Хирудотерапия – лечение с пиявици

Какво представлява хирудотерапията?

Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. Една пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, отколкото тя самата тежи (около 1 до 6 грама).
Лечебната сила на пиявиците се базира на три фактора:
 • РефлекторенХирудотерапия – лечение с пиявици– пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните) зони, с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, ориентиран към стимулирането на акупунктурните точки.
 • Механичен – хирудотерапията действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, следва дълго кръвотечение, което не бива да ви притеснява. По същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.
 • Биологичен –  впивайки се в кожата, пиявицата инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта. Ето защо, след отстраняването на пиявицата от кожата, до 24 часа след това от раничката ще тече кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл.) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Точно заради този ензим обаче хирудотерапията е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия.
Лечението с пиявици е познато от около 3000 години. Дори в Библията и Корана се споменава за „живите лечители“. За хирудотерапията говорят и Хипократ и Авицена, а през 1665 г. се появява научен трактат под името „За поставянето на пиявици във вътрешността на матката“ и оттогава хирудотерапията се прилага и в областта на гинекологията.
Хирудотерапия – лечение с пиявициВ България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена.  Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е захапала болно животно или човек, страдащ от СПИНнапример, и по този начин да пренесе заразата и върху вас.Затова има специални биофабрики, където се отглеждат медицински пиявици и е изключена възможността от разпространението на зарази чрез тях.
Пиявици може да отглеждате и у дома
Медицинските пиявици се отглеждат изключително лесно. Трябва да ги храните веднъж на 3-4 месеца и ще живеят около 2-3 години.Отглеждат се във вода (най-добре речна или чешмяна, която е престояла едно денонощие), като водата се сменя всеки ден. За дом на пиявиците си използвайте дълбок съд (например буркан), затворен с парче здрав плат (така че да влиза въздух в съда), тъй като пиявицата е способна да скъса по-тънките и фини тъкани като марлята.
Как и къде се поставят пиявиците?
Поставянето на пиявици не е безразборно, а на определени рефлексогенни зони. Имате два варианта. Единият е да се доверите на пиявицата и да я оставите тя сама да избере къде да се позиционира, тъй като пиявиците много точно усещат къде е възпаленото място и се впиват точно там. Другият вариант е хирудотерапевтът да определи на кои места да се поставят пиявици, въз основа на проведени изследвания и установяване на точна диагноза.
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Пиявици не се поставят и в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд. Пиявицата се забива до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Пиявиците не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие (уши, нос, анус, женски полови органи и т.н.), за да не попаднат вътре.
След като пиявицата се постави върху кожата, до няколко секунди тя се впива. Ако не го направи, с предварително дезинфектирана игличка леко надраскайте кожата и пиявицата ще се насочи към нараненото място.
След като се нахранят, пиявиците падат сами. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа. Ако я посипете с малко сол или я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. След това тя се убива, тъй като една пиявица не може да се използва повече от веднъж, за да не се пренасят зарази (същото е като при спринцовките).
Пиявиците се поставят на определени места и в зависимост от болестта:
 • При сърдечниХирудотерапия – лечение с пиявицизаболяванияпиявицата се поставя в под лява гърда
 • При високо кръвно налягане (хипертония) – зад ушите, в областта на кръста
 • При остеохондроза – по дължината на гръбначния стълб
 • Приглавоболие– в задната част на главата и врата
 • Приглаукома – в областта на слепоочията (използват се много малки пиявици)
 • При варикоза – по вените, шахматно
 • При гинекологични заболявания – ниско върху корема
Кои болести се повлияват добре от хирудотерапията?
Хирудотерапията предотвратява образуването на тромби и се смята за едно от най-ефикасните средства при лечение на варикозна болест, тромбофлебит, хемороиди. Хирудотерапията заздравява стените на кръвоносните съдове, намалява кръвната захар и стимулира образуването на нови кръвни клетки. Лечението с пиявици подобрява обмяната на веществата и липидния метаболизъм.
Хирудотерапията е показала и добри резултати при деца, страдащи отцеребрална парализа . Веществата, които се съдържат в слюнката на пиявицата, могат да доведат до нарастването на нервните клетки, заради което хирудотерапията се прилага и при инсулт, Паркинсон, Алцхаймер,множествена склероза , слухови и зрителни увреждсния. С пиявици се лекуват и заболявания на мускулно-двигателния апарат (артрози, артрити   и т.н.)
Хирудотерапия – лечение с пиявици
Хирудотерапията се използва и в случаи на безсъние, силна възбудимост, заболявания, свързани с нарушен приток на кръв, инфаркт на миокарда, както и редица кожни болести. В последно време се смята, че чрез пиявици е възможно да се премахне и целулит.
А профилактично, пиявиците могат да се използват от 1 до 3 пъти седмично.
Още по темата за ХИРУДОТЕРАПИЯ – ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ може да прочетете ТУК
източник: http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p13750.html

One Comment

 • Jelio Mir Reply

  Лечението с пиявици е доказано ефективен метод за лекуване на множество заболявания. Научете още за Хирудотерапията на http://www.piqvica.bg За поръчка на медицински пиявици 0988979306

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *