Поне 7 часа сън за поддържане на здравословното състояние
Експертите по съня заявяват, че възрастните се нуждаят от минимум седем часа сън на нощ. Ако редовно времето за сън е намалено, това води до последици за здравето.
За да стигнат до това заключение, екип от 15 експерти по съня прекарват година в проучване на над 5 300 научни изследвания, разглеждащи връзката между съня и оптималното здравословно състояние. Така се установява, че спане шест или по-малко часа на нощ не може да е адекватно за поддържане на здравето. Препоръчителното време за сън за възрастен индивид е седем и повече часа на нощ.
Учените установили, че хората, които редовно не си доспиват имат здравословни проблеми, като напълняване, диабет и сърдечни заболявания. Също така, противно на приетото, няма горна граница на времето за сън – колкото повече, толкова по-добре.
За по-младите хора, както и за тези, възстановяващи се от заболявания или наваксващи си пропуснат сън, девет и повече часа спане са дори още по-добре. Важно е да се отбележи, че кофеинът може да замаскира умората, но не помага за предпазване от рисковете от недоспиването.
Натаниъл Уотсън от американската асоциация за изследване на съня и провел проучването, предлага прост триседмичен експеримент, с който всеки може да установи колко точно сън му е нужен за да бъде адекватен и продуктивен без стимуланти.

„Лягате си, когато сте уморени, и ставате от леглото веднага, щом се почувствате отпочинали. Обръщате внимание на това, как се чувствате през деня и как се справяте със задачите.“ – съветва Уотсън.

За хората, които работят, този експеримент е най-добре да се проведе по време на отпуска, тъй като повечето и без това се затрудняват да си наваксват със сън. Според експертите в страни като САЩ поне една трета от населението не получава достатъчно сън. А наваксването с дрямка също не е достатъчно. Най-добре е да се създаде подходящ ритъм на сън и да се поддържа добра хигиена на съня.

Това, разбира се, не е най-великото откритие на всички времена. През февруари Американската фондация за сън излезе с препоръки за подходящото време за сън – седем часа. Само че се препоръчваше и максимум сън от девет часа.
Според проучването на Уотсън, ако се нуждаете от повече сън, просто спете повече. Необходимостта от сън е различна за различните хора и сънят все още няма заместител.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *