coffee
Специалистите и до ден днешен не да стигнали до единодушно мнение за произхода на думата „кафе“. Според някои източници „кафе“
произлиза от арабската дума „кае“, означаваща „сила, енергия“. Според други – появата на странната дума е свързана с името на юг-западна етиопска провинция Кафе, където за пръв път започнали да използват зърната на това невероятно дърво. Там все още вирее диво растящо кафе. Бихме искали да ви запознаем с няколко легенди за произхода на кафето. Някои от тях са много интересни и вълнуващи, други не чак толкова, но всички те ще ви разкрият нови любопитни факти за напитката.

 

Легенда за Калим

Според една от легендите първият, който се е заинтересувал от дървото с червени плодово е бил етиопския пастир Калим (или Клади). Всяка вечер той прибирал козите свирейки на тръстикова свирка. Веднъж, когато той засвирил козите не се върнали. Озадачен, той тръгнал да търси стадото. Когато стигнал до мястото, от където се чувало блеене, той бил смаян от странна картина – козите блеели и бягали напред назад без основателна причина. Тогава той забелязал, че животните ядът плодовете и листата на някакво странно дърво. Калим решил да изпита ефекта от плодовете върху себе си. Събрал от червените плодове и ги накиснал във вода. Когато опитал готовата отварата се оказало, че вкусът и е меко казано отвратителен. Пастира много се ядосал и хвърлил клонката с плодове в огъня. След известно време той усетил необичаен, приятен аромат. Калим разровил пепелта в огъня, извадил обгорелите зърна и ги залял с вода. След като вкусил вече готовата запарка, той останал много изненадан – вкуса и бил горчив, но много приятен. Не след дълго пастирът усетил необичаен прилив на енергия, която не го напуснала през целия ден. Пастирът споделил случилото се с игумена на манастира. Той се заинтересувал от интересната напитка и поискал и той да вкуси от нея. Преди нощната служба той помолил един от монасите да изпече зърната в пещта, да ги смели и след това да ги накисне във вряла вода. Игуменът изпил ароматната напитка и се почувствал свеж и отпочинал и не успял да заспи чак до другия ден. Той бил толкова впечатлен от действието на напитката, че накарал всички монаси да пият от нея за да не заспиват преди нощната служба.

 

Легенда за Шейх Омар

Съществува още една не по-малко интересна етиопска легенда, според която първият открил свойството на кафето бил Шейх Омар. Той бил един от най-известните лекари по онова време. Той успявал да излекува болести, които други лекаря обявявали за неизлечими. Легендата гласи, че веднъж, когато Шейх Омар се разхождал, вниманието му привлякло едно малко дръвче с благоухайни цветове. Лечителят решил да изучи свойствата на това растение. Той сварил отвара от семената на дръвчето и я приемал няколко дни. Не след дълго той забелязал, че работоспособността му се е повишила и му се е подобрило настроението. Шейх Омар решил да добави от запарката и в някои от лечебните си отвари, които използвал срещу главоболие и лошо храносмилане и забелязал, че тяхната ефективност видимо се повишила. Според друга версия на същата легенда Шейх Омар видял птица с прекрасно оперение, която кацнала на малко дръвче и започнала красиво да пее. Когато той се доближил до дървото птицата вече я нямало. На нейно място той видял красиви ароматни цветове и алени плодове, които събрал и отнесъл у дома. Изсипал плодовете в котел, който сложил в огъня. Докато намери вода, с която да залее печените плодове, той усетил приятен аромат от изпечените зърна. Дълго време Шейх Омар на никой не разказвал за тайната съставка в неговите лекарства и точно преди да почине я споделил със сина си.

 

Легенда за кафето Мока

     Тази легенда също е свързана с Шейх Омар, за който ви разказахме по-рано в нашата статия. Арабският Шейх Омар заедно със своите слуги бил прокуден в пустинята. В онези времена вместо да убиват публично осъдените на смърт ги изпращали в пустинята. От там никой не се бил върнал – хората умирали от глад и жажда. Отчаян от тежката си съдба Шейх Омар събрал листата и плодовете на непознато растение и сварил от тях отвара. Тази отвара помогнала на него и хората му да оцелеят в пустинята. Жителите на съседното градче Мока приели тяхното оцеляване като религиозен знак. В чест на града напитката получила името Мока.

 

 

Легенда за големия пожар

Тази легенда е една от най-простите, но според нас е и една от най-правдоподобните. В Етиопските гори около град Каффа много често ставали пожари. По време да един от големите пожари се запалила и местност, на която растели диви кафени дръвчета. От силния огън плодовете и листата се изсушили. Прекрасния аромат на печено кафе достигнал до близкото село и хората поискали да разберат какво мирише толкова приятно. Те навлезли навътре в гората и видели овъглилите се дръвчета. Така и се появило кафето. Въпреки многобройната литература писана за кафето до ден днешен не се знае със сигурност кой и кога е открил кафето. Все пак в легендите истината и измислицата се преплитат по един наистина приказен начин.

 

Митове

Митове за ползата от кафето, които поддържат производителите на кафе.
Кафето е много вкусно. Напротив. Вкусът ми е много неприятен и горчив. Малките деца, на които вкусовите предпочитания са инстинктивни, а не са породени от общественото мнение, не могат да понасят вкуса на кафето.
Кафето е полезно за кръвоносните съдове. В една нормална доза кафе, съдържанието на витамин P, който укрепва кръвоносните съдове не е достатъчно за да им въздейства. Кафето е прекрасен антидепресант. От дълго време хората се опитват да лекуват депресията с различна химия. Причината за депресията е неправилното възприемане на действителността заради неправилни мисли. Хората смятат, че лекарствата ще ги избавят от депресията, което според нас не е вярно. Съдържанието на серотин в кафето е толкова малко, че възприемането на кафето, като напитка с антидепресантно действие е напълно погрешно. Кафето е полезно за хора с низко кръвно налягане. Кофеинът наистина повишава кръвното налягане. След една чашка силно кафе действието на кофеина продължава около три часа. Но това свойство на кафето има и много недостатъци. Най-големия от които е това, че не е възможно да се определи точната доза за стабилизиране на кръвното. Даже и да приготвяте кафето по един и същи начин и от едни и същи зърна съдържанието на кофеина никога няма да е едно и също. А даже незначително увеличаване на дозата може да доведе до промени в пулса, кръвното налягане, раздразнителност и дори до безсъние.

 

Митове за вредата от кафето, поддържани от производителите на други напитки.
Кафето винаги вреди на хората с проблеми свързани със сърдечносъдовата система. Това не е съвсем вярно. Кафето действа неблагоприятно върху сърдечносъдовата система само ако се пие повече от позволеното. Ако изпиете повече от две чаши кафе една след друга или повече от пет-шест чаши за ден то наистина може да ви стане зле. Всеки един продукт действа неблагоприятно, ако се злоупотребите с него. Кафето е противопоказно само за хора с високо кръвно налягане. Кафето разваля цвета на кожата при жените и намалява потентността при мъжете. В кафето няма такива вещества, които биха могли да ни причинят всичко това. Но пък цигарите и никотинът могат. Тъй като кафето усилва действието на никотина върху организма, то по-добре не пийте кафе докато пушите. Кафето има мощен диуретичен ефект. Не е мощен, а съвсем слаб. След една чаша силно кафе няма веднага да побегнете в тоалетната, но пък след една голяма чаша дори и слабо кафе това е напълно възможно. Тук ефекта зависи не толкова от качеството на кафето, колкото от количеството му. Няколко съвета за любителите на кафе. Пийте кафе в разумни количества и само за да получите удоволствие от аромата му или от вкуса му(ако той ви допада). Не пийте кафе за да се разсъните. За това повече ще ви помогнат свежия въздух и гимнастиката. Не пушете докато пиете кафе. Не пийте кафе за да повишавате кръвното си налягане. Ако нямате никакви други медикаменти под ръка можете да изпиете една чаша кафе, но само да не ви стане навик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *