Уроци по дълголетие от гръцкия остров Икария
Гръцкият остров Икария има славата на място, където хората буквално „забравят“ да умрат.  Там да доживееш до 90-100 години не е изключение, а нещо обичайно. Това е една от т.нар. „сини зони“ в света – места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта.  На какво се дължи дълголетието на жителите на гръцкия остров Икария?
Вижте интересни факти за техните навици, начин на хранене и философия на живот:
1. Според учените, изследвали жителите на Икария, генетиката почти няма нищо общо с тяхното дълголетие. „В най-добрия случай гените играят 20-25-процентна роля в дълголетието, но сега приключвам ново изследване и то дори показва, че влиянието на ДНК е даже още по-малко“, казва италианският изследовател Джани Пес.
2. Жителите на острова се придържат към  т.нар. средиземноморска диета. Сред най-често консумираните храни са козе мляко, сирене фета, мед, картофи, варива, плодове и зеленчуци, зехтин, риба и др. Мнозинството от жителите на Икария споделят, че ядат риба поне веднъж седмично (но в малки количества). На Икария се консумират много риган, мента, розмарин, градински чай, магданоз, див пелин и копър. Според проучванията на острова растат много диви плодове и билки, които съдържат 10 пъти повече антиоксиданти от червеното вино. Любопитно е, че повечето от икарайците консумират козе мляко и на закуска и на вечеря. В менюто им почти липсва месо и рафинирана бяла захар. Икарийците пият много билков чай и малки количества кафе и като цяло дневната консумация на калории е ниска. Почти всеки сам отглежда храната си и прави домашно вино, което също присъства редовно на трапезите на икарийците.
3. Въздухът в Икария е изключително чист, улиците непрестанно се изкачват и се спускат, а къщите са ниски и бели. Изглежда, че стръмните улички поддържат местните хора в добра физическа форма. Местен столетник разказва пред британския вестник The Guardian, че всеки ден ходи в най-близкото кафене два пъти. Най-близкото кафе е на 1 км от къщата му, което означава, че всеки ден той извървява по 4 км. Грижите за домашното стопанство също поддържат жизнени икарийците да дълбока старост.
4. Липсата на стрес също е един от факторите, който помага на жителите на Икария да доживеят до 100 години. Там е много популярна следобедната дрямка. „Винаги спим следобед“, разказва местен жител. „А и освен това, че времето тече, не ни интересува“.  Друг местен столетник казва: „Депресия, тъга, самота, стрес – те могат да отнемат едно десетилетие от живота ни“.
5. Според учените активният полов живот на икарийците също има принос към дългия им живот.  Обширно проучване на качеството на половия живот на острова показва, че 80% от икарайските мъже на възраст между 65 и 100 продължават да правят секс.
6. Друг фактор, който има влияние върху дълголетието на икарийците е, че островът е почти незасегнат от западното влияние. Той не е популярна туристическа дестинация (както повечето гръцки острови) и на много места местните продължават да живеят природосъобразно и изолирано от външния свят. Въпреки че напоследък любопитството към тайната на дълголетието на тези хора довежда все повече посетители на острова.
7. Икарийците са много задружни и дружелюбни хора. Според Дан Бютнър, който изследва начина на живот на столетниците в т.нар. „сини зони“, на острова важи правилото „ние“, а не „аз“. Икарийците ценят много социалните контакти и приятелството.
8. Семейството също е на много голяма почит в Икария. Децата и внуците са част от живота на почти всеки възрастен човек на острова. Старите хора не живеят в самота и в забрава. На острова има старчески дом, но там има само хора, които са изгубили семейството си или нямат роднини. „Семейството ме кара да се чувствам по-силен и сигурен“, казва местен столетник.
9. Повечето от икарийците казват, че въобще не мислят за за броя на годините си и старостта въобще не ги тревожи.  „Никога не съм си мислил, че остарявам. Чувствам се много добре. На 93 съм, но на Икария тази възраст е прекрасна“, казва местен жител.
Вижте повече за живота на осторов Икария в тази поредица от 10 кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“):
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *