homocisteinn
Хомоцистеин е вид протеин, който се образува от организма. В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта като увеличава риска от редица заболявания.
хомоцистеин - защо е толкова важен?
Какво е хомоцистеин?
Хомоцистеинът се образува от аминокиселината метионин, която се намира в обикновения хранителен протеин. Хомоцистеинът сам по себе си не е толкова опасен – организмът го превръща в глутатион (най-важният антиоксидант в организма) и в донора на метил, наречен SAMe (s-аденозил метионин) –  важно „интелигентно“ хранително вещество както за мозъка, така и за тялото.
хомоцистеин - защо е толкова важен?Проблемът е там, че ако не се получава с храната оптимално количество витамини от групата В, ензимите които превръщат хомоцистеина в тези полезни вещества не действат достатъчно ефективно и нивото му се покачва до застрашителни размери.Освен това е установено, че един на всеки десет души има наследствена генетична мутация, която го прави по-склонен да трупа от другите хора високи количества хомоцистеин. Това означава, че ензимът, който превръща хомоцистеина в SAMe (нарича се MTHER ензим) не работи, както трябва. За щастие, чрез по-голяма ежедневна доза В12 и фолиева киселина това може да се коригира.
Защо хомоцистеинът е толкова важен?
Всички произвеждаме хомоцистеин като ядем протеини. Нормално той бързо се превръща в SAMe или глутатион – две есенциални и укрепващи здравето вещества в организма. Но ако не ни достигат някои хранителни субстанции като витамините В2, В6, В12, фолиева киселина, цинк или TMG (триметилглицин), натрупваме токсичен хомоцистеин. Той уврежда артериите, мозъка и самата ДНК. Ето защо нивото на хомоцистеина теоретично е по-важен индикатор за здравето и приспособимостта на цялата биохимия на организма и за риска от дегенеративни болести.
Рисковите фактори за висок хомоцистеин са: генетична обремененост като болести на сърцето, инсулт, рак, болест на Алцхаймер, шизофрения, диабет и т.н.; дневна доза фолиева киселина под 900 мкг на ден; напреднала възраст; недостиг на естроген; повишена употреба на алкохол, кафе и чай; тютюнопушене; застоял начин на живот; враждебност и потискан гняв; стомашно-чревни заболявания; бременност; вегетарианство; хранене с много мазнини, червено месо и много млечни продукти; много сол в храната.
Понижаване на хомоцистеина
Добрата новина е, че колкото и да е хомоцистеинът, той може да се намали с подходящ режим на хранене и начин на живот:
 • хомоцистеин - защо е толкова важен?Яжте по-малко тлъсто месо, повече риба и растителен протеин.
 • Яжте не повече от 4 порции нетлъсто месо на седмица и риба (но не пържена) поне три пъти седмично.
 • Яжте поне 5 пъти седмично, ако не сте алергични или нетолерантни, соева храна (тофу, темпе, соева извара и др.), бобови храни, чесън и магданоз.
 • Яжте поне 5 пъти на ден плодове или зеленчуци – 2 плода и 3 порции зеленчуци. Половината от храната да е от зеленчуци.
 • Яжте по скилидка чесън или чеснова добавка всеки ден.
 • Не добавяйте сол при готвене или хранене.
 • Пийте не повече от 1 чаша кафе или 2 чаши чай на ден. Предпочитайте билкови чайове.
 • Пийте не повече от чаша бира или чаша червено вино дневно.
 • Намалете стреса.
 • Спрете да пушите.
Вземайте хомоцистеинови добавки – те включват витамини от групата В, фолиева киселина, триметилглицин и цинк.
Норми на хомоцистеин в кръвта
При изследване на нивото на хомоцистеин в кръвта нормата е:
 • при мъже: 5,9-16,0 μmol / l;
 • при жените: 3,4-20,4 μmol / l.

Описаните норми обаче не са толкова недвусмислени. При жените честотата на хомоцистеин по време на бременност е малко по-различна от стандартната. При бъдещите майки оптималният диапазон е 4.6-12.4 μmol / l.

При децата хомоцистеинът е около 5 μmol / l, независимо от пола. С началото на процеса на пубертета индексите се увеличават първо до 6-7 и след това до 10-11 μmol / l, а при момчетата увеличението в хомоцистеина е по-изразено, отколкото при момичетата.
Приблизително на същото ниво, тя остава при възрастни, но постепенно се увеличава с възрастта.
Нивото на хомоцистеин по време на бременността и планирането му
Както е отбелязано, нивото на хомоцистеин по време на бременност може да е малко по-различно от обичайното и дори да надхвърля общоприетата рамка.
През първите седмици на бременността нивото на тази аминокиселина може да бъде в долната граница на определения диапазон и в този случай тя се счита за абсолютна норма.
Също така, намаляването на хомоцистеина по време на бременност може да се наблюдава в началото на втория триместър, което също не би трябвало да предизвиква загриженост. Неговото ниво най-накрая ще се върне в старата рамка в рамките на няколко дни след раждането.

Важно е обаче допустимото отклонение от нормата да не надвишава 0,5 μmol / l, в противен случай е необходима спешна консултация с наблюдаващия гинеколог и терапевт.

Важно е да се яде рационално и правилно, носейки бебето. Това не е само гаранция за здравето и пълното развитие на бъдещото дете, но и гаранция за поддържане на баланса на важни вещества в организма, като хомоцистеин. Прочетете повече: дажба на бременна жена →
Жените, които се наблюдават при гинеколога по време на бременност, предписват витамини от група В и фолиева киселина в превантивни дози.Тези вещества благоприятно засягат разцепването на хомоцистеина и неговото нормално ниво.
Тъй като по време на бременността тялото отделя много ресурси, тази профилактика е допълнителна защита от повишаване на нивото на аминокиселината.
Преди да забременеете, най-правилното решение е да се подложите на тест, включително и кръвен тест. В случай на отклонения от нормите, преди да зачене дете, най-добре е да се пие курс на витамини, които трябва да назначи лекар.
В допълнение към нормализирането на нивото на това вещество, трябва да спрете да пушите и пиете кафе в големи количества. Хомоцистеин при планирането на бременност – важен показател, който влияе както на възможността за зачеване и фетална бременността.
Кой трябва да приема хомоцистеин?
Според статистиката, намерена в последните проучвания, 30% от възрастното население на планетата има повече от два пъти хомоцистеино ниво.
Обърнете внимание на нивото на това вещество в кръвта и от време на време да вземате тестове за неговото съдържание е необходимо за следните хора:
 • възрастни (над 60 години);
 • хора след операция на органите на храносмилателния тракт;
 • хора с тромбоза и заболявания на кръвоносните съдове и сърцето;
 • хора с диабет;
 • хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза и ендокринната система;
 • пациенти с бъбречна недостатъчност;
 • хора с алкохол и наркомании.
Отделно, трябва да споменем хора, които имат редица наследствени заболявания, свързани с производството на ензими.
Необходимо е също редовно да се тества хомоцистеин по време на бременност, особено ако предишните раждания са били претеглени. Жените, които са претърпели гестоза по време на бременност, трябва да наблюдават нивото на хомоцистеин в ежедневието.
Причини за увеличаване на хомоцистеина, последствия и лечение
Хиперхомоцистеинемия – повишеното съдържание на хомоцистеин в кръвта може да бъде причинено от редица причини. Това е наследствен фактор, някои болести и погрешен начин на живот.
Най-честите причини за хиперхомоцистеинемия са следните:
 • наследственост;
 • бери-бери;
 • хормонални заболявания, увредена бъбречна и тироидна функция;
 • липса на физическа активност;
 • пушене, пиене на алкохол и наркотици;
 • приемане на някои лекарства.
Наследствено заболяване, което води до повишаване на хомоцистеина – хомоцистинурия. Тази метаболитна дефект, причинен от генетично предразположение.
Когато заболяването пречи на абсорбцията на някои аминокиселини, по-специално метионин, което води не само до скокове в нивото на хомоцистеин и други вещества в кръвта, но също така и за нарушения на централната нервна система, сърцето и ставите.
Когато авитаминоза, а именно липсата на витамини и фолиева киселина, както често се случва, хиперхомоцистеинемия. В този случай, тя се третира с обикновено прием на витамини, предписани от Вашия лекар.
Лош диета, заседнал начин на живот и лоши навици нарушават процеса на обмяната на веществата, поради което има преждевременно разграждане на хомоцистеина и по този начин неговото увеличение.
За нормализиране на необходимостта да се откаже от алкохола и тютюнопушенето, упражнения и диета да преразгледат.
Честото причиняване на нарушението може да бъде приемането на лекарства. Медикаменти за лечение на псориазис неутрализира фолат ефекти, като антиконвулсанти и имуносупресивна (за лечение на автоимунни заболявания) означава разцепен витамин В в организма.
Това е тяхната липса и води до нарушение. Някои антидепресанти също засягат хомоцистеина.
Последиците от повишаването на нивото на тази аминокиселина могат да бъдат сериозни. Преди всичко това се отнася до съдовете, тъй като хомоцистеинът отслабва техните стени.
Последиците от хиперхомоцистенемията включват:
 • тромбоза и атеросклероза;
 • деменция и болестта на Алцхаймер при възрастните хора;
 • сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт.
Ако хомоцистеин е издигнат по време на бременност, това е шанс да започне спешно лечение под строгия надзор на гинеколог.

Излишният материал е изключително негативно влияние върху плода и може да доведе до сериозни смущения в развитието или до смъртта му. През втората половина на бременността може да се развие прееклампсия (прееклампсия) или еклампсия – опасна патология, която заплашва живота на майката и детето.

Редуциране на хомоцистеина: причини и последици
Ниското ниво на хомоцистеин в кръвта може да говори за предстоящата бременност. В този случай не е прекалено голяма част от намаляването му.
Друга причина е множествената склероза. Често този показател в кръвния тест става първият “звънец” за началото на заболяването.Диагнозата се поставя въз основа на резултатите от допълнителни проучвания.
Ако по време на бременност хомоцистеин понижи твърде много, все пак не трябва да се притеснявате. я върне към нормален индикатор не е толкова трудно, просто трябва да се хранят правилно и да не забравите за умерена физическа активност.
За бъдещи майки са идеални за разходка на открито или плуване. Друг “лечение” на ниско хомоцистеин – една чаша кафе на сутринта.
Нарушенията в съдържанието на хомоцистеин лесно да бъдат коригирани и най-често се лекуват с прости средства.
Мултивитамини, умерен спорт и правилно хранене – трите стълба за нормализиране на нивата му. Но е важно да се разбере, че всяка корекция на показателите от кръвните тестове трябва да се извършва единствено от лекуващия лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *