Физическите упражнения подпомагат паметта
Редовните тренировки не само развиват мускулатурата, но и подпомагат паметта, твърдят изследователи.

Според данните на ново проучване хората, които тренират 4 часа след заучаване на нова информация, я запомнят по-ефективно.

Оказва се, че физическите упражнения водят до образуване на вещества в мозъка, които помагат за „фиксиране“ на спомените, стига да сме имали малко време, за да помислим върху тях.

Холандските изследователи установяват, че тези, които се упражняват четири часа след учене, възпроизвеждат новата информация по-добре след два дни, в сравнение с тези, които се упражняват веднага след ученето, или не извършват никаква физическа активност.

По думите на специалистите дългосрочната памет зависи от успешното стабилизиране и „обединяване“ на новите спомени след първоначалното им „кодиране“ в мозъка. Смята се, че този процес изисква наличието на съединения като допамин, норадреналин, както и мозъчния невротрофичен фактор.

От данните на скорошни проучвания става ясно, че физическите упражнения стимулират формирането на тези вещества. Резултатите на настоящото разкриват, че физическите упражнения в правилното време могат да подобрят дългосрочната памет.

По време на проучването се тестват ефектите само от една сесия физически упражнения, след като 72 участници са помолени да възстановят научената информация. Те е трябвало да научат 90 връзки с местоположения, които са показани на снимки.

След това на произволен принцип те са разделени в три групи. Едната от тях се упражнява веднага след ученето, втората – четири часа по-късно, а участниците в третата не извършват никаква физическа активност.

Два дни по-късно чрез ядрено-магнитен резонанс се изследва мозъчната активност на участниците.

Става ясно, че тренировката четири часа след учене оказва положително влияние върху областите в мозъка, свързани с научаването.

Данните са публикувани в сп. Current Biology.

източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *