Теобромин
Митовете, че сладкото е преди всичко вредно и е добре да бъде сериозно ограничено и дори да се избягва, за всеобща радост отпадат един след друг. Така “проблемният” шоколад се оказва, че има далеч повече достойнства, отколкото знаем. Вече разбираме по-добре защо силно се препоръчва на малките деца да пият след сън популярното мляко с какао. Една от причините е наличието на теобромин.
Теоброминът е вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото и е част от съдържанието на обичания от всички ни шоколад.
Той спада към пуриновата група (ксантини), включваща още съединения като кофеина и теофилина.
Въпреки името си, алкалоидът не съдържа бром. Названието произлиза от “theobroma” (вид какаово дърво), което от своя страна идва от гръцките думи “theo” (бог) и “brosi” (храна), или другояче казано, “храна на боговете”.
Наставката “ин” се дава на всички алкалоиди или други азотосъдържащи съединения.
Теоброминът е неразтворим във вода прах с горчив вкус и най-често се среща в бял цвят. Той има ефекта на коефина, макар и по-слаб.
Неговата химическа формула е C7H8N4O2 (диметил ксантин). Теоброминът е изомер на теофилина (с еднакъв химичен състав, но с различно пространствено разположение), както и на параксантина. Има температура на топене 337°C.
Веществото е открито за първи път през далечната 1841 г. в какаовите зърна от руския химик Александър Воскресенски.
Теоброминът е бил извлечен от семената на какаовото дърво през 1878 г., а на малко по-късен етап е бил синтезиран от ксантина от немския химик Херман Емил Фишер.
Източници на теобромин
Теоброминът е първият алкалоид, открит в какаото и шоколада. 5 гр прахообразно какао съдържа 108 мг (или 2,16 %) теобромин.
Въпреки това съществуват какаови пудри със съдържание на алкалоида до 500 мг (или 10 %).
Между 0,5 и 2,7 % е съдържанието на теобромин в шоколада. Тук изключваме белият, който има минимални следи от веществото.
Теоброминът може да бъде открит и в семената на колата (1,0-2,5 %), в гуарановото зърно и в чая.
Растенията с най-високо съдържание на теобромин са:
теоброма какао;

 

теоброма биколор;

 

йерба мате;

 

камелия синенсис;

 

кола акумината;

 

теоброма ангустифолиум;

 

гуарана;

 

кафе арабика.
Таблица с концентрацията на теобромин в какаови и рожкови продукти:
Артикул Съдържание на теобромин (мг/г)
Какао 20.3
Какаови зърнени храни 0.695
Шоколадови изпечени продукти 1.47
Шоколадови глазури 1.95
Какаови напитки 2.66
Шоколадов сладолед 0.621
Шоколадово мляко 0.226
Рожкови продукти 0-0.5
Терапевтични нужди от теобромин
След откриването му в края на XIX век теоброминът е бил пуснат в употреба през 1916 г., след като е бил препоръчан в една публикация на тема “Принципи на медицинско лечение на едема (прекомерно наличие на течност в някои части на тялото), сифилистична и дегенеративна ангина.
Американско издание за клинично хранене отбелязва, че теоброминът е бил използван за лечение и на други проблеми, като артериосклерозата, сърдечно-съдовите заболявания, ангина пекторис и хипертонията.
В съвременната медицина теоброминът се използва като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), диуретик и сърдечен стимулант. В бъдеще алкалоидът може би ще намери приложение и в борбата срещу рака.
Теоброминът е бил използван за вродени дефекти при опити с мишки и зайци. При зайците е било забелязано намаляване на теглото на зародиша след принудителна консумация. При плъховете не са били установени вродени проблеми.
Фармакология на теобромина
Дори и без прием на храна, теоброминът може да се образува в тялото, тъй като е продукт при човешкия метаболизъм на кофеина, който е метаболизиран в черния дроб при съотношение 10 % теобромин, 4 % теофилин и 80 % параксантин.
На свой ред теоброминът е метаболизиран в метилксантина, а след това в пикочната киселина.
Ефекти при хората
Въпреки че теоброминът и кофеинът са сходни вещества поради това, че са близки алкалоиди, първият е по-лек и има по-слабо въздействие върху човешката централна нервна система. Важно е да се отбележи обаче, че до голяма степен теоброминът стимулира сърцето.
Макар и да не води до пристрастяване, той се е считал към веществата, водещи до зависимост от шоколада.
Теоброминът се смята и за едно от съединенията в него, допринесли за това шоколадът да добие популярност и като солиден афродизиак.
Тъй като теоброминът е сърдечен стимулатор като вазодилататор, следва, че той ускорява пулса и разширява кръвоносните съдове, предизвиквайки същевременно намаляване на артериалното налягане.
Резултати от публикуван наскоро доклад обаче сочат, че въпросното намаляване на артериалното налягане е по-скоро вследствие на флавамола.
Нещо повече – изцеждащият ефект на теобромина позволява той да бъде използван за лечение на сърдечна недостатъчност, която може да бъде причинена от прекалено натрупване на течност.
Според проучване през 2004 година алкалоидът има по-силен ефект при намаляването на кашлицата в сравнение с кодеина.
Теоброминът е особено полезен и при някои заболявания, като например бронхиална астма.
Изследване през 80-те години на миналия век пък показа възможна връзка между действието на теобромина и повишения риск от страдащите от рак на простатата при по-възрастните мъже. Не е установено дали тази асоциация отговаря и за по-сериозните видове тумори.
Други възможни лоши последици вследствие на консумация на теобромин могат да бъдат наличието на сънливост, треперене, безпокойство, тревожност и увеличеното производство на урина.
Загубата на апетит, гаденето и повръщането също могат да бъдат сред нежеланите реакции на човешкия организъм.
Ефекти при животните
Количеството теобромин в шоколада е достатъчно малко, че може да се консумира без проблем от хората.
Не така стои въпросът при някои животни с по-бавен метаболизъм, като например кучетата.
При малките екземпляри поглъщането на само 50 гр шоколад може да доведе до натравяне. При средните и по-големи кучета това количество е от порядъка на 400 гр.
Подобен риск съществува и за котките, макар че те дори да погълнат сладки храни, нямат за този вкус съответните рецептори, за да ги усетят.
Усложненията при животните могат да включат храносмилателни проблеми, дехидратация, раздразнителност и забавяне на пулса.
Друг етап при консумация на теобромин при животните е наличието на епилептични гърчове и смърт.
Ако достатъчно рано се започне лечение при натравяне, то животното може да бъде спасено. В противен случай е твърде вероятно да се стигне до фатален край.
За финал можем спокойно да обобщим – яжте храни, богати на какао и в нормални граници, без да се притеснявате.
Какво по-хубаво от това да съчетаеш полезното с приятното, вземайки всекидневно необходимата си доза теобромин под формата на сладки изкушения.
Този текст е публикуван на 08.09.2008 и е актуализиран на 29.11.2011.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *