Финансовата нестабилност причинява физическа болка
Световната финансова криза повиши финансовата нестабилност на много хора. Според проучване 93% от американците преживяват намаляване на бюджета си между 2008 и 2009 година. Според друго проучване, 47% от хората в Америка биха изпитали затруднение при възникване на инцидентен разход.
Повишаването на финансовата нестабилност се свързва и с друг феномен – повишен брой хора, които се оплакват, че изпитват физическа болка. Според национално проучване, употребата на болкоуспокояващи се е повишила с 50% между 2006 и 2012 година. През 2008 икономическата себестойност на болката надвишава общата стойност на рак, сърдечни заболявания и диабет.
Екип от учени от университета във Вирджиния, оглавяван от Айлийн Чоу (Eileen Chou), разглеждат различни проучвания, и установяват директна връзка между финансовата нестабилност и физическата болка.
Първото проучване обхваща 33 720 американски домакинства, и открива, че в къща, където един или повече от възрастните е безработен, се харчат повече пари за обезболяващи. Връзката остава, дори когато учените статистически контролират фактори, които могат да повлияят покупката на обезболяващи, като броя на живущите в къщата, общия доход и консумацията на медикаменти за настинка. Това не доказва, че финансовата нестабилност причинява болка. Затова учените създават експеримент за манипулиране на хора към усещане за икономическа несигурност.
При проучването се набират участници по интернет, като половината на случаен принцип описват период в живота си, в който са били икономически несигурни, например при промяна на работата. Останалите участници разказват за период, в който са били финансово стабилни. След това всички участници попълват въпросник относно болка, която изпитват в момента в главата, гърдите или стомаха. Учените откриват, че разказалите за финансова нестабилност описват два пъти повече болка от тези, описващи стабилност. Важно е да се отбележи, че усещането за финансова нестабилност в случая е манипулирано, а не реална финансова ситуация. Така начинът, по който хората се чувстват относно финансовото си състояние, а не реалното такова, може да има важни последици за физическото здраве.
Защо усещането за финансова несигурност кара хората да изпитват болка? Няколко предишни проучвания показват, че психологическата и физическата болка използват сходни мозъчни модели на действие. Това може да обясни защо приема на болкоуспокояващи намалява и физическата и емоционалната болка. В допълнение, Чау развива хипотезата, че финансовата нестабилност кара хората да чувстват загуба на контрол над живота си, което от своя страна води до изострено усещане за болка. Това предположение се базира на предишни проучвания показващи, че хората загубили контрол над живота си са с по-висок риск от физически здравословни проблеми.
Тези проучвания са само ранна стъпка в областта. По-скоро факторите, засилващи болката са комплексни. Например, безпокойството и депресията също се асоциират с физическа болка. И двете състояния идват от загубата на контрол, и често са придружени от ниско самочувствие.
Проучването на Чау показва важна перспектива за това как икономическата несигурност влияе директно върху физическото състояние на хората. Разбирането на връзката може да помогне за откриването на начин, как да се помогне на хората да си стъпят на краката – и физически, и финансово. Физическата болка е пречка за намирането и упражняването на професия, затваряйки порочния кръг.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *