Разглеждайки темата за миризмите, невъзможно е да се пренебрегне такова интересно явление като миризмата на човешкото тяло. В крайна сметка колко хора има по света, има толкова много индивидуални, уникални миризми. Благодарение на него животните намират следите на своя господар. Миризмата на тялото е пряко свързана с потта. Бебетата разпознават майка си почти веднага след раждането, още не виждайки лица и не различавайки гласовете. Те я ​​разпознават по миризмата на вещества, отделящи се с потта. Обонянието при новородените бебета е толкова силно развито, че те могат да различават миризми, които не са достъпни за възрастен. Все още има много загадки, свързани с човешката пот и нейното проявление като миризма, които изследователите трябва да разрешат. Агни Йога също говори за необходимостта от изследвания на разнообразието от свойствата на потта, тъй като този краен продукт по някакъв начин е пряко свързан с аурата и психичните реакции на човек. Изследванията в тази област биха могли да помогнат за разбирането на единството и взаимосвързаността на физическия и духовния свят на човек.

Знаем, че всяко психическо, емоционално състояние предизвиква в организма специална химическа реакция, проявата на която, оказва се, може да се намери в миризмата на пот. Забелязвали ли сте например, че потта на труда и потта от преяждане далеч не са едни и същи? Човек може да разпознае потта на молитвата и високия стремеж на сърцето, което е различно от потта на личния интерес. Потта на бягащ убиец се различава от потта на бързащия да окаже помощ. Сред тези противоположни реакции може ясно да се открият продукти на психичната енергия … Някога чудили ли сте се, защо човек се изпотява силно, когато изпитва силно вълнение или внезапен страх? Оказва се, че с отделянето на пот се отделя миризма, която се превръща в енергия, която е реакция към дадена ситуация. Промяната в психическото състояние на човек също е придружена от промени в цвета на аурата. Каква е връзката между това, каква роля играе миризмата на пот в този случай и какъв ефект може да има върху другите- това  е въпросът.

Има пример за влиянието на миризмите в кабините на първите космически кораби върху агресивното поведение на екипите и върху ирационалното състояние на страх и депресия. Такива реакции са причинени от недостатъчно пречистен въздух в кабините, съдържащ собствената миризма на хора, известна в някои изследвания като „миризма на страх“. А това означава, че има и други миризми, които отразяват всички познати човешки емоции – „ миризмата на омраза, ревност, негодувание, любов“ и т. н. Не напразно кучетата, животните с силно развито възприятие за аромати, реагират толкова различно на хората – едини могат да нападнат, а в други да се галят, при приближаването на някои ръмжат предупредително или настръхват. Немалко хора могат да признаят, че понякога „ чуват” необясними миризми. Някои хора в апартамента си усещат аромати на цветя, за които не е ясно откъде са дошли, докато други – долавят отвратителни миризми на сяра и дим, напомнящи на емисиите от тръбите на химическите заводи. Опитвайки се по някакъв начин да обясним подобни явления, нека се обърнем към Агни Йога, която казва, че „Финният свят е пълен с миризми, а обонянието е усещане, което не е толкова силно развито във физическия свят. Превръщането на енергията в аромат е съвсем категоричен факт и следователно, когато говорим за аромата на фрезии, теменужки, можем да приемем близостта на физическата или фината енергия на Доброто начало. ” Сигурно сте чували за аромата, излъчван от светците? Те казват, че светата аура, връщайки хората в безкръвното царство, им дава аромат на цветя.

Агни Йога препоръчва да се наблюдава отделянето на пот със специфична, неприятна сярна миризма. Появата на такива миризми в апартамент показва наличието на тъмна, зла сила. Неведнъж съм чувал за това от хора, изгонили демони от къщите си. Изводът се подсказва: невидимият свят може да се прояви на земята и да бъде физически усетен под формата на миризми. Не без основание Агни Йога, посочвайки божествения произход и предназначение на цветята, казва, че „ цветя са единствената жива връзка, която свързва Земята с Небето“. Що се отнася до хората, тук можем да кажем, че миризмата на пот е практически единствената сетивна доловима проява на човешкия дух тук на Земята. И така, ако те казват, че очите са огледалото на душата, тогава потта е миризмата на душата …

Към всичко изброено остава да се добави, че според популярните вярвания човешката пот има и лечебни свойства. Латвийците казват: „За да не се разболеете от инфекциозна болест, всяка вечер трябва да подушвате потта на малкия пръст на левия крак“ и „преди да отидете при пациент с инфекциозно заболяване, трябва да вземете пот изпод мишницата си и да я вдишате добре, тогава болестта няма да залепне за вас. ” Трудно е да се каже колко ефективно е това лекарство, но учените, докато изучават свойствата на потта, откриват в състава и вещество, което има успокояващ ефект, подобно на транквилантите, но без странични ефекти. Нарекли са  го “Osmon-1”. Хората, които се оплакват от нестабилност на поведението, безпречинни страхове, 4 пъти на ден, подушвали гъба, напоена с “Osmon”, и след 2 месеца всички показват подобрение.

автор: Н. Христов