Семейният ни лекар е на 90 години! От него ги научих и ги спазвам: 3 позволени и 6 забранени неща след хранене
Всеки има стотици навици, които са вкоренени в нашия мозък. Но, за съжаление, много от тях са, или могат да бъде причина за лошото ни здраве. Оказва се, че здравето на човека се влияе не само от това, което яде, но и това, което прави след хранене. Храносмилателната ни система е много чувствителна и трябва да се лекува сериозно. Приготвили сме ви селекция от полезни съвети, изготвени въз основа на медицински изследвания. Узнайте кое е вредно за здравето ви и просто спрете да го правите! Погрижете се за здравето си!
Това, което не може да правим веднага след хранене НЕ: Разходка Много от нас вярват, че след обилно ядене е полезно да се отиде на разходка, но това не е така. Ходенето след хранене може да предизвика киселинен рефлукс и лошо храносмилане.
разходка
Разходката е чудесен начин да се горят калории. Но лекарите препоръчват да се прави не по-рано от 15-20 минути след хранене.
НЕ: Плодове Съществува мнение, че плодовете трябва да се консумират като десерт след хранене. Но в действителност това не е така.
плодове
Плодовете, изядени след основното хранене, влизат в контакт с него и започват да ферментират и вкисват. Това нарушава нормалния храносмилателен процес. По-добре е да ги хапвате един час преди хранене или най-малко 2 часа след това.
НЕ: Чай Лекарите съветват да не се пие чай след хранене, тъй като той съдържа киселини, които се свързват с желязото в организма и по този начин предотвратяват неговото усвояване. Когато полеем храната тази напитка, не получаваме желаното количество желязо от храната.
чай
Ето защо най-подходящото време за чай идва най-малко един час след хранене.
НЕ: Сън Повечето от нас обичат да си полегнат веднага след хранене, но този навик е вреден. В легнало положение малко количество храносмилателни сокове от стомаха потичат обратно в хранопровода.
сън
Ето защо някои хора имат киселини, когато си лягам веднага след хранене. За да се избегне този проблем, легнете да спите поне два часа след хранене.
НЕ: Отпускаща вана Къпането в топла вода увеличава притока на кръв към крайниците и към цялата повърхност на тялото. Съответно притокът на кръв в областта на стомаха намалява. Вземайте вана или се къпете най-малко половин час след хранене.
вана
НЕ: Пушене Пушенето след хранене предизвиква синдрома на раздразнените черва. То също така влияе негативно върху работата на мускулите на дебелото черво, отговорни за крайния етап на храносмилателния процес.
пушене
Това, което трябва да се направи веднага след хранене ДА: Топла вода
топла вода
За правилното смилане на храната в първия час след хранене тялото се нуждае от енергия и топлина. Следователно, желателно е веднага след хранене да не се консумира студена храна, например сладолед. Най-добре е да се пият няколко глътки топла вода. ДА: Неангажиращ и приятен разговорразговор
За правилния кръвоток и скоростта на храносмилането най-добре избягвайте физически и психически напрягащи дейности веднага следхранене. Най-добре е да прекарате известно време в хубав разговор с близките си, без каквито и да било спорове и кавги. ДА: Широките дрехи и коланудобни дрехи
За да се предотврати гастроезофагеална рефлуксна болест, не носете тесни дрехи и стегнати колани, които оказват натиск върху стомаха. Дано съветите са ви били от полза – не са трудни за спазване, а резултатът може да ви е само от полза!
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *