Езикът показва от какво страда целият организъм! Ето как точно трябва да се тълкуват промените по езика
Езикът е особен орган, който не само ни помага да говорим и да усещаме вкусове, но е и достоверен информатор за състоянието на организма ни. И в западната, и в източната медицина се отдава голямо значение на диагностиката по езика.
Езикът огледало на здравето
В миналото медицината разглеждала възпаленията на венците и лигавицата в устата отделно от общото състояние на организма, като локален процес. Но днес науката е установила, че външният вид на езика и лигавицата в устата може да издаде наличието на различни заболявания. Оказва се, че 10% от заболяванията на лигавицата в устата възникват поради локални причини, предимно – травми. Останалите 90% най-често насочват към заболявания на нервната система или вътрешните органи.
Например, при стомашни разстройства или раздразнени черва в устната кухина се появяват язви, а при холецистит (възпаление на жлъчния мехур) се засяга лигавицата от вътрешната страна на бузите.
Не по-малко значение имат цветът, налепът и общият вид на езика ни.
Езикът показва от какво боледуваме
Диагностика? По-добре на гладно!
При желание да се диагностицира състоянието на организма по езика, е важно да се има предвид, че някои обстоятелства променят вида на езика – има храни, които го оцветяват с някакъв пигмент, от други се раздразва и почервенява (например пикантни подправки). За да се получи по-обективен анализ, е най-добре диагностиката да се прави сутрин, на гладно, преди да е имало каквито и да било въздействия върху езика.

Как точно трябва да се тълкуват промените по езика?

Цветът
Нормалното състояние на езика е да е оцветен в розово. Отклонения от този цвят могат да разкриват заболяване. Ако езикът ви е…
червен – може да става дума за исхемична болест на сърцето, висока темпера­тура на тялото, възможна е тежка пневмония или инфекциозно заболяване.

 

тъмночервен – знак за опасни за живота пневмонии, инфекциозни заболявания, тежки бъбречни заболявания.

 

много блед – силно изтощение, признак за анемия.

 

жълтеникав – има излишък от жлъчен сок в жлъчката или нарушения в черния дроб.

 

посинял – сърдечносъдови нарушения, аритмия.

 

c тъмнолилави оттенъци – стенокардия, нарушения в кръвосъсирването, исхемична болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, нарушения в мозъчното кръвообращение.

 

малиновочервен – така оцветен, езикът сигнализира за отравяне или тежко инфекциозно заболяване.
Езикът

Какво показва налепът?

Ако той съвсем отсъства от езика (тоест по­върхността на езика е яркочервена, блестяща, гладка (заради атрофия на вкусовите рецептори), това може да е знак за рак на стомаха, за хроничен колит, за нарушения във функциите на стомашно-чревния тракт. Получава се и при пневмония.
Нормалното състояние на езика е с тънък белезникав налеп, през който се вижда основният розов цвят.
По-гъстият налеп, който покрива езика, показва, че има токсини в стомаха или червата. Възможно е да има нарушения в храносмилането, запек, натравяне.

 

Налепът в бяло показва стомашно-чревно разстройство.

 

Жълтият налеп по езика най-често е знак за нарушения в жлъчката, болести на черния дроб, хроничен холецистит.

 

Ако езикът е обложен с налепи в различен цвят и вид, вероятно става дума за инфекциозно заболяване или за болест на органите на стомашно-чревния тракт.

 

Черният налеп се получава при тежки хронични нарушения на жлъчния мехур, панкреаса. Може да е свързан и с обезводняване на организма или ацидоза (нарушение на алкално-киселинен баланс). Идете на лекар!

 

Кафявият налеп се получава при белодробни заболявания и при стомашно-чревни проблеми.

 

Сух налеп – висока температура на тялото, обезводняване на организма.
Езикът като схема на вътрешните органи
Как да разберем кой орган има проблем? По тази схема може да разберете коя част на езика за кой орган „говори“.
Езикът и участъците за кои органи отговарят – източник Здравен журнал
И така – да се заемем с оглед. Ако забележите промени е някоя част на езика (обезцветяване, зачервяване, повишена чувствителност), значи има нарушение в органите, свързани стози сегмент от езика. Изплезете езика максимално (но без усилия, за да не промените формата му и да не засилите червенината) и го разгледайте в огледалото.
Освен специфичното оцветяване и налепите, за които стана дума, по повърхността на езика се явяват и други признаци за проблеми със здравето на вътрешните органи:
  • ако езикът е оголен в задната част, причината може да се крие в проблеми с колит или нефрит
  • оголеният в централната част език говори за гастрит или лицева невралгия
  • цепнатините по края на езика сигнализират за заболявания на черния дроб или жлъчния мехур
  • мехурчетата на върха на езика могат да са причинени от синузит, бронхит, фарингит, пневмония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето
  • езикът е сух с много цепнатини при болните от диабет
  • варикозноразширение на подезичните вени – този симптом показва повишено централно венозно налягане или наследствена предразположеност към варикозно разширение на вените, както и за хемороиди. Този вид на подезичните вени може да се забележи и при застойна сърдечна недостатъчност, свързана с предсърдно мъждене, поражение на клапите и т.н.
  • треперещ език – случва се при тремори, епилепсия, хорея, нервни разстройства
  • когато се забелязват отпечатъци от зъбите отстрани, това може да е хроничен гастрит, а ако зъбните отпечатъци са на предната част, по-скоро става дума за скрити неврози
  • когато по езика се виждат различни по цвят и големина участъци, става дума за т.нар. „географски“ език, който се среща при психически разстройства, хронични нарушения на стомашно-чревния тракт, холецистит
  • не всички сигнали, които езикът дава, могат да се видят в огледалото – важни са и усещанията: когато има притъпяване на вкусовите усещания, това също може да показва проблем. Ако човек престане да усеща сладко, солено, горчиво – възможни са заболявания на нервната и ендокринната система.
Езикът и здравето
Гледате езика – виждате гръбначния стълб
Обърнете внимание на линията, която минава през средата на езика. Ако е изкривена, това може да подсказва, че има npoблем с гръбначния стълб. Когато линията е извита към корена на езика, може да се дължи на болка (изменения) в джлното чост на гърба. Ако има изкривяване на линията в средата на езика – значи има проблем в средната част на гърба, а изкривената линия при върга на езика е сигнал за проблеми с шийните прешлени.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *