Начина на живот и репродуктивните способности
Репродуктивните проблеми стават все по-често срещани, като броя на двойките се увеличава с 10% всяка година. В много случаи невъзможността за забременяване се дължи на здравословен проблем, но и често напълно здрави двойки имат проблеми със зачеването. Оказва се, че навиците в ежедневието могат да са причина за това.
Известно е, че фактори като тютюнопушене влошават не само цялостното здравословно състояние, но и репродуктивните способности. Цигареният дим съдържа над 4000 вещества, пряко водещи до увреждане на здравословния статус. Мъжете пушачи имат занижен брой сперматозоиди, е намален оплодителен капацитет. Изследвания показват, че цигарите водят до увеличаване на броя на левкоцити и последващи възпалителни процеси, както и намаляване на нивото на тестостерон.
Физическата активност, като задължителна за доброто здраве също оказва влияние, като атлетичните мъже имат много по-добра морфология и подвижност на сперматозоидите. Прекомерното физическо натоварване, обаче имат отрицателно влияние върху енергийния баланс в организма. Когато нуждата от енергия надвиши нейния прием, могат да се появят хормонални нарушения.
Храната, и най-вече свободните радикали, които приемаме с нея, може да промени способността за зачеване. Наличието на твърде много свободни радикали може да компроментира функциите на сперматозоидите. Приемането на храни, богати на антиоксиданти, води до повишаване на успеваемостта на забременяване на жените. Като цяло начина на хранене при жените оказва влияние върху овулацията като цяло.
Наднорменото тегло също води до репродуктивни проблеми. Освен, че е свързано с различни други заболявания, като диабет и високо кръвно, повечето килограми водят и до намаляване на концентрацията на сперматозоиди и подвижността им. Затлъстяването води до промени д хормоналния баланс, включително и на нивата на тестостерон и естроген.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *