Магията магнезий

Милиони страдат от недостиг на минерала, който ни подмладява и пази от безброй болести, включително от инфаркт

„Седях и мислех, че ще умра. Сърцето ми щеше да се пръсне! Не ми достигаше въздухът. Беше ми толкова лошо, нямах никаква сила. Имах чувството, че получавам инфаркт”, разказва Диана Попова. Жената била на разходка до Смолянските водопади, когато внезапно усетила силно сърцебиене, а мускулите й били като прерязани. 
Повикала спътниците си и изведнъж се сетила какво може да й помогне – едно мазило, останало в колата. Донесли го, намазали я по гърба и като от раз всичко се променило. На следващата вечер пак не се почувствала добре и отново посегнала към лечебното олио. Благотворният ефект се повторил. Нямало място за съмнение – мазилото й помагало, при това много бързо. „Оттогава го препоръчвам на всички”, разказва Диана.
Естествено, сега ще ви разкажем за това, което се е криело в шишенцето. Течност, съдържаща в достъпна форма жизненоважния минерал магнезий.

 

ОСЛЕПИТЕЛЕН 

Чистият магнезий е сребристобял метал, който гори с ослепителен блясък. Наричат го тайната на дълголетието. Според мнозина именно това вещество е най-голямото предизвикателство като алтернатива пред днешната медицина, която често се предоверява на неоправдано скъпите лекарства.
Дори за да прочетете тези редове, ви е нужен магнезий. Защото само ако е в достатъчно количество в тялото ви, той ще позволи на калция да влезе в нервната система и да направи възможно протичането на сигналите от нервите към главния мозък.

НЕПОЗНАТ

По данни за САЩ цели 200 милиона души – или почти 2/3 от американците, страдат от недостиг на този изключително важен елемент. Повечето от тях не подозират. А това съвсем не е за подценяване. Дефицитът на магнезий може да се отрази буквално на всяка система от тялото, защото участва в производството и складирането на енергия от клетките.
За нашата страна няма конкретни данни, но едва ли статистиката се отличава сериозно. За което си струва да се замислим – магнезият е важен за мускулите, за сърцето ни, осигурява здраве в напреднала възраст. Безброй са положителните му ефекти. Освен това един позабравен подход – приемането му през кожата, през последните години бележи истинска революция.

ПОДЦЕНЯВАН

„Магнезиевият дефицит много често остава недиагностициран и нелекуван”, казва д-р Мария Николова, специалист по храненето от Медицинския университет в София. Според нея един от най-разпространените знаци, че може би имате този проблем, са честите нощни крампи. Те могат да се дължат и на нещо друго, но магнезият на клетъчно ниво отговаря за отпускането на мускулатурата. Други знаци са усещането за скованост във врата, необясними болки в челюстта, главоболие.
Лекарите често подценяват този проблем. Изследване, публикувано в реномирано американско медицинско списание, показва, че от 1054 наблюдавани  хоспитализирани пациенти от липса на магнезий са страдали 54%. А на над 90% от тях той не е бил измерен, просто защото не е хрумнало на лекарите, свикнали да търсят други причини за здравните проблеми. Пък и невинаги преценката е лесна. Няма напълно ясни симптоми, които директно да водят към магнезиевия недостиг – става дума все за оплаквания, които могат да се свържат с безброй други проблеми.
В общия случай дали приемате достатъчно магнезий, се определя от изследване на кръвния серум.
 „Но много често той може да бъде нормален в серума, а да имаш вътреклетъчен дефицит”, обяснява д-р Николова.
Именно това е значително по-съществено, защото основните функции на веществото са вътре в клетката. То е най-важният минерал за поддържане на електрическото равновесие и гладкото протичане на метаболизма. Стабилизира и мембраните, спомага за клетъчното дишане. Имунната реакция, нервните и мозъчните функции, кръвното налягане и повече от 300 жизненоважни ензимни реакции в клетките разчитат на магнезия.
Клетъчното съдържание на минерала също се изследва – в червените кръвни телца, но проверката се прави сравнително рядко. Това кара други специалисти да смятат, че цели 80% от хората страдат от критично ниско ниво на магнезий, където той е най-важен.

ПРОГОНЕН

Много често зад недостига се крие друга причина – така или иначе минералът се среща в много от разпространените хранителни продукти и ако се храни разнообразно, човек със сигурност си гарантира необходимата доза. В изобилие го има в пълнозърнести храни, какао, шоколадови изделия, ориз (списък с някои от богатите храни вижте вдясно).
Най-общо – колкото по-обработено е едно блюдо, толкова това го лишава от важния елемент. А именно рафинираните храни са нещо, което е толкова типично за последните десетилетия. За пример: при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%! Храната ни обеднява на минерала с годините – изследване показва, че ако през 1909 г. сме приемали средно по 404 мг на ден, сега стойността не стига и 250.
За това не е виновно само храненето ни – индустриалното, свръхактивно производство се отразява зле на почвите, а колкото по-бедни са те, толкова по-ограничена е и израсналата от тях храна. За съжаление и тук се стига до омагьосан кръг – магнезият е важен за отстраняването на токсичните вещества и неговата липса ни прави много по-уязвими към замърсяването на храните – при дефицит например е много по-голям шансът изкуственият подсладител аспартам да води до главоболия.
Сребристият приятел е важен за фотосинтезата при растенията, тъй като влиза в структурата на молекулата на хлорофила. Задържа се в листната маса, която често сме склонни да подценяваме. При зърнените е съсредоточен в триците и зародиша. Тъй като обаче е лесно разтворим във вода – при варене и други термични намеси го губим.
Стандартите за това колко трябва да приемаме са ясно определени – зависят както от пола, така и от възрастта ни. Препоръчителният дневен прием с храната за възрастта от 30 до 60 години е около 330 милиграма за мъжете и 280 за жените – на практика всеки може да си направи сметка. Сериозен риск да се стигне до недостиг на минерала има при бременните – при тях нуждите са значително по-високи. Прекаляването с алкохола и кафето пък води до лошо усвояване. Вредни са и цигарите. Много често хората се вкарват в затворен кръг – заради липсата по някаква причина на магнезий губят тонус, спи им се, уморяват се лесно и се опитват да си върнат бодростта с освежаващи напитки, които дългосрочно задълбочават проблема.
Повече трябва да се наблегне върху приема на магнезий и ако пиете антибиотици. Внимавайте и с храните, богати на фосфати. Флуорният йон се намесва в биологичната активност на магнезиевия, затова и с този елемент си струва да бъдем внимателни (Още много причини сме дали в брой 5/2012 г.).
По-висок трябва да е приемът на магнезий и при хората, занимаващи се с активна физическа дейност, тъй като при потене лесно напуска тялото.
Горните граници са доста условни. „Повишените нива на магнезий се срещат сравнително рядко”, казва д-р Николова. Съдържанието му в организма зависи от 3 органа – усвояване в тънкото черво, натрупване в костите и отделяне през бъбреците. Само при проблеми с някой от тях може да се стигне и до предозиране – най-често при бъбречна недостатъчност или болести на тънкото черво.

ОТПУСКАЩ

Важно е съотношението между калций, фосфор и магнезий – в общи линии се приема, че за да е всичко наред, то трябва да е най-много 3:2:1, или поне 1000:700:300 милиграма всекидневно.
Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в клетките след калция, фосфора и калия. Шейсетте грама, които присъстват в средностатистическото човешко тяло, са във вид на положително заредени йони, включени или в разтвори, или в съчетание с тъкани, например в костите.  1/4 от него се натрупва в мускулната тъкан, а цели 3/5 са в скелета ни. По-малко от 1% е в кръвния серум, който най-често се изследва.
Магнезият винаги трябва да бъде разглеждан заедно със своя значително по-познат на всички ни „брат” – калция. Всички сме чували колко е важно всекидневно да хапваме сирене и да пием мляко, за да запазим костите си здрави и да избегнем остеопорозата… Но този стереотип изпуска нещо доста важно – че колкото и калций да приемаме, той няма как да бъде усвоен без нужната доза магнезий. Иначе се стига до ранна клетъчна смърт и костите ни стават още по-чупливи, вместо да се заздравяват.
Двете вещества са като скачени съдове на клетъчно ниво и не могат едно без друго. Така, вместо да си помогнем, увеличавайки млякото, само си вредим – гоним магнезия и новият калций минава, без да има възможност да бъде усвоен. Така че трябва да се стремим да гарантираме на тялото си допълнителен магнезий в поне половината от количеството на приетия му роднина. Много африкански племена почти не страдат от остеопороза, независимо че приемат калций в пъти под нормата – този, който получават, се усвоява по-добре благодарение на неоценимата помощ на неговия брат.

ИЗОСТАВЕН

Преди хилядолетия предците ни разполагали предимно с богати на магнезий и бедни на калций храни – намирал се трудно и тялото е свикнало да го съхранява ефективно. Затова и организмът ни е доста по-неспособен да се справя с натрупването на нашия главен герой и има нужда от целенасочени усилия.
Съвсем грубо казано – калцият е важен там, където телесните тъкани трябва да се запазят здрави, а магнезият – ако търсена е гъвкавостта.
Същото важи и за споменатите мускулни крампи. Той осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. При недостиг човек се уморява бързо, става неработоспособен. Като цяло магнезият отговаря за отпускането на мускулите, а същото важи и за най-важния – сърцето ни. Действа съдоразширяващо и понижава кръвното, допринася за нормалния сърдечен ритъм.
Доказано е, че магнезият е изключително полезен след инфаркт – шансът за оцеляване на пациенти със запушване на коронарна артерия се увеличава с 50-80%, ако им се инжектира венозно магнезий през първите 24 часа след инцидента.
Директна е и връзката на нашия герой с диабета – изследвания показват, че 80% от диабетиците страдат от споменатия многократно дефицит. А нормалният прием намалява риска от усложнения.
Магнезият е може би най-силното и безвредно… успокоително. Той определено е антистресов елемент, защото регулира колко силна да е реакцията ни във всяка ситуация – независимо дали става дума за студ, или за караница с приятел. При липсата му човек става по-нервен и чувствителен. Той контролира и нивото на серотонин, а всички знаем колко важно е това вещество за спокойствието ни.

ПРЕОТКРИТ

Китайският йероглиф за магнезий се изписва като „красив минерал”. И ако традиционната медицина предпочита да залага на компенсирането на недостига с хранителни добавки, алтернативната предлага и един различен вариант – приемането на веществото директно през кожата. Според източните лекари така се компенсира невъзможността в днешно време на стомашно-чревната ни система достатъчно добре да усвоява важния минерал.
При този метод веществото се пръска върху кожата в течен разтвор или краката се натопяват за 20 минути в леген с гореща вода и известно количество от добавката. За целта се използва олио – 30-35-процентов разтвор на разпространеното в природата съединение магнезиев хлорид. То се извлича  от морските води и е значително по-евтино. Един от основните източници е най-соленото – Мъртво море, макар напоследък все повече да се предпочитат подземни водоеми, останали далеч от замърсяването с тежки метали и вредни химикали.
Магнезият е ефективен и за още нещо, поради вече споменатите отношения с калция. Една от причините за оплешивяването е  натрупването на калций в корените на космите и магнезиевото олио в този случай може да е от полза.
На външното приемане на магнезия се приписват и доста други внушителни преимущества. Смята се, че само така може да се противопостави успешно на инфекциите. Това става, като се стимулира развитието на белите кръвни телца, чиято основна роля е именно имунната. В някои болници магнезий се инжектира преди и след тежки операции.
И за финал, още една сериозна полза от прилагането на веществото през кожата: смята се, че само по този начин то води до увеличени нива на хормона ДХЕА (дехидроепиандростерон) – и така влияе директно върху удължаването на човешкия живот.
Е, дали наистина ще ви помогне да станете столетници, не можем да обещаем, но едно е сигурно – магнезият има всички качества, за да се превърне в неочаквания, но един от най-добрите приятели, обитаващи собствената ви трапеза…
източник: https://www.spisanie8.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *