ХИРУДОТЕРАПИЯ - ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ
Наричани „живо лекарство“, пиявиците се приемат като панацея от много лекари. Хирудотерапията е древно природно лечение, за чиято вълшебна сила се споменава дори в Библията и Корана.
Какво представлява хирудотерапията?
Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. Една пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, спрямо собственото си тегло (около 1 до 6 грама).
Лечебната сила на пиявиците се основава на три фактора:
Рефлекторен – пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните) зони, с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, насочени към стимулиране на биологично активни точки в тялото.
Механичен – хирудотерапията действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, се наблюдава кръвотечение. Това не бива да Ви притеснява – по същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.
Биологичен –  закрепвайки се за кожата, една пиявица инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който забавя съсирването на кръвта. Това е причината до 24 часа след отстраняването на пиявицата от кожата, от мястото да се отделя кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл.) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Способността  на този ензим да забавя съсирването на кръвта е причина, хирудотерапията да е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия (заболяване, при което е нарушена съсирваемостта на кръвта).
Лечението с пиявици е познато от около 3000 години. Дори в Библията и Корана се споменава за „живите лечители“. За хирудотерапията говорят още Хипократ и Авицена, а през 1665 г. се появява научен трактат под името „За поставянето на пиявици във вътрешността на матката“ – оттогава хирудотерапията се прилага и в областта на гинекологията.
В България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена! Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е била закрепена за болно животно или човек, страдащ от заболяване, което може да се пренесе по кръвен път (СПИН, хепатит). За да се гарантира безопасността на хората, подложени на хирудотерапия, са изградени специални биофабрики, където се отглеждат пиявици за медицински цели.
Отглеждане на медицински пиявици в домашни условия
Медицинските пиявици може да се отглеждат изключително лесно и у дома. Трябва да се хранят веднъж на 3-4 месеца и обикновено живеят около 2-3 години. Отглеждат се във вода (най-добре речна или чешмяна, която е престояла едно денонощие), като водата се сменя всеки ден. Може да отглеждате пиявиците в дълбок съд (например буркан или малък аквариум), затворен с парче здрав плат (да влиза въздух в съда), тъй като пиявицата е способна да скъса по-тънките и фини тъкани като марлята.
Къде и как се поставят пиявиците?
Поставянето на пиявици не е безразборно и хаотично, а в определени рефлексогенни зони. Съществуват два варианта: Да се доверите на пиявицата и да я оставите тя сама да избере къде да се позиционира, тъй като пиявиците много точно усещат къде е възпаленото място и се впиват точно там. Другият вариант е специалист – хирудотерапевт да определи на кои места да се поставят пиявици, въз основа на проведени изследвания и установяване на точната диагноза.
Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Пиявици не се поставят и в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд, тъй като те достигат до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Пиявиците не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие (уши, нос, анус, женски полови органи и т.н.), за да не попаднат вътре.
След като пиявицата се постави върху кожата, до няколко секунди тя се впива. Ако това не се случи, с предварително дезинфектирана игличка леко надраскайте кожата и пиявицата ще се насочи към нараненото място.
След като се “нахранят”, пиявиците падат сами. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа. Може да я посипете с малко сол или да я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. След това, тя се убива, тъй като една пиявица не може да се използва повече от веднъж, за да не се пренасят зарази (същото е както при спринцовките).
Поставяне на медицинските пиявици в зависимост от болестта
При сърдечни нарушения, пиявицата се поставя под лявата гърда;
При високо кръвно налягане (хипертония) – зад ушите, в областта на кръста;
При остеохондроза – по дължината на гръбначния стълб;
При главоболие – в задната част на главата и врата;
При глаукома – в областта на слепоочията (използват се много малки пиявици);
При варикоза (разширени вени) – по вените, шахматно;
При гинекологични заболявания – ниско върху корема;
Кои болести се повлияват добре от хирудотерапията?
Хирудотерапията предотвратява образуването на тромби и се смята за едно от най-ефикасните средства при лечение на варикозна болест, тромбофлебит, хемороиди. Терапията е от полза за укрепване на стените на кръвоносните съдове, понижаване на кръвната захар и стимулиране на еритропоезата (образуването на нови кръвни клетки). Лечението с пиявици подобрява обмяната на веществата и липидния метаболизъм, в частност.
Хирудотерапията е показала и добри резултати при деца, страдащи от церебрална парализа. Веществата, които се съдържат в слюнката на пиявицата, могат да доведат до нарастването на нервните клетки, поради което хирудотерапията намира приложение още при инсулт, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, множествена склероза, слухови и зрителни увреждания. С пиявици се лекуват и заболявания на опорно-двигателния апарат, като артрози, артрити и други.
Хирудотерапията се използва и в случаи на безсъние, силна възбудимост, заболявания с нарушен приток на кръв, инфаркт на миокарда, както и редица кожни болести. В последно време се смята, че чрез пиявици е възможно да се премахне и целулит.
С профилактична цел, пиявиците могат да се използват от 1 до 3 пъти седмично.

Още по темата за ХИРУДОТЕРАПИЯ – ЛЕЧЕНИЕ С ПИЯВИЦИ може да прочетете ТУК

източник

One Comment

  • Жельо Reply

    Благодаря за полезната информация относно Хирудотерапията. Моля разгледайте сайта http://www.piqvica.bg за да разберете повече относно лечението с пиявици. Поръчайте медицински пиявици на 0988979306 Жельо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *