Метеоритен дъжд Персеиди 2016
От 18 юли започваме да гледаме към небето за падащи звезди.
Метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето през август, когато Земята ще премине през опашката, оставена от кометата Swift-Tuttle, като се очаква забележително шоу. Персеидите са може би най-популярният поток метеори, като тази година ще се наблюдават двойно повече„падащи звезди“.
„Тази година, вместо около 80 Персеиди на час, стойността може да достигне 150 и дори 200 на час. Подобно нещо за последен път наблюдавахме през 2009 година.“ – казва Бил Куук, експерт отNASA.
Кометата Swift-Tuttle е най-големия познат обект, който минава покрай Земята редовно. Ядрото й е широко около 26 километра. За последен път е преминала покрай Земята през 1992 година, а следващият път ще бъде през 2126. Земята преминава през останките от кометата всяка година, което създава ежегодния Персеиден дъжд.
Земята преминава през опашката на кометата Swift-Tuttle между 17 юли и 24 август, като пиковият момент е на 12 август. Метеоритния дъжд ще се вижда най-добре от Северното полукълбо. Пълнолунието на 18 август ще попречи на гледката, затова е по-добре да се наблюдава по-рано през месеца.
Когато се наслаждаваме на падащите звезди, всъщност наблюдаваме останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 km/s. Когато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.
Тази година има наличие на повече отломки, което означава и повече падащи звезди. Подобно нещо е възможно за предсказване едва от началото на миналия век.
За да се насладим напълно на метеоритния дъжд, ще ни се наложи да напуснем осветения град и да се установим на тъмно дълбоко в провинцията. Очите привикват към тъмнината за около 30 минути, а след това гледката става все по-хубава. 150 падащи звезди на час означава 2-3 на минута.
източник: http://fresh-science.com/perseidniyat-meteoriten-dazhd-koga/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *