Лилавото, нюанси и емоционалност

 

4
Действията на всеки един от нас са продиктувани от различни обективни и субективни фактори, с които волно или неволно всекидневно се сблъскваме. Също толкова волно и неволно се натъкваме и на по-друг тип причини, каращи ни да се държим по точно определен начин. Тези причини са несъзнателни и може би на повечето от нас не правят впечатление. Пример за това са различните цветове на одушевените или неодушевени предмети.Цветът е субективно усещане, което се дължи на способността на ретината в човешкото око да наслагва три различно филтрирани изображения. Той е също така и свойство на обектите да отразяват или излъчват видима светлина.1
Лилаво е сборно наименование за цветове, получени като комбинация от червено и синьо в различни степени (или намиращи се между тях в спектъра на бялата светлина).
Виолетовото е основен цвят от бялата слънчева светлина, намиращ се в края на небесната дъга, разпознаваем от човека предимно в растението Теменуга.
Вторичен цвят в студените тонове в изобразителното изкуство. Лилавото е вторичен цвят – съчетание между синьо и червено, подобно на цветове като оранжево и зелено.
Индиговото е цвят от спектъра на бялата светлина, който се намира между синьото и виолетовото.
Пурпурно е цвят, който не може да се намери в спектъра на бялата светлина, но лесно може да се получи при смесване на синьо и червено, при което червеното преобладава. Пурпурното се числи към топлите тонове в изобразителното изкуство.
Цикламено е розовеещ-лилав цвят. Може да бъде разпознат в цветето Циклама.2
Лилавият цвят е известен от дълбока древност. В миналото египтяните го извличали от перли и само фараоните са успявали да си го позволят. Затова сега лилавият цвят се смята за кралски цвят. Не е изненадващо, че лилавият цвят е символ на властта и като такъв е инструмент и знак за освещаване. Пурпурното е доста близко до свещеническото и царственото, но в същото време се свързва и с червения цвят, следователно изразява смисли, свързани със страстта, войната и т.н.Още във Византия лилавият цвят е бил символ не величественото и много владетели са се облагодетелствали от тази цветова символика, представяща властта. Владетелите, родени в пурпурната зала на двореца носели титлата „Багрянородни”.Самото производство на лилав плат било изцяло императорски монопол.3
Смята се, че лилавото е любима окраска на творческите натури. Такива хора обикновено доста често се намират в душевен смут. Те са деликатни, чувствителни, подвластни са на настроенията на бушуващите емоции, а духовното при тях стои на пиедестал.
За чувствителността на онези от нас, които се увличат по лилавото, може да се говори доста. Това най-често се обяснява с факта, че те са тясно свързани с духовната страна на съществуването.
Лилавият цвят се асоциира с магия, творчество, лукс, щастие и чувствителност. В този цвят се открива голяма доза царственост и пищност, което го прави подчертано елегантен и приятен цвят. Историята на лилавия цвят е причина той днес да се схваща като символ на богатство, защото в миналото това багрило се е добивало и доставяло изключително трудно. Съответно и цената му била най-висока. Идеята за богатството обаче се съчетава с магични и религиозни моменти.Наситено е с изключително голям и силен зарад и затова трябва да се внимава и да не се прекалява с него. Лилавият цвят принадлежи и на планетата Нептун.  В астрологията отговаря за лечението, здравето, симбиозата с Природата и Божествения Космос! Космоса също излъчва във виолетови спектри! Сахасрара духовната чакра е оцветена с лилавия цвят. Мъжете рядко харесват този цвят, въпреки това, той е чудесен цвят за хора на изкуството. Срещан е в магазини за дрехи, художествени галерии, нощни клубове, фотографски студия, магазини за бижута, козметични студия.
                                                                                                                              Автор: Октавий Доростолски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *