Тиквата и нейните лечебни свойства
Сокът от тиквата помага при проблеми със съня
Тиквата е един от най-разпространените плодови зеленчуци по нашите земи. С нея най-често се приготвят многобройни вкусни десерти, но тя има и много полезни свойства и се препоръчва при здравословни проблеми.

В този плод се съдържа разнообразно количество витамини- C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня. В нея има още и калий, пектин, фосфор, магнезий, желязо, натрий и дори кобалт.
Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, надбъбречните жлези и пикочните пътища, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Тиквата има леко слабително действие и действа добре при констипация. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.
Хората с наднормено тегло и болните от диабет без проблеми могат да похапват тиква, защото тя не съдържа много калории, а захарите й са лесноусвоими. Често се препоръчва на хора, които страдат от гастрит, язва, колит. Тиквата е задължителна част от менюто на болните от хепатит. Доказано е, че редовната консумация на тиква през зимния сезон укрепва имунната система.
За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.
Сокът от тиква е полезен при проблеми със съня. А ако се прибави и изцеден лимон, мед и гореща вода, се получава чудесен лек срещу стрес. Установено е, че сокът от тиква помага и при проблеми със зрението. Водата от сварената тиква може да се пие също за успокоение и здрав сън.

От тиква можем да израбботим дори мече.

От тиква можем да изработим дори играчки

От меката част на тиквата се правят компреси при екземи, рани и обриви. Тиквеното семе пък е полезно при проблеми с простата, при остеопороза, възпаление на черния дроб. В него се съдържат важни за организма аминокиселини. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Олиото, което се съдържа в тиквените семки, поддържа мембраната на клетките, което ги прави по-устойчиви и като цяло повишава защитните сили на организма. Ето защо тиквените семки могат да се използват като средство за поддържане на имунитета и профилактика на заболявания, особено в сезона на грипа, както и при други бактериални и вирусни инфекции.
Казват, че тиквените семки са лек и срещу глисти. Един пречистващ ден с печена тиква без никакви овкусители помага за нормализирането на кръвното налягане и холестерола.
В България се срещат два вида тикви – бяла, позната като „кестенка“, и издължената тиква, позната като „мускатна“. И двата вида могат да се съхраняват няколко месеца в хладно и тъмно помещение.
Тиквите за печене обикновено са едри и валчести, кората им е дебела и корава, а месестата част — нежна и дебела. На цвят тя е жълта, жълто бяла или кремаво бяла, оранжева и жълтеникаво оранжева. Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на сладкиши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *