Топ шест алкални храни, които да ядем всеки ден за добро здраве
Типичните диети в днешно време са смъртоносни, състоящи се главно от токсични и киселинно-формиращи храни, като преработени захари, изкуствени подсладители, рафинирани зърнени храни, конвенционално произведени меса и млечни продукти и скрити генетично модифицирани организми. Всичко това, съчетано с множество други предизвикателни фактори на околната среда (като например липсата на почивка, психологически стрес и фармацевтичните лекарства), нищо чудно, че все повече и повече хора биват диагностицирани с хронични, дегенеративни заболявания или смъртоносни състояния, за които модерната конвенционалната медицина твърди, че има известно лечение.
Един от основните проблеми в този неустойчив начин на живот – а те са много – е неразбирането на хората, че тялото трябва да балансира рН нивата на кръвта в леко алкално ниво от 7,365, за да оцелее. Когато човек приема храна, използвайки я за гориво, храносмилателните и метаболитни процеси я превръщат в един вид пепел, който е или киселинен или алкален. В законите на съвременната биохимия се обяснява, че не е органичното вещество на храните (независимо дали самата храна е киселинна или алкална), което определя киселинността или алкалността на този пепелив остатък, а техните неорганични вещества (като например калций, магнезий, калий, натрий, сяра, фосфор, т.е. как се разграждат в телата ни.
Поради тази причина и тъй като всички храни в природата съдържат и киселинни и алкално-формиращи елементи, според Център за Съзнателен Живот, балансът или се постига или се осуетява, като пряк резултат от храните, които избираме да ядем. Твърде много киселинно-формиращи храни могат да имат тежки последици за нашето здраве, например „ацидоза“, обичайна диагноза при диабетиците. Това е така, защото, когато хранителните вещества, необходими за поддържането на това леко алкално състояние, не могат да се набавят чрез храната, тялото ще започне да черпи от своите собствени запаси, като кости или други жизненоважни тъкани – увреждайки способността му да се възстановява и да детоксикира тежките метали, като по този начин прави човек по-уязвим на умора и болести. А допустимите граници за грешки са малки.
Дори и само леко кисело рН от 6,9 всъщност може да доведе до кома и смърт. Разбира се, крайната цел е баланс. Яденето на прекалено много алкализиращи храни също може да доведе до усложнения с течение на времето, но рискът за това на пръв поглед е по-малко вероятен, имайки предвид настоящото плачевно състояние на пристрастяващата консуматорска диета днес. За борба с последиците от такава диета, тук са шест от най-алкално-формиращите храни за ежедневните ястия:
1. Кореноплодни зеленчуци
Благодарение на изцелителния „ян“ характер на тези храни в традиционната китайска медицина и тяхната склонност да са по-богати на минерали, отколкото много други зеленчуци, безопасно е да се каже, че не можем да приемем достатъчно от тях. Потърсете репички, особено (черни, червени или бели), както и цвекло, моркови, турнепс, хрян и брюква. Готови за ядене само след запарване за 15-20 минути, кореноплодните зеленчуци ще ви помогнат да се чувствате наситени и по-добре заземени.
2. Кръстоцветни зеленчуци
Това са зеленчуци, които всички ние познаваме и обичаме, още по-вкусни само с малка част от здравословен домашен сос песто. Изберете броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле и др.
3. Листни зеленчуци
Те включват кейл, манголд, листа от ряпа и спанак – от които спанакът може би е най-добрият избор. Известен най-вече със своето богато съдържание на витамин K и фолиева киселина, спанакът е пълен с витамини, минерали, фитохимикали, антиоксиданти и фибри, което помага за подобряване на храносмилането и дори зрението.
4. Чесън
Чесънът е истинска храна чудо, която се появява в горната част на безброй списъци на храни, насърчаващи цялостното здраве, и алкално-формиращите храни не са изключение. Сред другите му предимства са способността му да насърчава сърдечносъдовото и имунното здраве, чрез понижаване на кръвното налягане, прочистване на черния дроб и борба с болестите.
5. Лют червен пипер Кайен (Capsicum)
Като част от семейството на мощни, тропически пиперки, които съдържат ензими, необходими за ендокринната функция, кайенският пипер е сред най-алкализиращите храни. Той е известен със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, което го прави полезно средство в борбата с вредните свободни радикали, които водят до стрес и болести.
6. Лимони
Лимоните може би са най-алкализиращата храна от всички. Като естествен дезинфектант, той може да излекува рани, като същевременно осигурява мощна и незабавна помощ за хиперацидитет и вирусни състояния, както и кашлица, настинки, грип и стомашни киселини. Лимонът също помага за енергизиране на черния дроб и насърчаване на детоксикация.
Така че няма да е лошо да се замислим за това, което е в чинията ни при следващото хранене. Само прилагането на вековния майчински съвет „яжте си зеленчуците“ може да бъде солидна първа стъпка в постигането на по-добро здраве.
 източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *