Панически пристъпи – симптоми и самопомощ
Паническите пристъпи, или така наречените паник-атаки, засягат огромен процент от хората, дори се смята, че всеки човек поне веднъж в живота си е преживял паническа атака. Преживяването се определя като изключително плашещо и некомфортно. При панически пристъпи много хора търсят медицинска помощ, въпреки че няма реална опасност за живота.
Пристъпите започват бързо и продължават от 10 до 30 минути, в много редки случаи могат да продължат повече от час. Характерно е чувството на силен страх и тревожност, придружени от различни физиологични симптоми – световъртеж, сърцебиене, интензивно потене, задух и други. Панически пристъп може да бъде провокиран от различни фактори – чисто физиологични, различни фобии, подобни ситуации от предишни пристъпи, и дори самата околна среда.
Какво се случва?
При панически пристъп е много силно усещането за обреченост, загуба на разсъдък и чувството за дереализация. Физическите симптоми са естествена реакция на тялото към стреса, целящи да го подготвят и защитят в рискова ситуация, а самият пристъп не е животозастрашаващ.
Освобождава се голямо количество адреналин, който задейства механизма битка или бягство и тялото се подготвя за екстремна физическа активност. Притокът на кръв (съответно и глюкоза) към главата се редуцира, за да бъде насочен към крайниците. Пулсът се учестява, увеличава се притокът на кръв към мускулите, дишането става повърхностно и бързо, засилва се потенето. Всичко това води до характерните симптоми – разтреперване, изтръпване на крайниците, световъртеж, мравучкане и много други.
Физиологични симптоми
усещането за страх в следствие от прилива на адреналин; изпотяване; чувство за задушаване (диспнея); свиване в стомаха; сърцебиене; замаяност, световъртеж; гадене, позиви за повръщане; главоболие; скованост на лицето или крайниците (парестезии); усещане за вибрации, “енергия”; сърбежи; усещания за изгаряне; клатушкане, треперене; клаустрофобия; чувство, че сякаш тялото се изключва (дереализация); изтръпване на гръбначния стълб; субективно чувство за сърдечен пристъп; умора, слабост, премаляване; мускулни спазми; скърцане със зъби, стягане на челюстта, гърлото; временна слепота; съскащ/бучащ шум в ушите/главата.
Психични симптоми
интензивен страх от случващото се; неувереност; загуба на вярата в живота; загуба на способността за логическо разсъждение; ирационални натрапчиви мисли – “умирам”, “полудявам”; гръмогласен вътрешен диалог/монолог; дереализация (като на сън); деперсонализация (сякаш извън тялото); съдбовност, обреченост; чувството, че никой не разбира какво се случва; страх от излагане и провал; страх от смъртта, или от живота; изострена сетивност; агорафобия.
Какво можем да направим?
Важно е да се знае, че сами по себе си паническите атаки не са опасни, както и че винаги преминават. Ако обаче се случват често, а самият страх от паническа атака е толкова силен, че може да предизвика нова такава, вече говорим за паническо разстройство. В практиката с такива случаи терапевтите често прилагат медикаменти за намаляване чувството на тревожност, които не третират самата причината за пристъпите, но могат  временно да редуцират негативните усещания.
Паническата атака е отговор на симпатиковата нервна система, което означава, че чрез дихателни техники може да бъде овладяна. Дишането трябва да се ръководи от диафрагмата – коремно дишане.
Популярна техника за бързо редуциране нивата на стрес и адреналин е 4-7-8. Вдишване докато се брои до 4, задържате до 7 и издишане броейки до 8. Така се променя газообмена в белите дробове, успокоява се сърдечния ритъм и се намалява стреса. Интервалите в различните фази на дишането могат да бъдат променяни според възможностите на индивида.
4 – 7 – 8
Дихателна техника 4-7-8
  1. Затворете устата и вдишвайте тихо през носа, като броите до 4
  2. Задръжте дъха си, като броите до седем.
  3. Издишайте напълно през устата, като издавате звук свистене и броите до осем.
Популярното дишане с плик не се препоръчва, защото то увеличава въглеродния диоксид в кръвта, което всъщност е и първоначалната цел. Но! Скорошно проучване по темата установи, че завишените нива на въглероден диоксид в помещение при чувствителни към стрес, могат спонтанно да предизвикат паническа атака. Ако методът с плика сработи, то най-вероятната причина е подобреният газообмен от самото активно дишане.

 

Учените търсят по-дълбока причина за паническите атаки, в самата физиология на човек. Повишената киселинност в мозъка (завишена концентрация на млечна киселина), или неспособността за бързо изнасяне на млечната киселина, може да е причина за панически пристъпи. Предстоят още проучвания. За щастие, физическата активност, като например каране на колело, може да подобри действието на механизмите изнасящи млечната киселина от мозъка, и да намали свръхреакцията.

Смята се, че фокусирането върху други, странични неща, или смяна перспективата на съзнанието, може да преодолее настъпващ пристъп на паническа атака. Ако усетите, че наближава пристъп, на момента спрете да правите каквото правите и започнете нещо различно – например, заедно с дишането, и броене отзад напред, съсредоточаване в природните или градски звуци, или ако седите, започнете някаква физическа активност. Идеята е мозъкът да се ангажира с нещо различно, с приоритет над съществуващия модел на мисловна дейност интерпретиращ опасност.

AWARE
Съществува техника за справяне с пристъпите, с абревиатура AWARE (Accept, Watch,Act normal, Repeat, Expect the best), която използва доста различен подход. В основата й е идеята за приемане на случващото се.
AWARE
  1. Приеми случващото се. Отдай се на вълнението, безпокойството, страха. Не се бори с него, защото това няма да спре паниката.
  2. Наблюдавай. Отбелязвай настъпващите промени в тялото и възприятията. Опитай се да наблюдаваш като страничен наблюдател.
  3. Дръж се нормално. Дишай нормално и запази спокойствие. Не се опитвай да избягаш, защото това ще влоши нещата. Остани в ситуацията и наблюдавай как паниката изчезва.
  4. Повтори при необходимост стъпка 1, 2 и 3. Скоро всичко ще приключи и ще настане спокойствие.
  5. Очаквай най-доброто. Практикувай техниката и се хвани за позитивната развръзка, а не върху някакъв измислен обречен сценарий.
Паническите пристъпи са изключително неприятни, срещат се по-често при жени и при хора с интелектуално ниво над средното, но никой не е застрахован. Как да се справим с пристъпа зависи единствено от нас самите.

Паническите атаки като резултат от нарушения в pH

Добри отправни точки за работа над личността за справяне с паническите атака са:физическа активност, емоционална интелигентност, вяра, смелост, самочувствие, език на тялото (НЛП) и нещо за духовно развитие. Обърнете внимание на изброените неща и гарантирано ще намерите вашата формула за справяне с проблема.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *