ЦВЕТЕ ТУРТА ПОМАГА ПРИ КИСТИ НА ЯЙЧНИЦИТЕ И МИОМИ
Турта е цвете с оранжеви цветчета, което притежава невероятни лечебни свойства. Tagetes erecta е видът, който се използва в народната медицина. Характерен е с ярки оранжеви цветове, богати на каротин.
Цветето съдържа противовъзпалителни, антигъбични, антипаразитни и антитуморни свойства.
Препоръчва се като лек при кисти на яйчниците, миоми, мастопатия и женски стерилитет. То е много полезно за женското здраве. Има способността да топи миоми и миомни възли, което го прави предпочитано средство за тези проблеми. За целта е необходимо лековитото цвете да се употребява под формата на отвара. За сигурен резултат приемът е добре да продължи около 5 месеца, в които се правят и почивки от седмица.
Отварата от турта благоприятства правилното функциониране на органите на половата система при жените. Тя помага и при много жени за забременяване, защото стимулира дейността на женската полова система и способства за преодоляване на хормоналните проблеми и смущения в цикъла.
В химичния състав на цветето се съдържат етерични масла, биоактивни, дъбилни вещества и флавоноидите, които обуславят антисептичното и общотонизиращо действие на билката. То повлияват благоприятно при кожни проблеми като обриви, акне, екзема и пъпки.
Доказани са ползите от оранжевото цвете при пациенти, диагностицирани с диабет тип 2. Има свойствата да намалява отоците по крайниците и да помага при мазоли.
Известно е и положителното въздействие на извлека от турта върху зрението, поради високия процент каротеноиди, които се съдържат в него.
Билката няма странични ефекти, но не се препоръчва при бременни жени и кърмачки. Приемът е добре да бъде съобразен и под наблюдение на специалист.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *