Алергиите и имунитета
Имунната система е отговорна за опазването на тялото от външни атаки на вируси, бактерии, паразити и други. Основният механизъм е образуването на антитела, които се борят с вредителите.
Придобитият имунитет се основава на белите кръвни клетки, или лимфоцити. Те разпознават вредителите чрез определени рецепторни молекули, които разпознават химични сигнали и реагират спрямо тях. Рецепторните молекули се наричат имуноглобулини, и именно те подават сигнал за унищожаване на вирус или бактерия.
При алергична реакция същите имуноглобулини атакуват протеин, който смятат за чужд, по една или друга причина.
При скорошно изследване на вид паразит, учените попадат на протеин, наподобяващ такъв в брезовия прашец – причина за редица имунни реакции. Оказва се, че вещества, съдържащи молекули, близки до тези на конкретния протеин водят до алергична реакция.
Когато имуноглобулина се свърже с антигена, това причинява възпаление. Ако обаче се свърже с много голямо количество антигени едновременно, това води до тежка алергична реакция, дори анафилаксия.
Смята се, че алергичната реакция е развита първоначално като защитен механизъм срещу паразити. Днес обаче, имунната система на човека почти не се сблъсква с такива паразити, а алергичните реакции се насочват към друг вид молекули, които не са опасни. Дори свързването на имуноглобулина с причинителя и реакцията от това е много по-опасно, отколкото самият причинител.
Учени от Лондон анализират сходствата между почти 3 хиляди протеина, за които е известно, че причиняват алергии, с повече от 70 000 протеина от паразити. Така са установени 2 445 паразитни белтъка, много сходни с алергенните протеини.
Учените се надяват това да им помогне да развият нови методи за идентифициране на нови алергени, както и много по-ефективни терапии.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *