed.com).

Коя цена е добра

Нормално потребителските разфасовки пчелно млечице от 5 или от 10 г вървят съответно по 5 и по 10 лв. Купувайте този продукт от пчеларските магазини – има ги из цялата страна, или от регистрирани производители на мед по големите пазари (hoseyni.com).

При хемороиди и разширени вени

Върши ли работа продуктът пчелно млечице при разширени вени и/или хемороиди? Можем да се зарадваме на положителния отговор. Приемът на пчелно млечице, обикновено под формата на капсули, оптимизира метаболитните процеси, укрепва имунната система и подобрява еластичността и тонуса на крвоносните съдове. Това е особено важно в случаите с разширени вени и/или хемороиди, където основен проблем е загубата на еластичност, влошена пропускливост на кръвта и застойните състояния (marvi.bg). В такива случаи се препоръчва общо укрепване на организма и насърчаване на процесите за производство и поддържане на съединителните тъкани. Добър вариант е приемът на пчелно млечице на капсули, чисто или с добавки от рода на масло от тиквени семена. Помагат и продуктите за локално външно приложение – кремове с пчелно млечице, които неутрализират възпалените зони, съдействат за укрепване на венозните стени и подобряват кондицията на съдовете. По същия начин се неутрализира и усещането за уморени крака.
При хемороиди принципът е аналогичен; разчита се на вътрешен прием в определени дози, които е добре да се консултират с апитерапевт. Ползва се схемата за укрепване на сърдечно-съдовата система и оптимизиране на метаболизма. Обикновено се разчита на два приема – сутрин и на обяд. Вечерният пришем на пчелно млечице причинява безсъние (newage.bg).

За черен дроб

Доказано е, че всички пчелни продукти – включително пчелно млечице, са изключително полезни за здравето на черния дроб. Те ускоряват отделянето на токсини, насърчават регенерацията на чернодробните клетки и оптимизират функциите им (zemianazaem.com). Съчетанието от незаменими и заменими аминокиселини и витамини, на микроелементи прави въпросното пчелно млечице отлично природно средство за поддържане здравето на черния дроб.

На капсули, ампули колко полезно е?

Добиването на пчелно млечице е сложно и фино занимание, което изисква познаване на процеса и чистото му, бързо изпълнение. По специален начин от кошерите се отнема пчелата майка и се провокира извънредна ситуация, в която пчелите работнички започват експресно да складират прясно пчелно млечице. То се изземва периодично и за един сезон количеството му може да достигне до 400-500 г от кошер.
Полученото пчелно млечице е бързо развалящ се продукт, който трябва да се съхранява на тъмно във фризер – най-добрата температура за него е -20 градуса. Може да се приема на капки, капсули или лиофилизирани таблетки. Опаковката с течно пчелно млечице издържа прясна в хладилник месец след разпечатването.

Таблетки за дъвчене

Пчелното млечице на таблетки за дъвчене е удобен вариант за прием; продуктът е приготвен с някои добавки, които увеличават трайността му и разширяват диапазона на въздействие. Препоръчва се за укрепване на имунитета и нервната система, след боледуване, при стрес и високи психически натоварвания. Подходяща форма за деца и за хора в третата възраст. Възрастни могат да дъвчат по 1-2 таблетки сутрин и на обяд преди хранене; деца на възраст над 5 години имат лимит от една таблетка. Таблетките за дъвчене не се приемат вечер поради опасност от проблеми със съня (framar.bg).

Противопоказания и странични ефекти

Продуктите с пчелно млечице могат да причинят реакции на свръхчувствителност, ако потребителят е алергичен към меда и останалите пчелни продукти. При алергии към цветен прашец, полени е възможно да се появят дихателни проблеми и дори астматични пристъпи (bb-team.org). В редки случаи може да се получат оплаквания за храносмилателни разстройства – болки, гадене и повръщане, диария. Тези симптоми изчезват при намаляване на приеманата доза или при прекратяването на приема (sepenatural-bg.com).
Освен при алергии приемът на пчелно млечице е противопоказан при болестта на Адисон и при неопластични процеси.

Защо го наричат желе роял?

Натуралното пчелно млечице се нарича още и желе роял – т.е. царска храна. Този специфичен продукт храни пчелата-майка, т.е. царската особа в кошера, но с пчелно млечице се хранят също пчелите работнички през определен период от битието им, а също и търтеите (lofant.com). Специалното “желе роял” за пчелата майка има допълнителни обогатяващи съставки, които подхранват майката през целия й живот и поддържат нейните репродуктивни функции.
И без добавките въпросното пчелно млечице е достатъчно богато – то съдържа 18 аминокиселини, витамини от В-групата: 1, 2, 5, 6, 9, 12, както и С, Н, РР.

Мед с пчелно млечице

Както е известно, продуктът пчелно млечице е нетраен и съхранението му е трудно. По тази причина се препоръчва да бъде съхранявано за по-дълго във фризер при температура -20 градуса. Когато стандартен флакон с пчелно млечице се размрази и започне консумацията му, трябва да се съхранява в хладилник и да се използва в рамките на един месец.
Смесването на мед и пчелно млечице запазва за по-дълго качествата на уникалния пчелен продукт. Стандартната смес се прави от един килограм чист пчелен мед и 10 г пчелно млечице (hoseyni.com). Приема се до три пъти дневно на гладно: възрастни – по една супена лъжица, деца – по една чаена лъжичка (chelebievi-pcheli.com). Тази смес може да бъде част от лечението при хипертония, болести на обмяната; подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, укрепва имунитета, предпазва от вирусни и бактериални инфекции.

С пчелен прашец

Пчелният прашец (цветен прашец) е другият популярен суперпродукт от пчелния кошер. Комбинацията с пчелно млечице и гранули цветен прашец е отлично средство за укрепване на имунната система и оптимизиране на метаболизма. И двете съставки се съхраняват най-пълноценно в чист пчелен мед, един чудесен консервант. На килограм мед сипваме 100 г цветен прашец и 10 г пчелно млечице. Объркваме хубаво и съхраняваме в хладилник. Сместа е много силна; достатъчно е да се взема на гладно по една супена лъжица на ден. За децата – чаена (zemianazaem.com).

Къде се продава и цена, включително на едро

Пчелно млечице може да се пазарува от пчеларските магазини, по време на пчеларските сезонни изложения, по интернет или от аптека. Бегла справка в мрежите сочи, че предлагането е доста оживено – вижте ТУК!  Проблемът при покупката на пчелно млечице е, че трябва да сме убедени в качеството му, а няма как да го проверим. Въпросът е дали предлаганото пчелно млечице е съхранявано правилно, т.е. във фризер, дали не е стояло дълго време на светло и топло и т.н. Добре е да се ориентираме към офертите на утвърден производител. Обикновено стандартното флаконче от 10 г върви от 8 до 12 лв, най-често може да се намери за десет. При количества има отстъпки; ако си купите цял килограм, това може да смъкне цената до 600 лв/кг.

Апетон с пчелно млечице за апетит

Апетон е детско сиропче, комбинация от пчелно млечице и В-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 12, С, Е, фолиева киселина (framar.bg). Препоръчва се прием по два пъти дневно: за деца на 1-3 години по 2.5 мл, за 3-6 по 5 мл, за 6-12 по 10 мл. Сиропът с пчелно млечице подобрява апетита и тонизира, съдейства за укрепване на имунната система.

Добиване, събиране и производство

Продуктът пчелно млечице не може да се синтезира – призводството му е единствено резултат на естествени процеси в кошер. За да се стимулира това производство в кошерите се създават специални условия – отнема се пчелата майка, като в тази аварийна ситуация роякът поема инициативата за отглеждане на нова. В специални килийки започва отделянето на прясно пчелно млечице, което до 2-3 дни вече може да се събира. Вълшебното желе роял се остъргва от килийките със специална лъжица, дървена или стъклена (pchelari.com). Един кошер със здраво пчелно семейство може да произведе за сезон до половин килограм пчелно млечице.
Този продукт е изключително деликатен, затова обработката му трябва да става много бързо, в рамките на 2-3 часа. Касае се за прилагане на консерванти, за замразяване или за лиофилизиране, т.е. изпаряване на водата. Замразено до минус пет градуса трае половин година, а до минус 20 – година и половина.

С прополис

Комбинацията от пчелно млечице и прополис е възможна когато се използва лиофилизирано пчелно млечице. Могат да се намерят комбинирани капсули от двата продукта, които се препоръчват за антигрипна профилактика. Всяка капсула съдържа по 150 мг от двата компонента. Съчетанието подсилва имунната система и действа антивирусно; предотвратява настинки, тонизира и подобрява клетъчното хранене. Забавя клетъчното стареене. Препоръчителен за възрастни е приемът на 2-3 капсули дневно – преди хранене, с малко вода. Продуктът може да създаде проблеми, ако потребителят има алергия към пчелни продукти.
При определени случаи комбинацията от прополис и пчелно млечице може да се дава на бременни, кърмачки и деца – разбира се, в съобразени с лекарски указания дози (framar.bg).

С витамин С

Пчелно млечице с витамин С е още една възможност за стабилизиране на имунната система преди зимата. Тази комбинация се предлага под формата на капсули, от които възрастните могат да вземат два пъти дневно на гладно, а децата над 12 години – веднъж дневно (beehappy-bg.com). Продуктът е препоръчван от специалистите при бременност, тъй като коментираното пчелно млечице има високо съдържание на полезната за бъдещи майки фолиева киселина.
Приемът на пчелно млечице с витамин С подобрява метаболизма и функционирането на сърдечно-съдовата система, оптимизира работата на дихателните органи, кръвните показатели и др.

Съхранение

За съхранението на ценното пчелно млечице вече стана дума. Бързата негативна промяна в качеството му при извънредни обстоятелства изисква специален режим на съхранение. То се разфасова в малки опаковки от по 5 и 10 грама; съхраняват се в хладилни камери. В други случаи събраното пчелно млечице се изсушава, лиофилизира – това е значително по-практичен вариант (beehappy-bg.com).

При бременност

Положителните ефекти на нашето пчелно млечице имат особено важно място в храненето на бъдещите майки. Приемът му в дози, определени от лекар, подобрява антиоксидантната защита на организма, укрепва имунната система и тонизира всички органи и системи. Приемът на пчелно млечице съдейства за здрава бременност и раждане без усложнения.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *