ПСИХОСОМАТИКА-КАЖЕТЕ-КАКВО-ВИ-БОЛИ.jpg
Какво представляват психосоматичните болести и каква е връзката между начинът ни на живот и болестите, от които страдаме, можете да видите в първа част от настоящата поредица.
Ако страдате от хронични заболявания или често повтарящи се болести, то значи, не сте успели да се справите с проблемните мисли и емоции и високите нива на хормоните на стреса са довели до дисбаланс във фунциите на определени органи и системи в тялото Ви, което ги е разболяло.
Може би сте се опитали да спрете негативните мисли, като просто си забраните да ги изпитавате, но те така не изчезват, а остават вътре в тялото и го разболяват. В тази ситуация хората често дори не усещат, че емоциите и умът им ги теглят в деструктивна посока и дори си мислят, че са спокойни, доволни и че всичко в живота им е наред. Ако сте в такава ситуация и не можете да си дадете сметка кое в живота Ви предизвиква болестите, от които страдате, то ето ориентир, върху който да помислите. По-долу са изброение органите и системите в човешкото тяло и коя сфера на живота на човек е в дисбаланс, ако съответният орган е болен, по отношение на какво човекът изпитва негативни емоции и отрицателни мисли, които е нужно да промени, за да оздравее:

Бъбреци – партньорство

Бял дроб – контакт, комуникация, свобода
Венци – първично доверие
Влагалище – отдаване
Врат – страх
Гръб – искреност
Дебело черво – неосъзнато, скъперничество
Жлъчка – агресивност
Зъби – агресивност, виталност
Кожа – разграничаване, норми, контакт, нежност
Колене – смирение
Косми – свобода, власт
Крайници – подвижност, гъвкавост, активност
Кръв – жизнена сила, виталност
Мускули – подвижност, гъвкавост, активност
Нокти – агресивност
Нос – власт, гордост, сексуалност
Гениталии – сексуалност
Очи – прозрение
Пенис – власт
Пикочен мехур – освобождаване от натиск
Ръце от китките надолу – разбиране, способност за действие
Стомах – чувство, способност за приемане
Стъпала – разбирателство, твърдост, връзка с корените, смирение
Сърце – способност за любов, емоции
Тънко черво – преработка, анализ
Уста – готовност за приемане
Уши – послушание
Черен дроб – преценка, мироглед, религиозност
Инфекция – обществен конфликт
Да се запитаме: Кой конфликт не забелязвам, избягвам, или не си признавам?
Важно: За да се открие смисъла на конфликта, трябва да се вземе под внимание символиката на съответния засегнат орган.
Алергия – обществена агресивност
Всяка алергия е бягство от съответната сфера на живота.
Да се запитаме: Защо не търпя собствената си агресивност в съзнанието, а я карам да действа в тялото? От кои сфери на живота се страхувам, че ги избягвам? Кои теми насочват (навеждат) алергиите ми – сексуалност, нагон, агресия, размножаване, мръсотия (т.е. “тъмните” сфери на живота)? Как използвам алергията си, за да манипулирам заобикалящите? Как стои въпросът с любовта ми: със способността ми да допускам до себе си?
Към животни – отхвърляне на ласки и милувки, тъй като се смята, че са нещо “животинско”; страх от интимност.
Сенна (символ на оплождането) – страх от любов, сексуалност, нагон, плодовитост.
Прахова – страх и приемане, че животът и битът са “мръсни”.
Дишане – асимилиране на живота
Да се запитаме: Какво кара дъхът ми да секва? Какво не искам да приема? От какво не искам да се лиша? С какво не искам да влизам в конфликт? Страхувам ли се да направя крачка към нова свобода?
Астма (гр. тесногръдие) – алчност при вземането, стиснатост при даването; желание за самоизолиране; претенции за доминиране и незначителност; надутост, властност, агресивност; отбрана срещу “тъмните” страни на живота.
Да се запитаме: В кои сфери искам да вземам без да давам? Мога ли да призная своята агресивност и мога ли да я проявя? Как се справям с конфликта “доминиране/незначителност”? Кои сфери от живота подценявам и отблъсквам? Мога ли да видя страха, който се е окопал зад моята ценностна система? Кои сфери от живота отбягвам и ги смятам за мръсни и неблагородни?
Важно: Винаги, когато се чувствате натясно – това е страх. Единственото средство срещу страха е разширяването. Ще го постигнете само като допуснете до себе си онова, което сте отбягвали.
Простудни заболявания и грип
Символизират “преработката” на даден конфликт. Настъпват в кризисни ситуации, когато ядът ни засяда в гърлото или ни идва до гуша от нещо, когато нещо ни излиза през носа. Обикновено тогава имаме желание да ни оставят на мира.
Стомах и храносмилане
Да се запитаме: Какво не мога или не искам да преглътна? Преглъщам ли нещо навътре в себе си? Как се справям с чувствата си? Защо съм кисел? Как се справям с агресията си? До каква степен бягам от конфликтите? Има ли в мен потиснат копнеж към безконфликтния рай на детството, в който да бъда само обичан и да се полагат грижи за мен, така че да не е необходимо да се разкъсвам сам?
Постоянно желание да се дъвче или глад за нещо сладко – незадоволена любов.
Глад за солена или пикантна храна – прекомерно мислене и мозъчно натоварване.
Консервирана, пушена и богата на танини храна – тесногръди хора.
Люта храна – жажда за предизвикателства, дори да са трудно поносими ексцесии.
Диетична храна и без никакви подправки – предпазливост от нови въздействия, страх от конфронтации.
Пасирана и кашеста храна – вдетиненост, инфантилност.
Страх от задавяне с кости – страх от агресии.
Страх от костилки – страх от проблеми и сблъсък с ядрото на нещата.
Макробиотично хранене – търсене на проблемите и търсене на всяка цена ядрото на нещата; известен страх от любов и нежност.
Стомах – олицетворява женския полюс, способността да се чувства и света на чувствата и любовта. Когато стомахът е болен, човек не понася сурова храна и иска да я “умъртви” чрез агресията на готвенето, т.е. показва, че не понася промените и предизвикателствата.
Стомашната киселина е с мъжки полюс и при агресия, гняв, когато нещо не ни отърва или ни обърква сметките, има киселинна атака.
Стомашна язва – насочена агресия към себе си, самосмилане, нужда от закрила, желание да бъдеш зависим, които човек прикрива чрез външна демонстрация на независимост, честолюбие и властност.
Черва
Тънкото черво е свързано с мозъка и е индикатор за екзистенциалните страхове, прекомерната склонност към анализи и критики. Символизира аналитичното мислене.
Диарията ни показва, че се страхуваме и твърде много искаме да задържаме, и ни учи да пускаме и да оставяме на свобода.
Дебелото черво е свързано с парите и способността да даваме. Символизира неосъзнатото, “тъмната” страна на тялото.
Запекът символизира, вещомания, неспособност за откъсване от материалната сфера, скъперничество, страх другите да не разкрият “тъмната” ни страна и затова води до дистанцираност и самоизолация.
Язвен колит – угодничество към другите, поради страх да реализираме собствения си живот.
Диабет – любовно разстройство, неспособност да се приема любов, което води до агресия към околните и до отхвърляне от тяхна страна.
Черен дроб – основен доставчик на енергия. Смущенията в него показват, че не умеем да преценяваме и оценяваме правилно, имаме мания за величие (респ. както при алкохолизма). Черният дроб показва връзката ни с окултното и мирогледа ни.
Да се запитаме: В кои сфери съм загубил способността си за правилна преценка и оценка? Къде не мога вече да правя разлика между това, което ми понася и онова, което е “отровно” за мен? В какво прекалявам, в коя област искам твърде много (мания за величие), къде се разпростирам безмерно? Интересувам ли се от Бог и духовността, от моята обратна връзка с Първопричината, или множеството ми пречи да погледна и към единичното? Мирогледът ми ограничен ли е? Липсва ли ми доверие?
Жлъчка – показва правилно ли протича енергията през нас. Камъните в жлъчката говорят за агресия, а при жените могат да изразяват и чувство за принуда в партньорските отношения.
Неврогенна анорексия – конфликт между дух и материя, целомъдрие и нагон. При жените изразява и съпротива към собствената женственост и сексуалност.
Сетивни органи – връзката ни с външния свят
Очи
Късогледство – субективност, обидчивост.
Далекогледство – липса на мъдрост и широта на мирогледа.
Далтонизъм – слепота за многообразието на живота.
Конюнктивит – конфликт, желание да си затворим очите за нещо.
Кривогледство – едностранчив светоглед, проблем в един от мозъчните дялове.
Перде – при “сивото” перде (потъмняване на лещата) има дистанциране от обкръжението и от себе си, за да не бъдем наранени; при “зеленото” перде (глаукома) – светът се наблюдава като през конски наочници, притеснение от неизплаканите сълзи (налягане на очните дъна).
Да се запитаме: Какво не искам да виждам? Моята субективност пречи ли на самопознанието ми? Пропускам ли да опозная себе си чрез събитията, които ми се случват? Липсва ли ми по-дълбоко прозрение? Страхувам ли се да виждам обективно проблемите в тяхната острота? Мога ли изобщо да виждам нещата такива, каквито са?
Уши
Внезапен срив на слуха – да се вслушаме в себе си и вътрешния си глас.
Старческа глухота – непреклонност, неотстъпчивост, липса на гъвкавост.
Да се запитаме: Защо не съм готов да изслушам някого? Кого или какво не искам да слушам? Уравновесени ли са у мен двата полюса – егоцентризъм и смирение?
Главоболие
Появява се при хора с прекалени амбиции, претенции за перфекционизъм, стремеж към власт и налагане на волята; когато се отдадем само на рационалното и загубим връзката си с чувствата (т.е. стомаха и сърцето). Болките показват, че мисленето ни е погрешно, неправилно го насочваме и преследваме съмнителни цели, проявяваме “магарешки” инат и вманиаченост.
Мигрена (хемикрания) – това буквално означава оргазъм в главата. Символизира сексуалността и проблемите с нея. Болката показва, че сме потиснали своята сексуалност и се опитваме да я изживеем в главата си, или обратното – имаме безразборни сексуални връзки. Показва също конфликт между нагон и мислене, добра и зло, стомах и глава, дух и материя.
Често партньорите използват главоболието, за да избягнат сексуален контакт и даване на любов.
Да се запитаме: Над какво си блъскам главата? Опитвам ли се пряко сили да се издигна нагоре (честолюбие)? За мен “горе” и “долу” още ли са в живо взаимодействие? Дебелоглав ли съм? Инат ли съм? Опитвам ли се с мислене да замествам действието? Честен ли съм спрямо своите сексуални проблеми? Защо изтласквам оргазма в главата?
Кожа
Границата на “Аз”-а, която трябва да се преодолее, за да се намери “То”.
Обриви – нещо възпирано се опитва да излезе навън (напр. акне – страх и срам от сексуалността и потискането ѝ).
Шарка – изолация от майчината любов.
Псориазис – броня и ограничение във всички посоки.
Сърбежи (pruritus) – нещо в нас предизвиква възбуда и иска да избие навън (сексуалност, агресия, любов, апетит).
Да се запитаме: Прекалено много ли се ограничавам? Как стои въпросът с моята способност за установяване на контакт? Зад резервираното ми поведение крие ли се потиснато желание за близост? Кое е това, което се стреми да пробие границите и да излезе навън (сексуалност, нагон, страст, агресия, въодушевление)? Какво ме сърби в действителност? Към изолация ли се стремя?
Бъбреци
Всички чифтни органи в тялото имат отношение към контактите, партньорството и видовете любов. Белите дробове (philia – приятелство) – непрекият контакт и комуникацията, Тестисите и Яйчниците (eros – сексуалност), а Бъбреците (agape – постепенно сливане с всичко) – сферата на партньорството и конфликтите в нея. Затрудненията, които имаме с партньора си, всъщност са тези, които имаме със себе си и нашата “тъмна” страна.
Камъни – вкопчване и блокиране в маловажни неща, пречещи на развитието. При мъжете – също и налагане на волята, проблем с хармонията в отношенията.
Да се запитаме: Какви проблеми имам в сферата на партньорството? Склонен ли съм да затъвам в проекцията и да смятам, че грешките на моя партньор са единствено негов проблем? Пропускам ли в проявите на партньора си да откривам и себе си? Вкопчвам ли се упорито в старите проблеми и възпрепятствам ли така потока на развитието?
Пикочен мехур
Символизира упражняването на власт и потиснатите стремежи към надмощие.
Да се запитаме: В кои сфери се вкопчвам упорито, макар да са отживели и да чакат да бъдат отделени и изхвърлени? Къде сам се подлагам на натиск и го проектирам върху другите (напр. изпити, началници..)? От кои изчерпани теми би трябвало да се освободя? Какво ме кара да плача?
Сексуалност и бременност
Сексуалните и хормоналните проблеми винаги се решават на физическо ниво, а не чрез бягство в “по-високо” равнище! Винаги се дължат на липса на единство с нас самите, а оттам и с партньора.
Менструални смущения – липса на женственост и способност за отдаване и приемане. Неспособността да се отпуснем и да изживеем оргазъм, също водят до болезнена менструация. Както и страх от децата или вкопчване в тях.
Лъжлива бременност – конфликт между силното желание за деца и неосъзнатия страх от отговорност; конфликт между сексуалност и майчинство.
Проблеми на бременността – отрицателно отношение към детето. Гаденето по време на бременност се дължи на отделянето на женския хормон естроген и означава самоотбрана, слабо изразена женственост и негативни чувства към детето.
Заболявания през бременността (гестоза) – отбрана срещу детето и символично освобождаване от плода и опит за прогонването му. Най-често се среща при диабетичките, бъбречно болните и пълните жени, които в психологичен план имат проблеми с отдаването и приемането на любовта и партньорството.
Раждане – проблемите показват опит насила да се задържи детето и да се лиши от свобода. Такива жени до края на живота си са вкопчени властно в децата си. Преждевременното раждане пък показва желание да се освободим от детето и да избягаме от отговорност.
Кърмене – символизира майчината защита.
Стерилност – или жената има несъзнателна отбрана, или желанието ѝ е нечестно мотивирано (напр. иска дете, за да може да задържи партньора си). При мъжа е аналогично, но показва и страх от отговорност и обвързване.
Менопауза и климактериум – доколко сериозни проблеми ще има, зависи от това доколко пълноценна женственост има жената.
Фригидност (аноргазмия) и импотентност – страх от загуба на контрол или от смъртта. Фригидните жени имат желание да доминират и излишък на мъжка енергия. Респективно, импотентният мъж се страхува от женствеността, от Майката, от способностите и агресията си – затова има излишък на женска енергия.
Сърце и кръвообращение
Пряко са свързани с човешките взаимоотношения и сексуалността.
Ниско кръвно налягане (хипотония) и анемия – бягство от съпротива и отговорност, пасивност, липса на отговорност и енергия, водещо до агресия към себе си. Желание да се оставиш в ръцете на друг.
Високо кръвно налягане (хипертония) – насила се възпираме от действие и заобикаляме истинската причина за конфликта, водещо до агресия към другите.
Сърце – символ на любовта и единството. Всички симптоми ни напомнят да се вслушаме в себе си.
Силното и учестено сърцебиене – страх от нещо или някого.
Сърдечна фобия (невроза) – необоснован страх за себе си.
Ангина пекторис (гръдна жаба) – тесногръдие, коравосърдечие.
Инфаркт – потискана агресия.
Да се запитаме: В хармонично равновесие ли са главата (разумът) и сърцето (чувствата)? Давам ли достатъчно простор на чувствата си и осмелявам ли се да ги изразявам? Живея и обичам ли с цялото си сърце? Ръководи ли се животът ми от жив ритъм или го сковавам в ограничен такт? Има ли все още в живота ми заряд и експлозив? Вслушвам ли се в сърцето си?
Слабост на съединителната тъкан (мезенхима) – лесна уязвимост и злопаметност.
Води до появата на разширени вени и тромбози, които символизират прекалено силна връзка със земята, мудност и тромавост в живота. Аналогично като при ниското кръвно налягане и анемията.
Опорно-двигателен апарат и нерви
Стойка и поведение – отразяват от една страна съзнателната ни идентификация, а от друга – аномалиите могат да прикриват някоя наша “тъмна” страна.
Болест на Бехтерев – несломимост, непреклонност, упорство.
Гърбица – неосъзнато смирение.
Интервербални хрущяли и ишиас – претоварване, с цел да изглеждаме в очите на околните способни и велики, за да компенсираме вътрешното си чувство за посредственост и комплекси за малоценност. Желание да сме обичани и популярни; мнителност, че другите са с нас заради успеха и парите.
Стави – инат, упорито сме се хванали за нещо. Страх от честността. Всички изкуствени стави и протези са бягство от истината.
Ревматизъм и артрит – твърдоглавие, мазохизъм, автоагресия, потребност от саможертва и мъченичество, преувеличена отзивчивост, свръхморал, фалшив алтруизъм, тенденция към депресивни състояния. Липса на откровена преценка за собствения егоизъм, властолюбие, морал, неотстъпчивост, неискреност и агресия.
Опорно-двигателни смущения (изкривен врат, схващане на ръката, тикове и т.н.) – демонстративна самонадеяност и властност, за да се прикрие собствената несигурност и некомпетентност. Страх от обществото и високопоставените личности и авторитети. Прекомерни изисквания към околните, прикрити зад фалшива скромност.
Гризане на ноктите – страх от собствената агресивност и потискането ѝ; завист.
Заекване – страх от собствените ни подсъзнателни желания, особено сексуалните. Аналогично на мигрената.
Злополуки
Поставят под въпрос начина ни на действие, постъпките и поетия жизнен път. Нужно е да се има предвид символиката на елементите в злополуката.
Пътно-транспортни произшествия – нужда от промяна, вървим по грешен път, липса на смелост; съмнения, страх.
Битови и трудови злополуки – нещо нарушава границата ни и не можем да допуснем близост. Преценяваме погрешно опасностите и прекаляваме с гордостта.
Фрактури – не желаем да се примирим с края на нещо и да гледаме напред; закостенялост, неподвижност, едностранчивост, липса на гъвкавост.
Психични симптоми
Следствие от постоянното потискане на “тъмната” ни страна.
Депресия – потисната агресия, липса на отговорност, страх от живота и смъртта (раздялата), желание да се вкопчиш в някого.
Нарушен сьн:
Да се запитаме при безсъние: Колко голяма е зависимостта ми от властта, контрола, интелекта и наблюдението? Умея ли “да освобождавам”? Развити ли са в мен способността за себеотдаване и първичното доверие? Интересува ли ме нощната (тъмната) страна на душата ми? Колко голям е страхът ми от смъртта и мислил ли съм достатъчно за нея?
Да се запитаме при прекомерна потребност от сън: Бягам ли от активност, отговорност и осъзнаване? В свят на сънища и илюзии ли живея и страхувам ли се от реалността?
Пристрастяване
Страх от изпитанията, трудностите и новото. Аналогично на вечно търсещият и пътешестващият.
Булимия – вътрешна празнота, търсене на любов, признание и похвала.
Алкохол – пасивност, жажда за добър и безконфликтен свят, за човешка близост и братство.
Цигари – копнеж за истинско общуване и свобода.
Хашиш (марихуана) – аналогично на алкохола.
Кокаин (каптагон и др. подобни) – търсене на любов, прикрито зад търсенето на успех.
Хероин – тотално бягство от сблъсъка със света. Психотропни дроги (ЛСД, мескалин и др.) – желание да се премине в трансцендентността.
Ракови заболявания
Липса на колективно схващане за света. Символизира страх от единство, свръх-его, себенадценяване, непреклонност, криворазбрана любов, заблуди в мисленето.
СПИН – екстремно състояние на любов, попаднала в сянката, което разтваря границите на Аз-а в тялото и дава възможност психически потиснатия страх от любовта да се изживее на телесно равнище.
Из „Болестта като път“ на Торвалд Детлефсен, д-р Рюдикер Далке и „Агресията като шанс“ на д-р Рюдикер Далке
Източник: sibir.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *