Парфюмът: Историята на един убиец (Parfume: The Story of a Murderer)
Германия, Франция, Испания, 2006, 147′
Режисьор: Том Тиквер
Сценарий: Андрю Биркин, Бернд Айхингер (по романа на Патрик Зюскинд)
Участват: Бен Уайтшоу, Дъстин Хофман, Алън Рикман, Рейчъл Хърт-Ууд, Джесика Шварц и други
Драма, трилър, със субтитри, английски
Признат за един от най-провокативните романи на 80-те, “Парфюмът: Историята на един убиец” е дело на немския писател Патрик Зюскинд. Изключително ексцентричен, той отказва да дава интервюта близо 20 години и е сниман от журналитите не повече от 3-4 пъти. Дългогодишният му приятел и продуцент Бернд Айшингер (“Фантастичната четворка”) успява да го убеди да му продаде правата за заснемане на романа. След години на напразни опити това се случва през 2001 г. срещу 10 млн. евро.
Първоначално за режисьор е нает Ридли Скот (“Гладиатор”), като след това се преговаря и със Стенли Кубрик (“Широко затворени очи”) и Тим Бъртън (“Слийпи  Холоу”). В крайна сметка със задачата е натоварен Том Тиквер (“Бягай, Лола!”), който получава 65 млн. долара, за да заснеме най-скъпата продукция, правена някога в Германия. След мащабен кастинг за ролите са избрани актьори от множество националности, между които ярко се открояват имената на Дъстин Хофман (“Сфера”) и Алън Рикман (“Наистина любов”). Едноименната книга многократно е служила за вдъхновение на множество музиканти, като Кърт Кобейн от Nirvana дори пише специална песен, повлияна от романа.
Раждането на малкия Жан-Баптист Грьонуи (Бен Уайтшоу) слага началото на събития, които ще накарат цяла Франция да говори за него. В края на 18-ти век момчето расте в мизерия и бедност, но и с дарбата си да “усеща” всяка една миризма, до която се докосне. Обстоятелствата го отвеждат до градския парфюмерист Джузепе Балдини (Дъстин Хофман), който вижда таланта на момчето и го взима за чирак. С времето Грьонуи прави изумителни съчетания на миризми, с което помага на работодателя си да възвърне славата си в Париж.
Целта на момчето обаче е друга – намирането на перфектната добавка в природата, от която да бъде създаден идеалният парфюм. Това провокира неговото търсене до момента, в който не открива търсената субстанция. Зловещата слава на неизвестния убиец, който сварява млади момичета в казан с неясна цел, кара Франция да замръзне от ужас. Жан-Баптист е обсебен от своята задача – да събере нужната му миризма от женска плът – без да осъзнава, че се е превърнал в най-търсения престъпник в страната.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *