10 МИТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ
В наши дни много се говори и пише по темата за здравословното и балансирано хранене. Съществуват и много заблуди по този въпрос. В тази статия ще поговорим за 10 от най-популярните мита за здравословното хранене, в които много хора все още вярват.

Мит 1: Вечер не трябва да се яде след 18:00 часа
Твърдението, че вечерята трябва да се състои не по-късно от 18 часа донякъде има своето основание, което обаче не е свързано с точния час на хранене, а зависи от времето на лягане. Правилото в този случай е следното: последното хранене трябва да е 3-4 часа преди сън. Така че, ако обикновено си лягате преди полунощ, можете съвсем спокойно да вечеряте и в 19-20 часа.

Мит 2: От шоколада се пълнее
Масово е предубеждението, че шоколадът е основен виновник за наднормено тегло. Но макар действително да е висококалоричен десерт, той се разгражда бързо от организма и не се «лепи». Следователно, не е необходимо да се отказвате от любимия си шоколад, за да поддържате добра форма. Разбира се, употребявайте го в разумни количества.

Мит 3: Необходимо е да пиете по 2 литра вода на ден
Не съществува нито едно изследване, което да потвърждава това твърдение. Така че, когато утолявате жаждата си, вслушайте се преди всичко в своя организъм и приемайте толкова течности, колкото реално ви се пият.
Мит 4: Вредно е да пиете повече от една чаша кафе на ден
За истинските ценители на кафето това твърдение е няма да се хареса.
Мнозина вярват, че да се пие повече от чаша кафе на ден е вредно за здравето. Смята се, че то предизвиква безсъние, раздразнителност и сърцебиене. Разбира се, като всяко друго нещо, и кафето е вредно, когато се употребява в големи количества.
Това важи и за други напитки като чая например. Но истинските неприятности ще ви създаде не количеството кафе, а количеството захар, което прибавяте към него. Така че, обърнете повече внимание на захарта.

Мит 5: В кафявата захар има по-малко калории от бялата
Като споменахме захарта, няма как да пропуснем и популярният мит за кафявата захар като по-нискокалорийна алтернатива на бялата. На практика, количеството калории и в кафявата, и в бялата е едно и също.
Мит 6: Плодовете и зеленчуците губят полезните си свойства и съставки при замразяване
Това твърдение не може да бъде по-далеч от истината.
Ако продуктите  бъдат замразени по правилния начин полезните им съставки се запазват. Тайната е много проста: старателно почистете плодовете и зеленчуците, запечатате ги херметически и след това ги поставите във фризера на възможно най-ниската температура. Този метод се нарича «бързо замразяване».
Можете ръчно да настроите желаната температура на вашия фризер, но ще бъде много по-лесно, ако си послужите с функцията Super Frost на фризерите Либхер. След нейното активиране температурата във фризерното отделението се понижава до -32°C, като по този начин продуктите се замразяват бързо и в тях се запазва оптималното количество витамини и полезни хранителни вещества.

Мит 7: Сушито е диетично
Само по себе си сушито няма да навреди на фигурата ви, но същото не може да се каже за сосовете, които често се добавят към него.
Мит 8: Избягвайте яйцата, защото съдържат много холестерол
Сред много хора яйцата все още имат лоша репутация на храна, съдържаща големи количества холестерол. Последните проучвания в областта на здравословното хранене показват, че яйцата всъщност нямат пряка връзка с повишаването на  холестерола.
Яйцата са евтина храна, която съдържа в себе си голямо количество нутриенти, включително цинк, желязо, протеини, лутеин, витамин Д и повишаващи мозъчната активност химикали като холин. За да ограничите холестерола, помислете за количеството мазнини, които консумирате, а не за броя на яйцата, които хапвате.
Мит 9: Ще спите по-добре през нощта ако преди лягане пиете алкохол
Консумацията на алкохол преди лягане може да повлияе негативно на добрия ви сън. Дори и на пръв поглед да заспивате по-лесно, след като изпиете 2-3 питиета, то на сутринта събуждането ще е много по-трудно, а тонусът ви през деня доста по-нисък. Ако не можете да си легнете, без да сте опитали от традиционния си вечерен аперитив, една чаша вино би била напълно достатъчна.
10. Обезмаслените храни винаги са по-добри от пълномаслените варианти
Когато става въпрос за месо и млечни продукти, това твърдение обикновено е вярно – колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Но това не е точно така при много от пакетираните и обработени храни.
При тях много често, когато производителя отстранява определена съставка (мазнините например) от определена храна като бисквитите, вкусът на продукта отслабва, и за да компенсират това те добавят захар и други не толкова здравословни съставки.
Поради тази причина най-добре избягвайте изкуствено обезмаслените храни и вместо това изберете пълнозърнести с полезни мазнини, като ядките например.
източник: https://blog.liebherr.com/domakinski-uredi/bg/mitove-za-zdravoslovnoto-hranene/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *