5 растения, които отблъскват насекомите
Може да не ни се вярва предвид температурите в последните дни, но лятото е почти тук и със сигурност ни се иска да прекарваме повече време на открито.
Дали в дворове, градини или паркове, откритите пространства и растенията вървят ръка за ръка с насекомите.
Когато става дума за личните ни дворове и градини, можем да засаждаме цветя, които отблъскват насекомите, включително комарите, а в комбинация с това – внасят нотка красота.
Някои растения имат силни аромати, които отблъскват насекомите, което ги превръща в добри репеленти.
1. Невен 
Тези цветя са с отличителен мирис, който отблъсква комарите и други градински вредители, сред които и доматените червеи. Невенът съдържа естествено съединение, използвано в много инсектициди.
2. Лавандула
Тя е с приятен аромат, който идва от етеричните масла в листата на растението, но всъщност насекомите го мразят.
Затова  и единствените насекоми, които приближават лавандулата са пчелите, а както знаем те са изключително важни за природата.Няколко изсушени стръкчета лавандула в гарероба пък, държат молците настрана.
3. Лимонова трева
Тя съдържа цитронела – естествена съставка в мното репеленти против комари.
Лимоновата трева се чувства добре в топло и горещо време, затова е най-добре да бъде отглеждана в саксия, която може да бъде преместена на закрито през зимата.
4. Чесън
Встрани от митовете, че предпазва от вампири и върколаци, чесънът наистина пази от досадните комари.
Засаждането на чесън в градината ще предотврати нашествието и на други насекоми, тъй като ароматът му е силен и отблъсква вредителите.
5. Розмарин
Отново заради силния си аромат, розмаринът отблъсква комарите и мухите. Прогонва и други насекоми, включително и зелевите пеперуди.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *